Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zklamání? Avengers 2 rekordy jedničky nezopakovali!


ikona
Cival
avengersavengers: infinity warmarvelmarvel:avengerstržby
Tak jak moc Avengeři rozdrtili kina tentokrát? 

A tohle jsem nečekal. Přiznávám se. Po zvěstech, že jsou předprodeje lístků třikrát vyšší než u megahitové sedmičky Rychle a zběsile, bych si netipl, že americký otvírák Avengers: Age of Ultron nepřekoná magickou dvoustovku.

Jasně, takhle úspěšný film byl dosud jenom jeden jediný: První Avengers. A ti měli punc jedinečné události, která vůbec poprvé v historii spojila hvězdné superhrdiny a vytvořila z nich neskonalé zábavný tým.

Dvojka už s tímhle revolučním nábojem pracovat nemůže. Na druhou stranu lístky od té doby rozhodně nezlevňovaly, Captain America, Iron Man i Thor jenom nabrali na věhlasu, protože uvedli své nové veleúspěšné sólovky (Scarlett se taky dařilo), a co se týče merchandisingu a nejrůznějších obchodních taktik, zefektivnil Marvel svoje působení hned na několika frontách.

S dvojkou Avengerů to ovšem úplně dokonale nevychytal. Nejen že se mu nepovedlo upgradeovat kvality jedničky, když většina diváků hodnotí film maximálně stejně, spíš hůř (a američtí kritici snímek vidí rovnou "jen" jako lehce nadprůměrnou záležitost, hluboce pod možnostmi Josse Whedona), ale kampaň ani nedokázala vnuknout filmu nějaký jedinečný náboj, který by zajistil rekordní přijetí.

Jenže o to impozantněji může 187 milionů, jež přitekly do kasičky během prvního amerického víkendu a jsou druhým nejvyšším počinem historie, působit. Marvel už v podstatě ani nemusí vyrukovat s výjimečnou událostí, nepotřebuje biják fenomenálních kvalit, aby si pro tu miliardu došel s lehkostí, s níž Downey hláškuje. Studio se záhy dopracovalo k ekvivalentům comicsových sešitů pro kina, jež jsou tu lepší, tu horší, ale jejich hrdinové prostě zajímají tak širokou fanouškovskou základnu a jsou tak snadno přístupné rodinnému publiku, že spolehlivě vydělají.

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ VÍKENDY HISTORIE

Avengers 2 si připsali po pátečních 84 milionech (druhý nejvyšší den historie) v sobotu výrazně nižších 57 mega a v neděli dalších 45, pročež zaostali za rekordními 207 miliony jedničky o dvacku. A parádním 623 milionům jednotky jen z Ameriky se ani nepřiblíží...

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ DNY HISTORIE

 

Marvel si ale kryje záda a kromě merchandisingových jatek spoléhá i na rostoucí popularitu comicsů ve zbytku světa. Okostýmované hrdiny se povedlo úspěšně vyvést do celého světa, takže miliarda a půl by neměla být ani tentokrát problémem. Koneckonců už teď mají Avengers 2 na kontě 527 milionů, a to se ještě čeká na update mezinárodních výsledků...

 TRŽBY FILMŮ OD MARVELU

Nás trápí spíš otázka, jestli nás nezačnou marvelovští hrdinové výrazně víc nudit a jestli krom občasných výpadků neupadnou i jeho spolehliví tahouni do letargie. Když se člověk podívá na Ant-Mana, uchechtne se Thanosovi a všimne si, jak snadno a rychle se nechal Whedon semlít tou mohutnou popcornovou fabrikou, může se taky dost dobře stát, že jsme si na ten vrchol už sáhli a teď pofrčíme dolů.

Na druhou stranu vyhlídky na Capa s Iron Manem v Civil War jsou až příliš lákavé, zvědavost na Spideyho nebo na návrat Strážců Galaxie enormní, a i když odpadávají šikulové jako Wright nebo Whedon, k sázce na jednoznačné rutinéry ještě nedošlo. Tak si držme palce, aby nás ten boom nesemlel příliš rychle.

Avengers jinak samozřejmě nemají konkurenci. Nejlíp odolalo náletu gerojů romantické melodrama s Blake Lively The Age of Adaline. Připočetlo si šest milionů, celkově jich má 23.

Stejnou sumu si připsala sedmička Rychle a zběsile. Universal dost dobře vypočítal, jak svou nejúspěšnější sérii poslat do kin a direkt, který srazil tržby dolů o dvě třetiny, tak přišel až v době, kdy je vyděláno. Momentálních 1,35 miliardy dolarů z celého světa o tom jasně vypovídá...

HISTORICKY NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY V KINECH

Střemhlav klesá i dvojka Policajta ze sámošky: Paul Blart nebude mít zdaleka takovou páru, jako měl napoprvé, aktuálních 51 mega rozhojní upracovaně těsně nad šedesátku.

Na kdovíjaké rito se nezmohly žádné další snímky z desítky, ať už šlo o popcornovky nebo ambicióznější filmy. Mezi úspěšným animákem Konečně doma, scífkem Ex Machina, levným hororem Unfriended, mdlou romantikou Nejdelší jízda a retro konverzačkou Woman in Gold zaujme jen fenomenální Popelka: Ta skoro vůbec neklesla a s dalšími 2,5 miliony se zase výrazně přiblížila magické dvoustovce jen z Ameriky. Celosvětové zisky se pak blíží rovnou půlmiliardě...

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se pokusí nevyhořet komediální novinky: Jack Black s The D Train a Sofia Vergara s Reese Witherspoon v Hot Pursuit. Oba filmy mě v trailerech nudily až běda, takže jim extra palce držet nehodlám...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace