Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 13: Nikdy nenatočené hity


ikona
xxmartinxx
téma
Ani velcí režiséři někdy nezvládnou natočit to, co chtějí. Jaké filmy se vinou osudu či producentů nikdy nedostaly do kin?  

"Coby kdyby" rozhodně není radno provozovat, a rozhodně ne v případě tohohle seznamu. Jenom vás naštve. Vážně. Lepší ho nečíst, přejít a ignorovat, protože jde o seznam nešťastných třinácti vynikajících filmů, které změnily historii kinematografie, jsou hojně citované a napodobované a dodnes se na ně nemůžeme vynadívat... ale bohužel v nějakém jiném vesmíru. V tom našem totiž nevznikly. Ale bylo to sakra blízko! Ach jo...

2) Leningrad: The 900 Days, Sergio Leone

O co šlo: Sergio Leone si na své vysněné projekty musel čekat. Studia po něm chtěla další a další westerny, protože byly hodně lukrativní, tak musel třeba natočit „zakázkové“ Tenkrát na Západě, aby si mohl oživit prohibiční fresku Tenkrát v Americe. Ještě větší měl být příběh amerického fotografa Roberta De Nira, který je uvězněn na začátku okupace Leningradu, přežívá zde, samozřejmě se zamiluje, a nakonec zemře během dne osvobození.

 

Proč to nevyšlo: Scénář nebyl nikdy dokončen, zato už měl Leone připraveno několik detailních rozpisů scén naznačujících, že by šlo o typickou epiku v jeho stylu. Vypadalo to velmi slibně a nutných 100 milionů se podařilo sehnat. Měli přispět dokonce soudruzi ze Sovětského svazu, nicméně dva dny před podepsáním finální smlouvy zaštiťující spolupráci dostal Leone infarkt a zemřel.

1) Napoleon, Stanley Kubrick

O co šlo: O Stanley Kubrickovi se říká, že jako jeden z mála vrcholových režisérů dokázal přimět mainstreamová studia, aby mu zobala z ruky. Že bohužel pro nás tahle teze měla hranice, musel zjistit rovnou na svém vysněném projektu. Napoleonem byl posedlý opravdu dlouho a za svůj život dokonce do objemné kartotéky sesumíroval kariéru geniálního vojevůdce v podobě, kdy byste prý mohli udat den a hodinu a Kubrick by vám pravděpodobně našel, kde Napoleon v tu chvíli byl a co dělal. Na základě této kartotéky měl vzniknout monumentální film, o němž velký režisér nepochyboval, že bude jedním z nejzásadnějších všech dob.

 

Proč to nevyšlo: Bylo to opravdu na dosah ruky. Kubrick měl několikrát smluvené rozpočty i herce, rumunskou armádu ochotnou poskytnout 30 000 hlav, nakonec se ale pokaždé studia rozhodla, že na velkofilm za pět milionů (ekvivalent dnešní stovky) není vhodná doba. Poslední hřebíček do rakve byl neúspěch Waterloo v amerických kinech, v jehož důsledku se z napoleonských válek stalo zapovězené téma... vlastně dodnes.  Projekt ale úplně nezemřel. Z nahromaděné energie a části prostředků nakonec vznikl brilantní Barry Lyndon a Spielberg (který po Kubrickovi převzal už Schindlerův seznam a A.I.) plánuje vyprodukovat podle existujících materiálů televizní minisérii. Že nic z toho nenahradí skutečnost, že jeden z nejlepších režisérů všech dob nemohl natočit film, do jehož preprodukce vkládal svoje největší tvůrčí naděje, je ale pořád bolestivé a Spielberg, při vší úctě k němu, nám svou minisérií může leda otočit nožem v ráně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace