Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší hollywoodské propadáky


ikona
TedGeorge
tématržby
Který filmy zruinovaly své tvůrce nebo rovnou celá studia? 

Pojďme si společně posvítit na největší hollywoodské bouračky. V Hollywoodu je to tak trochu jako na Aljašce v době zlaté horečky. Hrstka astronomicky zbohatne, zbytek se snaží pokrýt náklady nebo nebýt sežrán vlky. V poslední době sežrali vlci George Clooneyho a Zemi zítřka. První čísla hovoří o tom, že astronomicky drahý (190 milionů dolarů rozpočet a pravděpodobně 150 milionů reklama) film prodělá studiu Disney 140 milionů dolarů.

Díky tomu tedy mohu napsat, že je tento článek relevantní. Kritéria výběru TOP 11? Především je to zajímavost a známost. Jistě se najdou lidé, kteří budou argumentovat s tím, že ten a ten film prodělal mnohem víc peněz než zmíněný flák. Je to možné. Do výběru se prostě dostaly zajímavější snímky. Zároveň se tu nehraje na nějaké pořadí. Než abych se filmy z různých dekád snažil seřadit podle ztrát, které utrpěly, raději tu alibisticky napíšu, že mohl film na desátém místě klidně prodělat víc peněz než ten na místě třetím.

 

Několik dalších klíčových vysvětlivek: Rozpočet je uváděn bez nákladů na marketing. Často to jsou stejné náklady jako samotný rozpočet, u blockbusterů ta čísla exponenciálně rostou. Celkové tržby berou v úvahu pouze kinovýdělky z USA a ze světa. Nejsou tam započítány zisky z domácích nosičů a předprodeje televizních práv. Berte prosím v úvahu, že si studia berou méně než polovinu z celkových tržeb. Odhadovaná ztráta bere v úvahu všechna čísla a jsou to čísla převzatá alespoň ze dvou různých zdrojů. Oběsit se snad nešel nikdo, je to nadsázka. KarelR se vyjadřuje ke kvalitám daného filmu, nikoliv ke ztrátám. Vytáhni v hospodě je Vytáhni v hospodě.

3. Máma mezi Marťany

Rozpočet: 150
Celkové tržby: 38
Odhadovaná ztráta: 140
Oběsit se šel: Robert Zemeckis
KarelR říká: Nesáhnul bych na to ani dvoumetrovou tyčí.
Vytáhni v hospodě: Seth Green strávil dlouhých šest týdnů ve speciálně vyvinutém motion capture obleku, který snímal i jeho nejmenší uprdnutí, aby namluvil hlavního hrdinu filmu Mila. Během post-produkce ale tvůrci přišli na to, že jeho hlas zní příliš dospěle, a tak postavu nechali předabovat. Hehe...

Výňatek z oficiálního textu distributora: „Devítiletý Milo zjistí, jak moc potřebuje svoji maminku, když ji unesou Marťané, kteří plánují, že ukradnou její „maminkovství“ pro své vlastní potomky. Film ukazuje Milovu výpravu, kterou podnikne na záchranu své maminky“. Kterej osel tohle odmávnul? Která mula tomu přiklepla rozpočet 150 milionů? Který mezek tomu škrtnul jakoukoliv reklamu před uvedením a nechal 150 kulatých spláchnout do záchodu? To všechno jsou otázky, na které se po strašidelném otvíráku 7 milionů dolarů ptal šéf studia Disney Bob Iger.

Může za to Zemeckis. Robert měl špatné období, kdy experimentoval s motion capture a LSD. Věnoval tomu deset let kariéry, a až Avatar mu ukázal, že vyvíjel Commodore, když všichni ostatní pracovali na iPhonu. Na konci této do slepé uličky pak stál právě největší animovaný propadák všech dob. Škoda, že to Robertovi někdo neřekl dřív. I když tu působil pouze jako producent, ten čas mu už nikdo nevrátí.

 

2. Pluto Nash

Rozpočet: 100
Celkové tržby: 7
Odhadovaná ztráta: 144
Oběsit se šel: Nevím, ale rozhodně to nebyl Eddie Murphy
KarelR říká: Vytrpěl jsem a dodnes nechápu, co to ku*va mělo bejt!
Vytáhni v hospodě: Film byl dva roky v trezoru. Nezapomnělo se na něj, jenom se za něj všichni styděli.

Eddie Murphy je osel. Ví to Shrek, ví to Fiona, ví to i všichni chudáci, kteří s ním někdy museli spolupracovat. A ví to i diváci, kteří tuhle odporně vypadající + vyčerpávajícím způsobem nevtipnou podivnost v kinech naprosto ignorovali. Při pohledu na tržby mám pocit, že ta ignorace proběhla i ze strany uklízečů multiplexů a na ten film nešel prostě nikdo. A přitom to na papíře znělo tak „lákavě“. Pluto Nash a jeho kumpáni z budoucnosti se vydávají na dlouhou cestu, aby zjistili, proč jim mafie vyhodila do povětří jejich vyhlášený lunární noční klub. Pro každého normálního herce by tohle byl konec kariéry. Ne tak pro Murphyho.

Možná za to mohl obří úspěch všech Shreků, možná kompromitující materiály na šéfy studií. Faktem ale je, že se Eddie během posledních deseti let objevil v takových peckách jako Norbit, Seznamte se s Davem, Tak si představ a Tisíc slov. Že jste ani jeden ze zmíněných filmů dodnes neviděli? Od srdce vám gratuluju. Já byl v autobuse nucen koukat na Norbita. Byla noc, nemohl jsem spát, došla mi baterka v mp3ce... Těch tiků sem se zbavoval ještě měsíc!

 

1. Ostrov hrdlořezů

Rozpočet: 98
Celkové tržby: 10
Odhadovaná ztráta: 147
Oběsit se šel: Renny Harlin
KarelR říká: Už jsem měl párkrát tendenci se na to podívat, protože výpravy po moři fakt můžu, ale... náááááááááh, vždycky jsem si radši dal reprízu Master & Commander.
Vytáhni v hospodě: Role, kterou nakonec protrpěl Matthew Modine, byla původně nabídnuta Michaelu Douglasovi, Tomu Cruiseovi, Danielu Day-Lewisovi, Keanu Reevesovi, Ralphu Fiennesovi, Liamu Neesonovi, Jeffu Bridgesovi, Charlie Sheenovi a Michaelu Keatonovi. Douglas o ní prý i chvíli uvažoval.

Syndrom letního kina poloviny devadesátých let. Jistě si všichni vybavujete pecky jako Bohové musejí být šílení, Hvězdná brána, Bohové musejí být šílení 2 a další zásahy, které tehdy brázdily plátna letních kin. Se slzou v oku na tu dobu vzpomínám a musím při plném vědomí říci, že jsem měl na propíraný film až donedávna jenom ty nejlepší vzpomínky. Jenomže jsem ho viděl znovu a fakt je to smysl nedávající průšvih. Renny Harlin se do natáčení vrhl po hlavě a s ostruhami v podobě Smrtonosné Pasti 2 a legendárního Cliffhangera prošustroval sto mega.

Těch legend o natáčení je vážně hodně. Harlin hledal představitele hlavní role tak zoufale, že nechal stavbu kulis a úpravu scénáře na producentech. Když pak kompletně postavené kulisy konečně uviděl, nařídil je všechny zbořit. Když si přečetl vypulírovaný scénář, nechal ho spálit. Společnost Carolco neměla kvůli stavbě nových kulis peníze na nový scénář, a tak Renny vytáhl jeden milion dolarů z vlastní kapsy. Zbytek už je historie. Asi největší propadák všech dob pohřbil celou legendární produkční firmu a Harlin dodnes točí projekty, které odmítnul Luc Besson.

 

Nevešlo se: Vikingové, Sahara, Stealth: Přísně tajná mise, Ishtar, Speed Racer, R.I.P.D a mnoho dalších...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace