Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Pokoří Star Wars Jurský svět?


ikona
KarelR
star warstržby
Ano, čeká se rekordní otvírák... 

Je právě tolik, kolik je, a vaše oblíbená MoneyZone se jde zase hrabat v tržbách. Tentokrát bude řeč o sedmých Star Wars, které dorazí do kin v prosinci a měly by trhnout nejeden boxofficový rekord. Co mají na mušce jako první? Samozřejmě otevírací víkend, u kterého je potřeba překonat výdělky Jurského světa.

 

Dinosauři momentálně kralují žebříčkům s 209 miliony dolarů z amerického rozjezdu a 524 miliony z rozjezdu celkového. A ačkoliv do premiéry Star Wars zbývají necelé 4 měsíce, Deadline už nyní tvrdí, že dostane T-Rex solidní výprask. Jak moc solidní? První predikce se zastavily na třistamilionovém americkém otvíráků a dohromady by prý za první víkend mohlo padnout 615 milionů. To vše bez podpory Číny, která si v prosinci dává od Hollywoodu oddech a do předaleké galaxie se vydá až v lednu.

Jak přepálené tyhle cifry jsou? Na první pohled dost (50% nárůst oproti současnému rekordu? No jasně...). Na druhou stranu ale nelze popírat, že by Star Wars mohly Jurský park sestřelit. Kampaň totiž nepotkala byť sebemenší zádrhel, a to se pořád ještě rozjíždí, Disney dělá velké události i z oznámení hraček a kdekdo vám řekne, že se o nové Star Wars zajímají i lidé, kteří chodí do kina maximálně dvakrát za rok. Všechno zkrátka jede jako na drátkách. A Džej Džejovi samozřejmě nejde nepřát sladkou odměnu.

 

Na druhou stranu ale pořád panuje strach kolem toho, jak Abramsova novinka trefí ženské publikum. Jurský svět ho nejspíš nalákal na absenci sci-fi prvků a lehce hororové zázemí (tenhle žánr dámy zajímá víc, než byste čekali) a Star Wars se zatím ještě nepustily do bližšího seznamování s hrdiny. To se v jádru týká mužských i ženských postav, v teaserech se mimo voice-overů dostal ke slovu jen Han Solo. V dosavadních smrštích výjevů nicméně Leia zcela absentuje, Captain Phasma nosí helmu a Daisy Ridley především vrhá soustředěné pohledy nebo odněkud bere roha. A to Jedii nepolíbené diváctvo zřejmě moc netankuje.

Ano, klíč k úspěchu je jako tradičně v tom, udělat z filmu globální událost a dobře zacílit mimo hardcore fanoušky, které vlastně není potřeba ukecávat - do kin půjdou stejně. Tohle se mimochodem zas tak nepodařilo Abramsovým Star Trekům, které vydělaly "jen" 385 a 467 milionů dolarů. Jenže Star Wars přeci jen mají širší záběr, takže není úplně vyloučená ani prorokovaná bitva o dvoumiliardovou metu. S pokořením Titanicu (2,2 miliardy dolarů) ale vážně počítají jen optimisté, co mají v obýváku Hana Sola v karbonitu.

 

Kdy bude situace o něco jasnější? Až překročíme hranici tří měsíců do premiéry a Disneyovci do toho začnou bušit naplno. Trailery zmohutní, příběhové střípky se sepnou v přehledné kusy děje a Star Wars dozajista ovládnou všechna média. Bude na konci (respektive začátku) jejich pouti nějaký ten ulovený rekord? Už teď je těžké si představit opak. Potom, co si proběhneme povinná tržební kolečka, nás ale stejně bude zajímat jen jedno: Aby byla Epizoda VII tak dobrá, že jedna projekce prostě nebude dost!

---

Vytáhni v hospodě: Rozpočet nových Star Wars je odhadován na 200 milionů dolarů. V ideálním případě se tedy celý film zaplatí za dva dny...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (61)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace