Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Z Ladíme 2 je velehit. Semlelo i Šíleného Maxe


ikona
Cival
ladímemad maxmad max: fury roadtržby
O kolik Anna Kendrick trumfla Toma Hardyho? 

Občas se objeví filmy, které vyrostou v obrovskou událost tařka celospolečenského rozsahu. Nejsou obyčejnými filmy, ale fenomény, jež přesahují rámec kin a dokážou zahýbat miliony diváků. Ne, nemluvím teď o Šíleném Maxovi, i když bych rád. Řeč je o Ladíme aka Pitch Perfect, což byla intelektuálně velmi nenáročná zpívaná s Annou Kendrick.

TRŽBY FILMŮ ANNY KENDRICK

Kdovíjakou díru do světa tahle oddychovka v roce 2012 neudělala. Hezký ksichtík Anči, těžkotonážní komika tlusťošky Rebel Wilson a chytlavé písničky zvládly napoprvé vydělat v amerických kinech 65 milionů dolarů. Na levnou produkci hodně solidní výkon, nicméně žádný zázrak.

 

No jo, jenže pozorný průzkumník internetových zákoutí si mohl všimnout, že film zvládl zarezonovat v americké omladině, během televizních repríz a po uvedení na domácí nosiče se stal generační hitovkou, ze které uvidíte co chvíli vytípnuté písničky, vtípky, obrázky i memy. Za pár let se o tom bude mluvit jako o teen klasice. Bylo tudíž zřejmé, že dvojka už zvládne vydělat opravdu velké peníze... a tak se i stalo! Otvírák za 70 milionů dolarů je dokonce pátým nejvyšším počinem letošního roku!

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY V AMERICKÝCH KINECH 2015
(bez "loňského" Amerického snipera)

Z fanouškovských fór a filmových webů, jimž vládnou mladí muži, se to nemusí tak zdát, ale Ladíme je jako značka prostě ohromně populární. Akorát cílí hlavně na ženy a dívky, potažmo na náctiletou omladinu, co ráda karaoke a prozpěvování ve stylu Glee. Právě tahle sorta diváků naplnila pokladny výjimečným způsobem a nakopla Ladíme 2 vstříc 200 milionům jen ze zámoří.

 

Je to o to impozantnější výsledek, že za ním stojí žena-režisérka, a dokonce debutující! Ano, Elizabeth Banks, kráska ze Zack a Miri točí porno, kterou znáte třeba z vedlejších rolí v Hunger Games nebo právě Ladíme, se chopila dirigentské taktovky. A i když netřeba její výkon přeceňovat - přeci jen jde o příklad producentsky řízeného projektu, kde na režisérovi zas tolik nesejde - úspěch je to obdivuhodný, i tváří v tvář velmi pozitivním recenzím. Vysoké tržby filmu zajistí Elizabeth Banks hromadu režijních příležitostí i do budoucnosti. A dost pravděpodobně i záhy smlouvu na realizaci trojky Ladíme...

Vás ale víc bude zajímat přijetí Šíleného Maxe. To je z hlediska diváckého i kritického naprosto nadšené. Nekompromisní warnerovský biják si vysloužil extatické recenze, když je třeba na serveru RottenTomatoes z 221 evidovaných recenzí jen kvartet negativních, a to při průměrném ratingu 8,8 z 10 hvězdiček. Máme tu jeden z nejlépe hodnocených filmů roku a absolutně top letní blockbuster posledních let, s lepšími ratingy od kritiků i než Temný rytíř! Z téhle perspektivy studio možná chtělo víc než 44 milionů dolarů z úvodního víkendu... ale co by za to dali před pár měsíci, že ano...

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE ŠÍLENÝ MAX

 

To se ještě celý Hollywood ptal, jak se vůbec může povést prodat eRkovou psychojízdu, která možná má silnou ženskou hrdinku a hodně emancipované vyznění, ale ženskou část publika vesměs míjí. Nechlubí se vyloženou megahvězdou, která by frkala z trailerů vlídné one-linery, naopak působí naprosto nezaškatulkovatelně a svou bandou naspeedovaných hnusáků může kdekoho vyděsit. Zkrátka, ještě na přelomu roku by byl u třicet let mrtvé frančízy pozitivně vnímán i třicetimilionový start, takže 44 mega a vyhlídky na pohodovou stovku jen z Ameriky jsou cajk.

TRŽBY FILMŮ GEORGE MILLERA

Navíc potěší i solidní nástup na dalších trzích: Šílený Max si ze zbytku světa vymohl už 65 milionů. Ano, dobré dílo se daří. Warneři na tomhle projektu rozhodně nebudou škodní, protože k imageově famózním počinu si připočtou i solidní balík peněz jen z multiplexů. Jestli to bude stačit na dvojku, je ale otázka.

TRŽBY FILMŮ TOMA HARDYHO

 

Bronz uhájili Avengers 2. Age of Ultron kleslo o standardních 50% a připočetlo si dalších 38 milionů, díky čemuž se zámořská bilance vytáhla už na 372 mega. Superhrdinský tým ale musí těšit hlavně globální čísla, která už vyrostla na 1,14 miliardy dolarů. Na tenhle rychlý výkon si posvítíme v pondělí večer podrobněji, takže rychle dál... kde jsou už jen výrazně méně zajímavé tituly.

Pouze pět milionů si totiž připočetla neúspěšná Drsná dvojka neboli komedie Hot Pursuit s Reese Witherspoon a Sofií Vergara. Necelé čtyři miliony si pak připsala kromě dvojky Policajta ze sámošky i sedmička Rychle a zběsile, jíž z globálních 1,488 miliardy zbývá už pouhých třicet milionů k překonání prvních Avengers, uvelebených na třetí příčce historických tabulek.

 

Do desítky se pak vešla krom melancholické romance The Age of Adaline, úspěšného animáku Konečně doma a sci-fi Ex Machina i dobová adaptace od dánského režiséra Thomase Vinterberga Daleko od hlučícího davu (neboli Far from the Madding Crowd). Velmi dobře hodnocená kostýmní látka dláždí evropskému matadorovi dál cestu do Hollywoodu.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit hororová předělávka Poltergeist, předsunutá o dva měsíce dřív, než studio původně plánovalo. Víc peněz by podle plánů ale měla vydělat disneyovská Země zítřka od Brada Birda s Georgem Clooneym. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace