Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Víkendový výplach #288 o zpomalovačkách a vrazích


ikona
Mr. Hlad
víkendový výplach
Které filmové zpomalovačky jsou nejlepší? Jaký režisér povraždil nejvíc postav? A které pohádky jsou pro děti nebezpečné? 

Na poslední chvíli psaný výplach

Záběr týdne
Darren Aronofsky je režisér, jehož styl člověk pozná velmi rychle. Vloni si odskočil od menších projektů k velkým a natočil solidní biblickou epiku Noe a teď hledá další scénář. Jestli zůstane u blockbusterů, nebo se vrátí k menším filmům, zatím ví nejspíš jen on sám, každopádně ať už bude likvidovat svět s pomocí obří potopy nebo vyprávět o feťácích, starých zápasnících nebo baletkách, kterým začíná hrabat, nejspíš u toho vždycky bude záběr na záda hlavního hrdiny natočený s pomocí steadycamu nebo z ruky.

Přilby týdne
Auta mě nikdy moc nebavily a koukat se na závody Formule 1 je pro mě stejné zábavné jako sledovat turnaj v šachu, na němž si borci z Kardašovy Řečice podají elitu z Bakova nad Jizerou. To, že u Williamsů mají nové přilby, ve kterých chtějí strávit celou příští sezónu F1, mě tedy nijak zvlášť den nezlepšilo, ale fakt, že tohle video vypadá zatraceně stylově a že jeho tvůrce má evidentně rád Tarantinovy Gaunery, rozhodně oceňuji. Za tip díky uživateli s nickem Axis.

 

Geekovina týdne
Pamatujete si na akční sci-fi Království ohně? Pokud ne, asi to nebude žádné překvapení. Ten film v kinech zrovna moc neuspěl a příběh o tom, jak se na Zemi vrátili draci, zničili svět a pak jim Christian Bale s Matthewem McConaugheym museli nakopat zadky, nebyl zdaleka tak dobrý, jak si asi teď, po přečtení zápletky, představujete. Režisér Rob Bowman měl však tehdy kliku hned v několika věcech, které by z tohohle filmu mohly udělat svým způsobem kult. Máme tu Batmana, Leonidase, zmíněné draky, Coopera z Interstellar, největší svini ze Hry o trůny, Hvězdné války, Star Trek ... zkrátka pokud má Království ohně alespoň pár hardcore fandů, s tímhle by ho mohli vytáhnout z propadliště dějin a udělat z něj film, který prozáří každý geekovský filmový večer.

 

Herec týdne
Michael Bay v posledních letech posíla do světa hlavně Transformery. Vydělává mu to slušně, ale ačkoliv jsme i my byli z jedničky hodně nadšení, celkem bychom byli rádi, kdyby se zase vrátil k filmům, kde je méně robotů a chaotických výbuchů a více lidí a děje. Nebo alespoň normální přestřelky a honičky. Každopádně Bay jako režisér, ačkoliv mu spousta lidí nemůže přijít na jméno, se o svou práci bát nemusí. A když by ho režie přestala bavit, je evidentně připravený procpat se i před kameru.

 

Ruka týdne
Student Alberto Manero šéfuje programu Limbitless. S pomocí 3D tiskáren a sponzorských darů se pokouší vytvářet levné umělé končetiny pro děti, které se narodily bez ruky nebo bez nohy, jako třeba sedmiletý Alex. Ten teď dostal novou a plně funkční ruku, kterou mu navíc předal sám Robert Downey Jr., respektive Tony Stark. Prcek to celé bere celkem stylově s klidem. Lepší promo by si tenhle záslužný projekt asi nemohl přát. A Avengers 2 konec konců taky ne.

 

Pohádka týdne
Princezna nevěsta Roba Reinera patří k vůbec nejelpším filmovým pohádkám a bez problémů se na ni můžou koukat děti i jejich rodiče, kteří jinak holdují spíš Rychle a zběsile nebo Padesáti odstínům šedi. Je to pecka a to i po letech. Hra o trůny na druhou stranu má k pohádce dost daleko a celkem si dovedu představit, že rodič, který viděl obrázky s princeznami, králem nebo draky a pustil to na základě toho prckům jako příběh před spaním, má teď doma plné ruce práce s dětmi, které  se pomočují ještě v deseti. Spojit tyhle dvě věci dohromady by asi bylo divné. Ale mohlo by to být i dost zábavné. Bacha na spoilery!

Drogy týdne
Drogy jsou svinstvo. To píšu hned na začátek, aby se v diskusi neobjevilo nějaké pako, které si tenhle výplachový příspěvek vysvětli jako propagaci narkotik. Jo, je to svinstvo. Ale koukat se na to, kolik srandy si s nimi užil Leonardo DiCaprio ve Vlkovi z Wall Street, Johnny Depp ve Strachu a hnusu v Las Vegas, Al Pacino ve Zjizvené tváři nebo hrdinové Pulp Fiction, to zábava už je. Navíc scény, kdy si někdo tohle svinstvo píchá do žil nebo protahuje frňákem, jsou obvykle zatraceně dobře natočetné. Posuďte sami.

 

Vrazi týdne
Žebříčky s herci kteří mají na pažbách svých filmových zbraní nejvíc zářezů, se objevují poměrně pravidelně. Arnold Schwarzenegger nebo Chow Yun-Fat by ale nejspíš neodvedli zdaleka takovou práci, kdyby jim zpoza kamery šéfoval Garry Marshall nebo Terrence Malick. V tomhle žebříčku zjistíte, kteří filmaři jsou nejkrvežíznivější. Samozřejmě se do toho nepočátají filmy, v nichž Zemi trefí meteor nebo něco podobného, musí jít o klasické zabití jiným člověkem a vzhledem k tomu, že Peter Jackson natočil nejen Pána prstenů, ale i masakrální Braindead a Bad Taste, určitě si první místo zaslouží. Sedmnáct lidí je ovšem minimální náskok a vzhledem k tomu, že John Woo má v přípravě hned dva filmy, dá se očekávat, že si to ti dva brzy na předních příčkách prohodí.

 

Zpomalovačky týdne
Zpomalovačky bývají a filmech dost často to nejlepší. Respektive když už ne to nejlepší, tak scény, ve kterých si můžete vychutnat to, co pro vás lidi za kamerou vymysleli, si nejspíš nejdéle pamatujete a je celkem fuk, jestli je to Neo, který se vyhýbá kulkám, Tarantinovi hrdinové chystající se na největší loupež svého života nebo kultovní přestřelka na schodech v Neúplatných. Když chce režisér něčím machrovat, musí to zpomalit. Tak se pokochejte.

 

Duel týdne
Minule jsme se ptali na to, kdo by se vám líbil jako režisér osmičky Rychle a zběsile. Došlo na jména jako Terrence Malick nebo Zdeněk Troška, ale mezi těmi volbami, co dávají víc smysl, padala jména Davida Sladea, Davida Ayera, Johna McTiernena nebo třeba i samotného Vina Diesela. Zbytek si prostudujte sami.

 

Dnes se podíváme na biografie. Je to žánr, který bývá pro herce ejsnadnější cestou k Oscarovi a obvykle jde o nejvíc konzervativní žánr. Nás by zajímalo, jaký filmový životopis se vám nejvíc líbil co se filmových kvalit týče. Takže pište o filmech, které vás bavily jako filmy, ne které byly o vašem oblíbeném muzikantovi, vědci nebo odborníkovi na irské tance. Jména filmů pište do předmětu, do textu uveďte důvody.

Za týden zdar

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace