Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Bondovská komedie Špión


ikona
Mr. Hlad
první dojmy
Komediální hvězda Melissa McCarthy hodlá dělat legraci mezi tajnými agenty. Máme tu překvapení léta, nebo průšvih sezóny? 

Melissa McCarthy nepatří na MovieZone mezi extra oblíbené herečky a když už, tak ji radši vidíme v něčem jako Miluj souseda svého než v buranské Tammy. Její Špión, v němž se její agentka CIA dostane od počítače poprvé do terénu, rozhodně nepatřil mezi nejočekávanější filmy letní sezóny, ale o to větší měl šanci překvapit. Jak se to povedlo?

 

Jak to vidí Mr. Hlad

To, že v jeden týden uvidím novinku George Clooneyho a Melissy McCarthy a ta od Melissy McCarthy se mi bude líbit mnohem víc než ta od Clooneyho, jsem fakt nečekal. Naštěstí to není nekvalitami Země zítřka, ale kvalitami Špióna. Paul Feig, jemuž jsem osobně nikdy moc na chuť nepřišel, tady ze sebe vymačkává maximum jako režisér i jako scenárista. Snaží se jet na vlně brosnanovských bondovek, humor ovšem nestojí na tom, že by do světa tajných agentů a ukradených atomovek byla násilně narvaná jedna ukecaná kulatější hrdinka, která by díky své bodré hlouposti, čistému srdéčku a náhodě zachránila svět.

Susan Cooper je fakt sympatická postava, a když v polovině filmu dojde ke změně v jejím sebevědomí a chování, budete jí fandit. Úspěchů tu totiž nedosahuje jen díky vůli scenáristů, ale jednoduše jí to pálí, umí se rvát a ještě lépe jí jdou dialogové přestřelky. Zkrátka to není „kráva, kterou někdo dal do špionážního filmu a nechal dělat legraci“. Bitky a akční scény vůbec jsou na komediální žánr extrémně drsné a dialogový humor dost připomíná to, co předvádí Tatum s Hillem v Jump Street. Navíc tu jsou i perfektně fungující vedlejší postavy, jimž kraluje Jason Statham, jenž podobnou sebeparodickou roli evidentně potřeboval a hrozně ho bavila. Špión má něco pro každého. Velké množství dobře natočené akce, hrdiny a hrdinky, jimž budete fandit, nečekaně a chytře vypointované situace, nadhled a humor, který umí být drsný, aniž by byl debilní. Tohle se povedlo. A já jsem ten poslední, kdo by to čekal.

 

Jak to vidí KarelR

Velké překvapení. Tedy ne zas tak velké, protože Feigovi šlapaly už Ženy sobě a trailery Špióna se dost povedly, i tak to ale dopadlo nad očekávání dobře. Důvod? Je jich hned několik. Především je Špión takřka klasickou bondovkou s překvapivě dobrou akcí, atraktivními lokacemi a žánrovým švihem. Ze dvou třetin je to vlastně regulérní brosnanovka (jen poctivě eRková!), háček je ale samozřejmě v tom, že tu rozdává rány Melissa McCarthy. Kdekomu už tahle dáma možná leze krkem. Špión je ale dalším důkazem toho, že když jí dáte dobře napsanou roli a necháte ji dostatečně improvizovat, bude z ní padat komediální zlato.

Stejně jako ze Stathama. A Juda Law. A Rose Byrne. A vlastně každého, kdo se v téhle komedii objeví (Statham je geniální prakticky v každé scéně!), čímž vznikl dvouhodinový vodopád kreativních urážek a skvěle provedených gagů. Ano, najdou se i slabá místa, protože se tu vyrábějí humory s takovou kadencí, že to vždycky vyjít nemůže. Chvilek trapného ticha ale není zase tolik a zdaleka je přebíjejí momenty, které spolehlivě složí celý sál. Vlastně mám už teď pocit, že z toho bude zasloužená trvalka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace