Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 6: Největší pecky Wese Cravena


ikona
Mr. Hlad
topwes craven
Jeden z největších hororových režisérů všech dob dělal filmy čtyři desetiletí. Máte ty nejlepší kousky nakoukané?  

Wes Craven má na kontě hromadu filmů, které se můžou chlubit přívlastkem „kultovní“. V osmdesátých letech stvořil hororovou ikonu Freddyho Kruegera a dovedl z žánru vymáčknout maximum. A když už to nešlo, pomohl mu přejít se vztyčenou hlavou do jednadvacátého století. Wes Craven uměl diváky vyděsit, rozesmát je, dát jim to, co chtějí, ale dovedl je i překvapit a pokaždé se ve svých filmech pokoušel přijít s něčím trošku novým. Ne vždycky slavil úspěchy, ale kdyby tu po každém režisérovi zůstalo tolik pecek, hned by bylo filmovým fandům líp.  

Nová noční můra (1994)
Když poslední Noční můru v Elm Street zprasila Rachel Talalay (co byste taky chtěli od pozdější režisérky Tank Girl), musel si fandy Wes usmířit sám. A zvládl to na výbornou. Celá série už byla víceméně vyčerpaná, a tak se rozhodl, že je čas trošku si s ní pohrát. A právě v Nové noční můře jsou vidět zárodky toho, co předvedl o pár let později ve Vřískotu. Svět filmu a reality, nebo chcete-li svět filmu a filmu ve filmu se tu začínají prolínat. Herečka Heather Langenkamp zjišťuje, že jí po krku jde dobře známý kotelník. A je z toho dost vyřízená. Nejen proto, že by jí šlo o život, ale že právě ona si v první Noční můře zahrála Nancy, dívku, která Kruegera nakonec porazí. A Heather není blbá a moc dobře ví, že to byl jen film. Jak je tedy možné, že zabiják se smrtící rukavicí útočí i v jejím a vlastně i našem světě? A co na to Wes Craven, který jí zrovna nabídl návrat ke slavné roli v dalším dílu Noční můry v Elm Street? Hranice mezi realitou a filmem se ztrácí. A Freddymu je jedno, komu zrovna podřízne krk. Pro fanoušky hororů a celé téhle série naprosto geniální závěr celé ságy, který v historii hororů do té doby neměl obdoby. Věčná škoda, že zůstává malinko ve stínu Vřískotu.

Noční můra v Elm Street (1984)
I lidé, kteří naposledy viděli horor v době, kdy si Jason Voorhees teprve brousili mačetu, o tomhle alespoň slyšeli. Noční můra v Elm Street je kult, legenda, klasika, naprostá špička. I třicet let po premiéře. Proč? Jednoduše proto, že Craven byl tehdy na vrcholu svých sil co se nápadů týče. Do ohrané slasherové šablony, v níž partu středoškoláků nahání zabiják s vidlemi, srpem, nožem, mačetou či kotoučovou pilou totiž přidal hromadu fantazie a hrdinu, který si s ní umí pohrát. Kotelník Freddy Krueger nechtěl své oběti jen rozsekat na kusy, rád si s nimi pohrál a díky tomu, že jim uměl vlézt do snů, si mohl dělat všechno, co chtěl. S nápaditostí a hravostí Jokera, efektivitou Ramba a stylovou a extrémně ostrou rukavicí se nikdo nemohl divit, že se z něj po jediném filmu stala ikona, která může se vztyčenou hlavou existovat vedle nejděsivějších filmových monster. Robert Englund má díky Feddymu dodnes armády fanoušků po celém světě a série měla navíc velkou kliku v tom, že v Cravenových stopách šli šikovní režiséři jako Renny Harlin (Cliffhanger), Chuck Russell (Likvidátor) nebo Stephen Hopkins (Predátor 2). I díky tomu se mu povedlo přežít i mizerný remake a v televizi má čas od času pořád co říct.  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace