Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší hollywoodské propadáky


ikona
TedGeorge
tématržby
Který filmy zruinovaly své tvůrce nebo rovnou celá studia? 

Pojďme si společně posvítit na největší hollywoodské bouračky. V Hollywoodu je to tak trochu jako na Aljašce v době zlaté horečky. Hrstka astronomicky zbohatne, zbytek se snaží pokrýt náklady nebo nebýt sežrán vlky. V poslední době sežrali vlci George Clooneyho a Zemi zítřka. První čísla hovoří o tom, že astronomicky drahý (190 milionů dolarů rozpočet a pravděpodobně 150 milionů reklama) film prodělá studiu Disney 140 milionů dolarů.

Díky tomu tedy mohu napsat, že je tento článek relevantní. Kritéria výběru TOP 11? Především je to zajímavost a známost. Jistě se najdou lidé, kteří budou argumentovat s tím, že ten a ten film prodělal mnohem víc peněz než zmíněný flák. Je to možné. Do výběru se prostě dostaly zajímavější snímky. Zároveň se tu nehraje na nějaké pořadí. Než abych se filmy z různých dekád snažil seřadit podle ztrát, které utrpěly, raději tu alibisticky napíšu, že mohl film na desátém místě klidně prodělat víc peněz než ten na místě třetím.

 

Několik dalších klíčových vysvětlivek: Rozpočet je uváděn bez nákladů na marketing. Často to jsou stejné náklady jako samotný rozpočet, u blockbusterů ta čísla exponenciálně rostou. Celkové tržby berou v úvahu pouze kinovýdělky z USA a ze světa. Nejsou tam započítány zisky z domácích nosičů a předprodeje televizních práv. Berte prosím v úvahu, že si studia berou méně než polovinu z celkových tržeb. Odhadovaná ztráta bere v úvahu všechna čísla a jsou to čísla převzatá alespoň ze dvou různých zdrojů. Oběsit se snad nešel nikdo, je to nadsázka. KarelR se vyjadřuje ke kvalitám daného filmu, nikoliv ke ztrátám. Vytáhni v hospodě je Vytáhni v hospodě.

9. John Carter

Rozpočet: 250
Celkové tržby: 280
Odhadovaná ztráta: 200
Oběsit se šel: Měl k tomu našlápnuto Bob Iger. Pak si ale vzpomněl, že koupil Marvel a Lucasfilm.
KarelR říká: Neprávem zavržené fantasy potěšení. Soundtrack pravidelně poslouchám dodnes!
Vytáhni v hospodě: Film se připravoval 79 let! Ano, stokrát se mezitím přepisoval scénář, ale John Carter z Marsu se měl opravdu točit už někdy ve třicátých letech.

Jistě si na tu kauzu vzpomínáte. Když se ukázalo, že ultradrahý film prodělá víc než 200 milionů dolarů a filmovou divizi společnosti pošle hluboko do mínusu, akcionáři s panikou prodávali disneyovské akcie. Kde se stala chyba? Tak za prvé tohle neměl nikdo odklepnout s tak obrovským rozpočtem. A za druhé je to téma už na papíře neskutečně nudné. No a pak je tu obsazení.

Taylor Kitsch promine, ale obsadit do jednoho z nejdražších filmů všech dob fakticky neznámého herce s pochybnou porcí charismatu, to chce mít hřebíky v hlavě. Disneyovci se z toho nezdaru apokalyptických rozměrů naštěstí poučili a počínaje rokem 2013 má za sebou nechávají šňůru úspěchů, kterou jim celý Hollywood těžce závidí. Kromě marvelovských hitů to jsou také skoro všechny filmy z pixarovské kuchyně. A i budoucnost vypadá díky Hvězdným válkám světle, takže není třeba se v tom dále babrat.

 

8. Pevnost Alamo

Rozpočet: 107
Celkové tržby: 25
Odhadovaná ztráta: 146
Oběsit se šel: Producent Ron Howard
KarelR říká: Neviděl jsem a upřímně nemám nutkání to napravovat.
Vytáhni v hospodě: Velká bitva, která zpečetila osud známé pevnosti, trvala v roce 1836 asi šest hodin. Tvůrci i natáčeli měsíc.

Alamo mělo slůvko "propadák" napsáno na čele už od samého počátku. I přesto ale intenzita, se kterou prošumělo kiny, překvapila i ty nejotrlejší hollywoodské účetní. Původně měl film režírovat Ron Howard, který požadoval rozpočet bratru 200 mega. Nebylo mu vyhověno a tak se spokojil s tzv. funkcí za zásluhy, výkonným producentem. Místo toho, aby šel film do kin v původně předpokládaném termínu podzim 2003, se přetáčelo a snímek se posunul na Velikonoce 2004.

Brzy se začaly se objevovat zvěsti o tom, že rozpočet nabobtnal ke 140 milionům dolarů (studio dodnes zapírá). No a když film otevřel v kinech, konkurence byla smrtící. Mel Gibson se rozhodnul zpříjemnit svátky všem křesťanům a servíroval Utrpení Krista. Kostely podporovaný a médii po celém světě propíraný skandální snímek si došel pro neuvěřitelných 611 milionů dolarů ze světových kin (rozpočet pouhých 30 milionů) a Alamo dočista pohřbil. Budiž mu země lehká.

 

7. Vodní svět

Rozpočet: 175
Celkové tržby: 264
Odhadovaná ztráta: 0 a to zařazení do článku si obhájím níže
Oběsit se šel: Kevin Reynolds
KarelR říká: Útrapný Šílený Max na vodě, ale teď koukám, že existuje tříhodinová režisérská verze. Hmmm...
Vytáhni v hospodě: Režisér Kevin Reynolds a Kevin Costner se během filmu škaredě pohádali. Po skončení natáčení Reynolds řekl: „Costner by měl účinkovat jenom ve filmech, které režíruje. Tím pádem by pracoval se svým oblíbeným režisérem a hercem“.

Kde začít. Ten film tu být prostě musí. Před Titanicem nejnákladnější snímek všech dob v kinech prošuměl a jako propadák ho naleznete snad v každé příručce pro začínajícího tržebního kecala. Až v posledních letech se začaly objevovat zprávy o tom, že to až takový propadák nebyl a díky slušným tržbám z prodejů videokazet a později DVD se už k dnešku zaplatil. Kde tedy hledat prvopočátky oné legendy o největším finančním neštěstí všech dob?

Produkci pronásledovala jedna pohroma za druhou (bouřka zničila všechny drahé kulisy, Costner zabil svoje přátelství s Reynoldsem, studio navyšovalo rozpočet) a cyničtí novináři, které najdete všude kromě MovieZone, si na filmu prostě museli pochutnat. V nedávném obsáhlém rozhovoru s Georgem Clooneym (plno lidí zapomíná na to, že je to také úspěšný producent) se Pan Božský vyjádřil v tom smyslu, že by mnoho studií dnes Vodní Svět bralo, protože se stal oblíbeným filmem, za který televizní stanice dodnes platí a lidé ten film mají vlastně rádi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace