Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Rychle a zběsile 7


ikona
KarelR
Parta Vina Diesela má na kontě další pecku! 

Natěšení bylo veliké. Diesel, Rock a Statham se na plátně nepotkávají každý den, o to víc nás tedy těší, že můžeme nabídnout trochu dobrých zpráv. Rychle a zběsile 7 totiž nezklamalo!

 

Jak to vidí imf

Už první scéna filmu, ve které Jason Statham předvádí něco mezi Frankem Martinem a Chevem Cheliosem, je jeden velký prostředníček fanouškům i haterům. Rychle a zběsile 7 je utržená dělová koule. Kdo neviděl pětku a šestku, ten nebude veletoče na plátně vůbec chápat. Kdo je naopak skalním fanouškem téhle akční petardy, může si odškrtnout další evoluci, která je rychlejší, zběsilejší, a místy i srandovnější a dojemnější. Je to daleko za hranicí toho, co lze brát vážně (viz skákání aut mezi budovami nebo šílené sjezdy zalesněných velehor), ale akční scény všech tvarů umí tenhle tým na jedničku. Vědí, co s holýma rukama a nohama, z velkých a malých střelných zbraní dělají stejné porno jako Michael Bay, a i když se auta krčí někde vzadu, taky na ně dojde. A je s nimi zábava, což je důležité, protože právě humor a akce jsou onou spásnou maltou, která každou ze 137 minut látá díry ve scénáři, který je jenom honěním vlastního ocasu (v obou smyslech toho slova). Že bychom zažili pomyslný vrchol v pětce, a teď už jedeme jen na výfukové páry? I tak je tenhle volnoběh lepší než převážná většina žánrové konkurence.

P.S. James Wan se nenechal semlít, jeho vedení kamery má svůj vlastní ksicht. Klidně mu dejte další díl, i když to bude trochu mrhání talentem. Tuhle sérii šéfuje především kaskadérský second unit!

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Co jsem čekal, to jsem dostal. Rychle a zběsile 7 udělá fandům radost a milovníky komorních dramat, které stojí na dialozích a zajímavých hrdinech, pravděpodobně přivede do blázince. Změna režiséra na první pohled moc vidět není, ale Wan občas ukáže zuby a v některých momentech je jeho film temnější a drsnější než ty předchozí, ale pořád čekejte hlavně akční výplach, ve kterém je stejný počet výbuchů a vystřílených nábojů jako záběrů na dobře tvarované zadky vnadných modelek (Wan je evidentně dolňák). Statham jako záporák bez problémů obstál a jeho nástup na scénu to možná dotáhne k nejlepším momentům roku, Kurt Russell je evidentně ve svém živlu a zbytek hraje to, co po nich fandové chtějí a co od nich očekávají. Příběh je na podobnou hovadinu možná zbytečně přeplácaný a překombinovaný, ale stejně v něm jde jen o to, abychom v půlce dostali parádní honičku s auty padajícími z letadla, skvělé finále, z něhož v trailerech, nebylo vidět téměř nic, a nakonec ubrečené rozloučení s Paulem Walkerem. To všechno patřičně svižně natočené a dostatečně zábavné na to, jak moc je to tupé. Těšili jste se na něco víc? Jestli jo, jste naivní. Chtěli jste další FF? Máte ho tady a je v něm toho víc, než v co jste doufali.

 

Jak to vidí KarelR

Hlad je tentokrát za civalovskýho tvrďáka, ale já s imfem jsme teda zuřivě utírali slzy. Rychle a zběsile 7 ždíme rozlučku s Paulem Walkerem na maximum, vzhledem k tónu minulých dílů to ale vůbec nepůsobí nepatřičně. Naopak jde o poctivý návrat do světa, ve kterém se likvidují auta po desítkách a vždycky to vypadá náramně. Sedmička je v tomhle směru ještě šílenější a nadupanější než předchozí díly (nepřekvapivě). A i když postrádá balanc stále nepřekonané pětky, z fleku bych ji pasoval na druhý nejlepší díl. Akce jsou totiž vážně tuny, osobní souboje mají patřičný drajv (jen to chtělo lepší koncovky) a geniální stathamovský úvod vám hned zkraje vysvětlí, že se Wan při natáčení bavil snad víc než my v kině. Ano, je to zcela tradiční "more of the same". Výjimečně to ale bohatě stačí.

Recenzi čekejte v příštích dnech. My zase čekáme na víc rolí pro Kurta Russella, protože tohle mu ohromně sedlo!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace