Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rekord pro Jurský svět: Je globálně nej filmem historie!


ikona
Cival
chris prattjurassic parkjurassic worldjurrasic worldjurský parkjursky park 4
Je Chris Pratt velkou megahvězdou a dinosauři mocnější než Avengers? 

Vyloupl se nám tu další budoucí miliardář! A výrazně dřív, než jsme se vůbec nadáli. Jurský svět se stal obrovským megahitem, násobně větším, než kdokoliv vůbec očekával. Netušili to totiž nejspíš ani v samotném studiu Universal. To trochu váhavě oživilo legendární značku, a i když pod oficiálním producentským dohledem Stevena Spielberga, reálně hlavně s vírou v sympaťáka Chrise Pratta, zrzku Bryce Dallas Howard a naprosto neznámého režiséra Colina Trevorrowa. A samozřejmě v dinosaury.

Zatímco jiné značky během let chřadly a kdekdo se obával, že 22 let po Jurském parku je i poptávka po dinosaurech zanedbatelná, zájem o přerostlé ještěrky, zejména pak v tomhle nostalgickém podání zasazeném na ostrov Isla Nublar, je extrémní. Jurský svět nebyl fanoušky kdovíjak očekáván, profiloval se ale jako přímočará popcornovka pro mladé i velké a jako takový začal záhy drtit tabulky předprodejů.

TRŽBY JURSKÉ SÉRIE 

A hned z toho bylo v Americe neskutečných 82 milionů po prvním dni, jak vás včera informoval KarelR - tedy luxusní start, historicky třetí nejvyšší položka po Avengers 2 a posledním Potterovi a suma, kterou by si Universal ještě před časem přál za celý víkend, a i tak by vybouchal všechno dostupné šáňo. Jenže šampaňského může být mnohem víc, protože dinosauři to v zámoří dotáhli na famózních 204 mega! Druhý nejvyšší náklad historie, hned po prvních Avengerech, kteří furt těsně drží zlato s 207 miliony. Jen pro srovnání: Neambiciózní Jurský park III otevřel za pouhých 46 milionů...

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ VÍKENDY HISTORIE 

Ještě impozantnější je pak pohled na celosvětové tržby, protože aby se Jurský svět odpíchl z globálních 511 milionů dolarů po prvním víkendu v distribuci, to prostě absolutně nikdo nečekal. A kdo čekal a řekl to nahlas, ten teď sedí v blázinci ve svěrací kazajce bez nároku na internetovou přípojku. My to netušili vůbec, ale po projekci to filmu i tvůrcům určitě přejeme, protože v rámci možností nadmíru zabodovali a vysoustružili velmi zábavný a energický popcorn, v jaký jsme si vůbec netroufli doufat. Jde totiž o rekordní historický počin, překonávající i start osmého Pottera za 494 melounů.

 

Co z toho všeho vyplývá? Brzká miliarda, slušná výdrž při velmi pozitivních ohlasech diváků a výstup extrémně vysoko v historických tabulkách. No a pak nejspíš na plátnech uvidíme ještě víc prazvířeny, víc monster, godzill, dinosaurů a exotických dobrodružství. A rozhodně víc Jurských parků/světů, i když je záhadou, kam budou filmaři tenhle koncept posouvat.

Režiséra Trevorrowa čeká v poštovní schránce spousta luxusních nabídek, polomrtvá kariéra Bryce Dallas Howard je vzkříšena. No a Chris Pratt? Ten si teď vážně může vybírat cokoliv, protože jeho star-power žene největší kasovní hity posledních let. A diváci ho žerou. Pokud u Disneyho váhají s jeho obsazením do klobouku Indyho a resuscitací značky, teď už nemusí. Naopak by měli co nejdřív investovat klidně i hromadu peněz do jeho angažování a vykopnutí před kameru. A jen tak mimochodem, druzí Strážci Galaxie budou šílenou kasovní hitovkou... 

 TRŽBY FILMŮ CHRISE PRATTA

Všechny ostatní tituly samozřejmě návrat dinosaurů těžce srazil. Nejlíp to ustála bláznivá komedie Špión s obézní humoristkou Melissou McCarthy a Jasonem Stathamem i Judem Law. Připočetla si 16 milionů a aktuálně je na 56 milionech a doufá v celkovou stovku.

Tu má už v pohodě na kontě katastrofický flák San Andreas. Dalších 11 milionů ho vytáhlo na momentálních 119 míčů, ke kterým přisypává zbytek světa další dvě kila. U Warnerů musí vládnout s tímhle projektem spokojenost.

Čtyřku uhájila další kapitola série Insidious, ačkoliv její zisky strmě klesají. Průběžných 37 milionů z Ameriky neni níc moc, z dalších kontinentů jsou výnosy ještě nižší, takže žádné terno. Výsledek tedy nesrovnatelný s Ladíme 2 na pátém fleku - tenhle velehit hlásí už 170 zámořských milionů. 

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE INSIDIOUS

 

Po čtyřech milionech si tentokrát připsali Entourage aka Vincentův svět a Šílený Max. Pro seriálové frajery je to málo, Max ale dál frčí přes 320 mega. 

Na osmém místě se pomalu začínají třást strachy Avengers 2, protože po sedmičce Rychle a zběsile si na ně může zle vyšlápnout i Jurský svět. A to by byla velká potupa a potvrzení, že Joss Whedon tentokrát ten superhrdinských potenciál zčásti promarnil. Mnohem víc ale téhle bolestivé emoci musí podléhat Brad Bird, protože na deváté příčce pomalu odumírá jeho prodělečná Země zítřka

Desítku uzavírá hudební biografie Love & Mercy o jednom z členů Beach Boys. Z pěti stovek kin vydojila necelé dva miliony, což je solidní.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit černošské retro Dope a Pixar si bude chtít trochu napravit reputaci originálním animákem V hlavě

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace