Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Všechno, co potřebujete vědět o Rychle a zběsile 7


ikona
imf
fast & furiousmz skalpelrychle a zbesiletéma
Oslava Paula Walkera, rychlých aut, ještě rychlejších zbraní a především akčního filmu jako takového. 

Sedmé Rychle a zběsile během natáčení narazilo na pořádný zpomalovací práh. Nebudeme kolem toho v dnešním skalpelu běhat jako kolem horké kaše. Paul Walker se zabil v autě, když se svým dobrým kamarádem uháněl v Porsche Carrera GT rychlostí vysoko nad limit. Různých reakcí, vysvětlení a konspirací jsem slyšel z autových, filmových i jiných komunit tolik, že si jakýkoliv další komentář nechám pro sebe. Důležité je, že se v Universalu rozhodli poslat v sedmém díle Briana O´Connera nikoliv do nebe, ale do důchodu. Ke spokojenému odjezdu do zapadajícího slunce pomohou další dva Walkerové, Cody a Caleb, jejichž podoba se zesnulým Paulem je natolik značná, že snad ani nebude potřeba tolik toho CGI. Brian nicméně žije a bude žít dál. Spolu s ním pravděpodobně odejde z celé série i Domova sestra Mia, v podání Jordany Brewster. Tak to jen, abyste pak v kině zbytečně nečekali na scénu, ve které se Brian roztříští na tisíc kousků.

 

Domovo "One Last Ride", což je mimochodem věta, kterou Vin Diesel prohodí v KAŽDÉM Rychle a zběsile, se tedy vztahuje hlavně k Brianovi, ačkoliv má samozřejmě v rámci filmů univerzální mínění. Prostě tohle doděláme, vyinkasujeme obří prachy a jdeme od toho. Jenže jednou je to návrat Letty, podruhé pomsta z druhé strany, zkrátka slavný tým z Rychle a zběsile si vždycky něco najde. Tentokrát si na něj došlápnou hříchy nedávné minulosti. Nebo jste si snad mysleli, že o té nekonečné ranveji z finále šestého filmu slyšíte naposledy?

Ostatně kdo zůstal v sedačkách po skončení šestky, dočkal se výmluvného teaseru na sedmičku. Han netruchlil po smrti své lásky dlouho, protože ho na rušné tokijské křižovatce - zjevně na závěr velké honičky - rozsekal na padrť hlavní záporák sedmého filmu. A tím není nikdo jiný než Ian Shaw, velký zlý bratr Owena Shawa, záporáka ze šestky. Jistě, krevní msta není nic originálního, dobře ji známe třeba ze Smrtonosné pasti 3, ale Dieselovi se povedlo doposud rozhozenou architekturu jednotlivých Rychle a zběsile konečně nahodit na tu správnou kolej. Třetí film se totiž doposud odehrával v nepříliš vzdálené budoucnosti a čtyřka, pětka a šestka mu předcházely.

 

Osvěžte si paměť potitulkovou scénou ze trojky. Seana Boswella, novopečeného driftkinga (Lucas Black) v ní vyzve na souboj tajemný cizinec v povědomém tílku. Už v té scéně je naznačeno, že znal Hana a byl to jeho kamarád. A hle, v jednom z nejpřekvapivějších twistů se najednou objeví Vin Diesel. Teď se světy konečně propojí a pomůže tomu i navrátivší se Lucas Black. Dom se pravděpodobně vydá do Tokia, aby zjistil, jak přesně Han zemřel. Lucas mu bude pomáhat, a pak možná u týmu zůstane nebo nadobro zmizí ze scény. Pozice trojky se každopádně sedmičkou zacementuje v celé hierarchii a my konečně začneme koukat už jen a jen do budoucnosti.

 

Ale nepředbíhejme. Ian Shaw je podobně jako jeho bratr bývalým členem speciálních jednotek, takže moc dobře ví, jak poslat svou vizitku. Kromě zabití Hana ještě stihne Domovi na závěr telefonní představovačky srovnat se zemí dům. Dům, který byl v jedničce symbolem rodiny. Dům, ve kterém se všichni scházeli na závěr posledních filmů. Jeho rozmetáním na kousíčky končí jedna éra. Minule byl celý tým natlačen do světa tajných agentů, vojenských manévrů a těžkotonážních zbraní. To bylo ještě kvůli Letty polodobrovolné. Teď jde ale o holý život - Shaw hodlá všechny viníky bratrovy smrti ulovit jednoho po druhém. A hned na začátek si vybírá ten největší kus.

 

Alespoň to tak vypadá, že půjde Statham jako první po Rockovi. Zajistí to relativně komorní vzájemnou bitku a následné prohození Rocka oknem v odhadem čtvrtém, pátém patře. Kohokoliv jiného by to zabilo, ale člověčí verzi Hulka to jenom trochu poláme. Určitě si z ukázky vzpomínáte na scénu, kdy Rock zatne svaly, rozbije sádru a jde zpátky do práce. Ta bude ale následovat po několika desítkách minut, kdy bude Rock uklizen mimo scénu. Kvůli honoráři, Dieselovu egu a pravděpodobně i z dalšího tisíce důvodů. Zatímco bude Rock dočasně u ledu, bude se moct Diesel vypravit do Tokia a zbytek týmu mezitím pravděpodobně zjistí, že Shaw netroškaří a má taky svůj vlastní tým - přesně po vzoru svého mladšího bratra.

 

Tady nám přijde do cesty velkolepý akční kousek s autobusem, který sice zvenku vypadá nevinně, ale už v traileru odhodí spodničku stejně jako náklaďák v šestce, který skrýval plnohodnotný tank. Tady jde jen o pár rotačáků v místech, kam většinou ve Student Agency dáváte kufr. Zbraně se ale ukrývají i uvnitř. S Walkerem si to alespoň na chvilku rozdá Tony Jaa. Víc než deset let po premiéře Ong-Baku se konečně thajská loketní sbíječka dočká hollywoodské premiéry. Bude to ale jen na pár minut, asi jako když jedna z hvězd Raidu pomlátila v šestce Tyrese a Hana v metru. Walker pak vyběhne po střeše autobusu řítícího se do propasti způsobem, za který by se nemusel stydět ani Drake z Uncharted. Tahle scéna se mimochodem natáčela na slavné silnici Pikes Peak. To jen kdyby to někomu připadalo trochu povědomé.

 

Pátrání našeho týmu po tom, kdo ho chce smazat z povrchu zemského, nakonec přivede na scénu tajemnou postavu Kurta Russella. Původně si měl tuhle důležitou roli zahrát Denzel Washington, a pokud bude Rychle a zběsile série pokračovat, právě tahle postava by se měla v osmém díle víc angažovat. Je z tajných služeb nebo jde o odpadlíka, který jedná na vlastní pěst a má spoustu odpovědí na palčivé otázky? Russell si je každopádně vědom nebezpečnosti Iana Shawa a dost možná nabídne Dieselovi a jeho týmu řešení. Řešení, které nás dle všeho zavede do Dubaje.

 

Mohli bychom se teď bavit o tom, že se tohle řešení líbí především producentům a jejich účetním, protože návštěvou Asie (Tokio) a středního Východu (Abu Dhabí) se pokryjí důležité trhy, ale jak nám ukázala třeba Mission: Impossible IV, tenhle kout světa se může ukázat v moc hezkém světle. Zrovna tady navíc hrdinové navlečení do luxusních bondovských hadrů a jezdící v supersportech, nebudou vypadat jako přepálená parodie svých dřívějších já. Proč to není Dubaj? Protože v Abu Dhabí mají větší daňové úlevy a levnější benzín.

 

Ian Shaw je samozřejmě Dieselovi a spol. v patách. Pozná to na vlastní kůži i vyšňořená Letty (Michelle Rodriguez), která se bude muset popasovat s Rondou Rousey. Po Gině Carano tedy další holka, která umí mlátit a kopat. Ve třetích Postradatelných mne nakonec Ronda docela bavila, ačkoliv neumí moc hrát, její výměny s Banderasem nebyly marné. A pokud tu bude hlavně jako otloukánek, vidím v tom jednoznačně plus. Při pohledu do castingové listiny si lze odvodit, že dalšími členy Shawova týmu budou Djimon Hounsou a John Brotherton. Takže to máme Diesel, Walker, Tyrese, Ludacris a Michelle Rodriguez vs. Statham, Jaa, Hounsou, Brotherton a Ronda Rousey. Všechno sedí, až na toho Rocka, co možná bude na střídačce do poslední chvíle, aby pak zvrátil poměr sil. Třeba s bojovým vrtulníkem, ze kterého pravděpodobně nakonec utrhne ten rotační kulomet. 

 

Snad se nikdo neurazí, že tu vyprávím důležité dějové zvraty. Kostra příběhu je v případě Rychle a zběsile už tak banální, že snad ani nelze něco zásadního prozradit. Lišit se bude oproti všeodhalujícím trailerům snad jen pořadí, které logicky z lógru vyvěštit nemůžeme. Ale klidně se vsadím, že cameo Iggy Azaley se objeví ve scénách závodních válek, které film tak trochu vrátí k atmosféře jedničky. Otuněné bouráky, prázdné ranveje, trsající spoře oděná děvčata. To k australské rapperce krásně padne, na to člověk nemusí být Nostradamus.

 

A onen slavný skok z mrakodrapu do mrakodrapu? To je Domova úniková taktika, když ho v koupelně překvapí Shaw s kulometem. Taky parkujete auto hned vedle vany? Ve filmu to bude mít určitě uspokojivé vysvětlení, stejně jako onen fyzikálně nepříliš přesvědčivý veleskok. Řešení jsou celkem tři:

a) auto ten skok zvládnulo, protože mu Statham zezadu pomohl raketometem

b) auto ten skok zvládnulo, protože je to Lykan Hypersport. Libanonský pokus o hypersport s motorem z Porsche a diamanty v předních světlech (proto taky stojí tři miliony dolarů). 750 koní není ve světě hypersportů žádný zázrak, ale na podobný skok by to mohlo stačit.

c) Jason Statham podobný veleskok předvedl s Audi ve druhém Kurýrovi. Ačkoliv to tedy ubrzdil podstatně stylověji než Diesel. Ale co, Vin se tyhle elitní kousky tajných agentů teprve učí. Dejme mu ještě dva, tři díly na rozcvičení.

V zákulisí filmu pracuje stejný tým, auta jsou zase ve velké míře přestavění Frankensteini s pětisetkoňovým osmiválcem pod kapotou a nerozbitnou krustou. To aby se daly používat pořád dokolečka. Nástup Jamese Wana do režisérské služby prostě s trademarky Rychle a zběsile nijak výrazně nehnul. Je to krásně vidět na té padákové scéně, která jako by vypadla ze čtyřky nebo pětky. Ale je to vlastně na škodu? Všichni víme, že tenhle film řídí Vin Diesel a režisér se jen více či méně úspěšně snaží splnit jeho přání. Wanovi se minimálně daří navázat na styl, který sérii vtisknul Justin Lin.

 

A že je to celé tak trochu přihlouplé a zpátečnické? Nechtějte po Dieselovi přesah a třeskutý sarkasmus Kingsmana. On vyrostl na akčních filmech ze staré školy a konečně má dost svobody a peněz si je natočit. A bude za ně bojovat do posledního dechu. Všichni ti, kdo vzdychají po dalších Mizerech, by si měli uvědomit, že poslední baštou akčního filmu je právě Rychle a zběsile. Sice tu při automobilových honičkách nerotují rakve s mrtvolami a hlavní hrdinové se nesjíždějí pilulemi z vnitřností prsatých holek na pitevně, ale to ještě neznamená, že při vší své jednoduchosti a snaze nikoho neurazit a vyhovět všem, nemá tenhle PG-13 akčňák svým způsobem obří koule. A až zas vydělá skoro 800 milionů dolarů, budete ještě hodně rádi, že odklepli další pokračování.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace