Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

ComicsZone: Batman od Snydera


ikona
KarelR
comicszone
Chcete si zkrátit čekání na Snyderova Batmana? Je tu... Snyderův Batman! 

Netopýří muž se zrodil v květnu 1939 a dnes je možná nejpopulárnějším comicsovým hrdinou na světě. Určitě si tedy dovedete představit, že má za sebou desítky let kreslených dobrodružství, ve kterých se mnohokrát vyčerpaly všechny dějové možnosti. Kolikrát byl převyprávěn jeho vznik? Kolikrát se utkal s Jokerem? Kolikrát na něm byla testována nějaká nová bizarnost, která rychle vzala za své? Psát dnes batmanovský comics tak rozhodně není sranda, protože tu už prakticky všechno bylo. V roce 2011 se ale Bruce Waynea ujal scenárista Scott Snyder (Americký upír), který spolu s kreslířem Gregem Capullem (Spawn) předvedl, že potenciál temného rytíře pořád ještě není vyčerpán.

 

Proč se Snyderův Batman dostává do rubriky ComicsZone? Ze dvou tradičních důvodů. Zaprvé je super. A zadruhé je k dostání i v češtině, a to prozatím ve třech knihách, které zarytě testují Batmanovy limity. V Sovím tribunálu a Sovím městě Bruce pátrá po bandě boháčů, kteří mají mít krapet maniakálního koníčka. Ve Smrti rodiny se pak vrací na scénu Joker, který je pochopitelně ještě nebezpečnější a záludnější než kdy předtím. Ohrané? Ve druhém případě trochu ano, v tom prvním ale překvapivě ne. Snyder totiž vrhá Batmana do nového světa, ve kterém je nebezpečí i tam, kde nikdy předtím nebylo.

O čem přesně je řeč? O titulním Sovím tribunálu, mýtické organizaci, která prý mnoho let tajně vládne Gothamu. Batman po ní několikrát pátral a vždycky došel k závěru, že se jedná o smyšlené povídačky. Když se ale začnou objevovat mrtvoly se vzkazy, které podrývají jeho spasitelskou autoritu, začíná další kolečko nahlodávání. Může Soví tribunál vážně existovat? A jestli ano, mají Batman a jeho spojenci šanci se mu postavit?

 

Příběh Sovího tribunálu je čistým batmanovským restartem, což znamená, že se jede "od nuly". Batman je sice na jeho začátku x let činný a má skoro všechny klasické spojence, ze čtenářského hlediska ale dostáváte zbrusu novou příběhovou inkarnaci s šikovně prohloubenou minulostí a čerstvými dilematy. Prim tu hraje otřesení Batmanovy odvěké jistoty, že zná v Gothamu každou cihlu. A postupně se začnou kupit další drobné detaily, které zajišťují, aby se ani po 76 letech neokoukal.

V jádru je to samozřejmě starý dobrý Batman, tedy nanejvýš paranoidní hrdina, který to nikdy nevzdává a vítězí spíš inteligencí než hrubou silou. Snyder ho ale dokázal přivést do 21. století v plně přijatelném a stále tepajícím pojetí, a navíc kolem něj vystavěl jeden z nejlepších comicsů současného mainstreamu. Sovímu tribunálu (a Sovímu městu) nechybí příjemně moderní kresba, napínavé momenty ani nečekané zvraty. A v krasojízdě pokračuje i krapet brutálnější Smrt rodiny, v níž Joker dospěje k nakažlivému názoru, že Batmana jeho parta spojenců oslabuje. Takže se mu od nich pokusí pomoct, aby jeho protivník mohl být stejně silný jako kdysi.

 

Pokud chcete věnovat svůj čas jen absolutní comicsové špičce, dejte samozřejmě šanci jiným věcem. Snyderův Batman ale svědomitě naplňuje mainstreamovou škatulku a velkým plusem je, že mu přímo nepředchází milión jiných příběhů. Za mě je to tudíž ideální batmanovský start, o úroveň lepší než třeba velebená Země jedna. A docela by mě potěšilo, kdyby vyšly i další snyderovské díly, v zámoří už je totiž na obzoru šestá kniha.

Za poskytnutí knih na recenzi děkujeme vydavatelství Crew.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace