Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 13: Nikdy nenatočené hity


ikona
xxmartinxx
téma
Ani velcí režiséři někdy nezvládnou natočit to, co chtějí. Jaké filmy se vinou osudu či producentů nikdy nedostaly do kin?  

"Coby kdyby" rozhodně není radno provozovat, a rozhodně ne v případě tohohle seznamu. Jenom vás naštve. Vážně. Lepší ho nečíst, přejít a ignorovat, protože jde o seznam nešťastných třinácti vynikajících filmů, které změnily historii kinematografie, jsou hojně citované a napodobované a dodnes se na ně nemůžeme vynadívat... ale bohužel v nějakém jiném vesmíru. V tom našem totiž nevznikly. Ale bylo to sakra blízko! Ach jo...

4) Ronnie Rocket, David Lynch

O co šlo: David Lynch mohl nabrat úplně jiný kurs, kdyby po Mazací hlavě realizovat tenhle bizár. Příběh vypráví o detektivovi, jenž pátrá po druhé dimenzi, která jakýmsi způsobem souvisí s jeho „talentem“ stát na jedné noze. Pronásleduje ho ale „koblihový muž“ s nadpřirozenými elektro-schopnostmi. Jako vedlejší příběh bychom sledovali story adolescentního trpaslíka lomeno rockové hvězdy, který potřebuje přístup k elektřině, aby dosáhl vyníkající hudby a totální destrukce. Zní to tak šíleně, že tenhle film prostě chcete vidět! A kdyby šlo o Lynchův druhý film, nejspíš by jeho další produkce mohla být ještě víc surreálná.

 

Proč to nevyšlo: Lynch se nakonec vždycky pustil do něčeho jiného, i když ještě do poloviny devadesátých let Ronnieho vždy oznamoval jako svůj následující projekt – ale vždycky se na něj nakonec vykašlal. Ještě v roce 2013 tvrdil, že ho nepovažuje za mrtvý film. Ačkoliv by měl radši pohnout, protože mizící industriální prostředí v USA považuje prrý za zásadní pro vznik a jestli ho nebude mít k dispozici, projekt zastaví. Jde ale spíš jen o dráždění fanoušků a vznik Ronnieho Rocketa už asi nemá smysl brát jako reálnou možnost.

3) Heart of Darkness, Orson Welles

O co šlo: Předloha Coppolovy Apokalypsy dráždila filmaře dost dlouho. Jeden z nejzajímavějších pokusů o její realizaci provedl Orson Welles. Už v roce 1940 připravoval Srdce temnoty jako svůj debutový projekt, mělo jít o ambiciózní snímek složený ze 165 dlouhých záběrů v neustálém švenku. Pro technicky náročnou produkci připravil scénář, domluvil už se i se svými herci z Mercury Theatre a byl připravený oslnit svět.

 

Proč to nevyšlo: Technicky náročná produkce byla pro RKO příliš. Scénář navíc obsahuje fašistickou alegorii, která se po plném propuknutí druhé světová války podle producentů stala již neaktuální. Orson tedy musel svou energii soustředit jinam, a dopadlo to nakonec Občanem Kanem. Což jistě není špatný výsledek, ačkoliv se můžeme jen dohadovat, jestli by jeho Srdce temnoty nebylo ještě o kus lepší. Nikdy se to nedozvíme, protože po poprasku s Wellesovým debutem už bylo nemyslitelné, aby mu byla svěřena tak nákladná produkce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace