Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Hollywoodská studia pod drobnohledem


ikona
TedGeorge
tržby
Všechno, co jste chtěli vědět o Warnerech a spol., a báli jste se zeptat! 

Vrány si ještě pořádně nezačaly pochutnávat na mršině mého posledního článku "Vše co jste kdy chtěli vědět o filmových tržbách" a už jsem tu s pokračováním. Volba padla na hollywoodská studia, která nám každý rok nabízí na stříbrném podnose to nejlepší z jejich dílen.  Asi to poslední, co by popcornu chtiví čtenáři MovieZone na tomto místě chtěli číst, je suchý úvod zaobírající se vděčnými hollywoodskými časy počátku dvacátého století. Slyším vás. Nebojte, k hetero–filmovému spojení Christophera Nolana se studiem Warner Bros. se brzo dostaneme a článek bude především o současné situaci. Na začátek si ale dáme trochu té historie.

20th Century Fox

Dýchající korunovační klenoty – Bryan Singer, James Cameron, Ben Stiller
Značky vydělávající na nájem – X–Men, Avatar, Doba ledová, 96 hodin, Noc v muzeu
Symbionti – Blue Sky Studios, Fox Searchlight Pictures
Tatínek – Rupert Murdoch
Padlý anděl – George Lucas
Slogan – Byli jsme tu před Star Wars a budeme tu i po nich.
Ted říká – Jsou stabilní a spolehliví. Pokud nakupujete akcie, Foxové patří do konzervativního portfolia.

Vytáhni v hospodě – Společnost 20th Century Fox se přejmenovala na 21st Century Fox. Název studia ale zůstal ve dvacátém století. Mnoho lidí to plete, ne však autor článku. Tímhle jí v hospodě určitě vyrazíte dech!

Další ze stabilních studií, kterým rozhodně nehrozí nějaké existenční nebo restrukturalizační problémy. Foxové jsou chameleonští mutanti. Když jim po roce 2005 přestaly vydělávat Lucasovy prequelové Star Wars a první trilogie X–Menů, okamžitě z kapsy vytáhli Noc v Muzeu, Alvina s veverkama a první pokračování ultra úspěšné Doby Ledové. A hlavně… hlavně v roce 2009 (to už je opravdu šest let?) přišel do kin pravidla hry měnící Avatar. I kdybyste se jako akcionáři společnosti dívali na chystaná pokračování X–Menů a Doby Ledové přes prsty, tak další díly Avatara jsou nepřehlédnutelné.

Za pár let by nás měly čekat hned tři další díly miliardové značky. A jak známe Jamese Camerona, tak bude třeba znovu přepsat  historické tabulky. Foxové si ukořistěním Joela Silvera (Tom Cruise v Tropic Thunder, mrk mrk) a jeho svěřence Jamese Camerona mohou opravdu gratulovat. Čert vem slabší start roku, kde pro ně Kingsman zachraňuje, co se dá. Budoucnost vypadá pro Foxy růžově. A kdyby se snad něco pokazilo, oni zase s něčím přijdou. Rupert Murdoch už se postará.

Paramount

Dýchající korunovační klenoty – Michael Bay, Tom Cruise (ale jenom pokud hraje v Mission: Impossible)
Značky vydělávající na nájem – Než se potopil, tak Titanic. Než odletěl k Disneymu, tak Marvel. Než si začal Bay brát procenta tržeb, tak Transformers. Než se odebral na odpočinek, tak Shrek. Než odešel Abrams točit Star Wars pro Disneyho, tak Star Trek. Než se druhý díl nechal Foxům, tak animovaná série Jak vycvičit draka.
Symbionti – Paramount Vantage, televizní stanice pro děti – MTV, Nickelodeon, Cartoon Network
Tatínek – Brad Grey
Padlý anděl – J.J. Abrams
Slogan – Bejvávalo dobře.
Ted říká – Po Sony další studio, které bude bojovat o přežití.

Vytáhni v hospodě – Žijí v podivné a těžko vysvětlitelné distribuční symbióze se studiem Dreamworks.

 

Pokud jsme u Sony kritizovali, tak u Paramountů budeme rovnou nadávat. Nejdřív pár čísel. V roce 2008 byly tržby (neplést se zisky) studia 6 miliard dolarů, z toho 2,7 miliardy z filmových nosičů a jiné distribuce do domácností. V roce 2014 to bylo 3,7 miliardy, z toho 900 milionů (!!!) z distribuce do domácností. Důvod je rozepsaný už ve značkách vydělávajících na nájem. Nepochopitelné zbavování se výdělečných značek. O tom, proč k tomu dochází, můžeme jenom spekulovat (neschopné vedení, výhodné nabídky konkurence). Do budoucnosti je to ale velký problém.

V současnosti to jsou opravdu hlavně Transformeři, kteří zachraňují, co se dá. A že měli namále. Možná si pamatujete, jak se Bayovi nechtělo do čtvrtého dílu. Procenta a výsledná téměř stomilionová výplata pro režiséra a producenta robotí série ukázaly, že alespoň tady neztratil Paramount kontakt s realitou. Tím ale veškerý optimismus končí. Z původně úspěšné značky Madagaskar se vyloupl neúspěšný spin-off s Tučňáky. Star Trek bude znovu měnit režiséra a jeho osud je značně nejistý. Již za dva měsíce postraší účetní jistý propadák jménem Terminátor Genisys, a pokud se další Mission: Impossible nevyloupne v překvapivý miliardový hit, tak mohou akcionáři chystat defenestrace. Nejlákavěji znějící premiérou roku 2016 je totiž pokračování Zoolandera.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace