Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rychle a očekávaně: Avengers 2 jsou v klubu miliardářů


ikona
TedGeorge
avengers: age of ultrontržby
Na trojku a čtyřku už je vyděláno. 

Trvalo to přesně 24 dnů a dvojka Avengers si celosvětově přišla na miliardu dolarů. Je tak jednadvacátým filmem, kterému se to podařilo (miliardáři zde). Bývaly doby, kdy byl článek o překonání miliardového milníku naprostou výjimkou. Svět se ale mění a my s ním.

Souboj s Ultronem vynesl Avengerům čím dál méně prestižnější členství v klubu miliardářů. Vzpomínáte si, jak byl v roce 2008 svět vzrušen, když se Temný rytíř překulil přes magickou hranici jako čtvrtý film vůbec? Píše se rok 2015 a Avengers 2 jsou 21. filmem, který toho dosáhl. Jak je to možné? Znásilním formát novinky tématem. Ale vážně jenom krátce. A tvrdě k věci.

 

Přesně před měsícem napsal Cival článek chválící překonání miliardy u Rychle a Zběsile 7. Diesel a spol. si došli pro miliardu překvapivě a nečekaně. Tragická smrt Paula Walkera sice mohla nahnat do kina pár loučících se diváků, ale bylo by vyloženě nefér přičítat obří úspěch oktanem nasycené značky jenom tomu. Universal totiž vyhrál prakticky se vším. Režisérem počínaje, opodstatněným rozpočtem na létající auta konče. Ale zpátky k tržbám.

Čím to, že tu máme už druhý "miliardový" článek za tak krátkou dobu? Zatímco tržby filmů v Americe až na výjimky stagnují, svět vytrvale řve, že chce další a další multiplexy. No a největší hluk dělá samozřejmě Čína. Ta čísla jsou naprosto neuvěřitelná. Nemusíme být členy Českého statistického úřadu, abychom jasně viděli ten dolarový bum-prásk. První Avengers si v zemi Kantonů a levné rýže přišli na pěkných 86 milionů dolarů. Před rokem do místních kin mířilo pokračování Kapitána Ameriky a bylo z toho ještě hezčích 115 milionů dolarů. A letos? Druzí Avengers mají na kontě 156 milionů dolarů. Za prvních šest dní. Jste oslnění? Trumfnu to. Před měsícem si sedmička Rychle a zběsile přišla na 250 milionů dolarů za prvních osm dní a svůj závod v čínských kinech vyhrává v blízkosti cílového praporku s nápisem 400.

 

Čína si tu pozornost prostě zaslouží. Před nějakou dobou jsem vás o tom přesvědčoval v tématu Vše, co jste kdy chtěli vědět o filmových tržbách. Tímto si tedy odbudeme povinné zmínky o distribučních kvótách (všichni brečíme, že tam Šílený Max do kin nepůjde) a budeme dál přemýšlet. Jasně se ukazuje, že si větu "miliarda už není tím, čím bývala" nemohou přivlastnit náměstci rozhodující o rekonstrukci D1. Čím dál častěji jí používají také hollywoodští účetní, kteří s ní už musí počítat ve svých plánech na ovládnutí světových kin.

Prostě nám byl ten milník zdevalvován, pane Cival. Zatímco dříve si MovieZone rezervovala jeden takovýhle článek na sezónu, letos to jsou žně. Letní sezóna v čele se strašidelně působícím Terminátorem sice nepůsobí nijak lákavě, ale na další miliardu možná nebudeme čekat zas tak dlouho. Tom Cruise se nechal připoutat k letícímu letadlu. Přežil a poletí (už prý uvnitř) propagovat film do Šanghaje. Myslet si, že by jinak spolehlivá značka Mission: Impossible, mohla útočit na miliardu, bylo až donedávna utopií. Vzhledem k začátku roku a exponenciálnímu růstu Číny si však nemůžeme být jistí ničím.

 

Pokud by to Tom ještě nezvládl, v listopadu nám do kin zavítá jistota jménem James Bond a o nějaký měsíc a půl později sedmé Star Wars. Rok 2016 potom odpálí Tony Stark a Steve Rogers další jistou miliardou. Až budeme bilancovat rok 2016, je tedy docela dobře možné, že díky náloži sequelů, Star Wars a dalším bude číslovka u dolarových miliardářů začínat trojkou. Ti všímavější z vás už možná zaregistrovali tržby 300 milionů dolarů v Číně pro Transformers 4, ale že by se to rozjelo až takhle... Nabízejí se slova masakr, šílenost, změna trhu a nutnost pomalu učit děti ve školce nejen základy angličtiny, ale i nejrozšířenější čínský dialekt.

Na závěr se vrátíme zpátky k pokračování Avengerů. V tuto chvíli u amerických tržeb svítí číslovka 372 milionů. Svět potom přidává 770 milionů pro celkový součet 1 miliarda a 142 milionů. Amerika přidá dalších 80 milionů, ve světě nám jenom Čína přihodí dalších 150 milionů. Japonský otvírák je za rohem, to bude dalších 60-70 milionů. Když do rovnice přidáme pořád plná kina ve zbytku světa, tak nám s velkou pravděpodobností vyjde, že celkových 1,5 miliardy padne a bude překonána jak jednička, tak superúspěšné pokračování Rychle a zběsile. Pro Marvel je to samozřejmě další z obřích z úspěchů. Ale ta příchuť bezmezného nadšení tu zatím přece jenom trochu chybí.

 

Rozpočet sice příliš nenabobtnal (220 milionů u jedničky vs. 250 milionů u dvojky), ale rozšířil se nám nešvar herců brát si procenta z tržeb. Zatímco u jedničky bral jackpot Robert Downey Jr, tak u dvojky už si procenta bere skoro celé obsazení. Počínaje dost možná nejlépe placenou herečkou současnosti Scarlett Johansson, konče jinak chudým Chrisem Hemsworthem (bral prý jeden milion za Thora a Avengers celkem). U jedničky se navíc spekuluje, že náklady byly mnohem vyšší, než se uvádělo, a kvůli smlouvám s Paramountem a dalšími se film dostal do černých čísel až za hranicí 1,1 miliardy. Radost je tedy samozřejmě na místě, ale svým způsobem se jedná o skrz na skrz povinný úspěch...

---

Vytáhni v hospodě: Během tour de press pro Wolverina vyjádřil Hugh Jackman přání zahrát si v sequelu Avengers a bojovat s Tony Starkem. Od Foxů za to dostal solidní pohlavek.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace