Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních březnových filmů


ikona
KarelR
téma
Akčňáky, animáky a polská válečná vřava. 

Oscarovky jsou víceméně za námi a je čas na pomalé vyhlížení popcornového léta. Březen je v tomhle směru tradičním přechodem, při němž Americký sniper symbolicky předává štafetu Chappiemu, a najít desítku filmů bez značkového základu nebyl zásadní problém. Tady je máte.

 

5. března

Americký sniper

Touhle dobou už by to mělo být oficiální. Americký sniper je (co se zámořských kin týče) nejvýdělečnějším filmem minulého roku. Na Glóbech a Oscarech sice moc nezaválel a jde o veskrze průměrný životopis, to ale Warnery moc nezajímá. Hlavně že se v pokladnách sešel osminásobek rozpočtu a v USA se pár týdnů mluvilo jen o tom, jestli byl Chris Kyle veteránský hrdina nebo nevyzpytatelný sedmilhář. Kariéry Bradleyho Coopera a Clinta Eastwooda skákají radostí.

 

Divočina

Tak trochu ženská verze Útěku do divočiny. Reese Witherspoon se před pár lety rozhodla produkovat filmy s ženskými hrdinkami a hned na začátku koupila práva na dvě knihy - Zmizelou a Divočinu. Tu první předala Davidu Fincherovi a vznikl chválený a pro Finchera rekordně výdělečný film, z té druhé pro sebe vyždímala oscarovou nominaci. Luxusní bilance. A jelikož je Divočina celkem povedená, snad nepůjde o dvě výjimky z laviny ptákovin.

 

Svatý Mikuláš

První český found footage horor... je vlastně Ghoul, i když do něj dali prachy Amíci, ne? Svatý Mikuláš to minul jenom o kousek, to ale vem čert. Důležité je, že se hororový nadšenec Petr Smazal pokouší o českou žánrovku, která chce za minimální rozpočet přinést tradiční děsivé obrázky. Světové vizuály tedy nečekejte. Vzhledem k tomu, jak na tom s kvalitou bývají mnohem dražší foung footage kousky, by se ale příběh bandy filmařů v psychiatrické rejži úplně ztratit nemusel.

 

12. března

Chappie

Neill Blomkamp udělal kolem pátého Vetřelce takové haló, že byste snad zapomněli na jeho nadcházející film. Robotický kámoš Chappie, kterého chce poslat do šrotu Wolverine s tragickým účesem, završí Blomkampovu pomyslnou johanessburgskou trilogii. Vzhledem k tomu, že jsou první reakce docela děsivé, je nicméně doporučeno krotit očekávání. Abychom ještě nostalgicky nevzpomínali na kulhající Elysium...

 

19. března

Gunman: Muž na odstřel

Tak už, sakra! Pierre Morel nám dal vynikajících 96 hodin, které pak Olivier Megaton dvojnásobně pohřbil. Morel sérii chytře opustil a zkusil si akční buddy komedii Bez soucitu, veselé vybíjení s Johnem Travoltou mu ale vůbec nesedlo. A tak doufáme v Gunmana. Má sice generickou zápletku o bývalém žoldákovi, který se musí vrátit zpět do akce, přinejmenším ale jde o akční drama. A to Morelovi tak strašně šlo!

 

Píseň moře

Vzpomínáte si, jak jste četli oscarové nominace a místo Lego příběhu tam bylo cosi jménem Píseň moře? Fanoušci dánských kostiček byli na infarkt, nakonec ale není naštvanost tak úplně na místě. Tahle animovaná evropská koprodukce je podle všeho vynikající, což bylo, je a bude to nejdůležitější. Pokud tedy hledáte něco pro děcka, měl by příběh keltské holčičky, která musí zachránit zkamenělé pohádkové bytosti, posloužit jako velice schůdná kinonávštěva.

 

26. března

Cesta naděje

Russell Crowe poprvé režíruje. Australský sympaťák koukal dlouho pod ruce Ridleyho Scotta, jeho dobrodružný debut tak budil nemalá očekávání. A zatím to vypadá, že se k nim výsledek dost přiblížil, což je velice radostná zpráva. Crowe ve filmu mimochodem hraje otce, který se snaží po bitvě o Gallipoli najít své tři syny. Takže čekejte spíš drama než akci, pořád by to ale měla být vyvedená podívaná.

 

Konečně doma

Tim Johnson, režisér Mravence Z a Za plotem, je zpátky. Jeho novinka má producentské zázemí Dráčka a Croodsových, což je samo o sobě povzbudivé, a uvidíme v ní mimozemšťana s sheldonovským hlasem, který zažívá šílené eskapády s malou holčičkou. Že to zní vyloženě kojenecky? Tak trochu. Trailery ale baví a Johnson jen těžko nejel na doraz, tak snad nedorazí užvatlaná katastrofa.

 

Lovci a oběti

Zloději, gangsteři a spousta podomných půjček, které přinášejí hlavně násilí. Lovci a oběti nás zavedou do světa, ve kterém nechcete nikomu nic dlužit, a pokusí se tam rozpoutat dvouhodinový napínák o strastech a slastech nebezpečných známých. Před kamerou se přitom objeví třeba Tomáš Hanák, Marek Vašut nebo Karel Heřmánek, o zkušené herce tedy nebude nouze. A pokud jim dá scénář dostatek prostoru, třeba se z toho vyklube následovník Kájínka a Příběhu Kmotra.

 

Město 44

Vzpomínáte na tu polskou válečnou vřavu, která v trailerech oslňovala cool slow-motiony? Tak to bylo Město 44, které konečně doráží i do českých kin. Poláci se nám v něm pokusí vylíčit, že Druhá světová válka nezačala zas tak poklidně. Němce totiž ve Varšavě čekal národní odboj, ve kterém se bojovalo do posledního dechu a často na něj opravdu došlo. Napjaté drama, které nakonec všichni hrdinové ve zdraví přežijí, nás tak určitě nečeká. Tak doufejme, že budou jejich případné kruté konce nejen přímočaře dojemné, ale i dobře natočené.

Co jste si vybrali z březnové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v dubnu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace