Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2015)


ikona
KarelR
moviezoneoscaroscarytéma
Jak se nám líbila letošní osmička nominovaných filmů? 

Vyhlašování Oscarů je za dveřmi a i letos jsme se na něj snažili poctivě připravit. I díky vstřícné nabídce to docela klaplo, v případě zájmu tedy můžete zjistit, jak kdo z redakce hodnotí jednotlivé filmy a jak vidí Oscary celkově.

Opět jsme se zaměřili na kategorii Nejlepší film, takže se rozebírá hlavní osmička nominovaných. Netřeba totiž dodávat, že jinak musí dostat sošku hlavně J. K. Simmons. Ostatní výherci nás zase tolik netrápí...

PŘEHLED LETOŠNÍCH OSCAROVÝCH NOMINACÍ

Selma (CZ premiéra: - )

Hodnocení: KarelR 6/10

 

Lutherovo tažení v Selmě bez debat patří mezi příběhy, které by Amerika neměla zapomenout. To samo o sobě ospravedlňuje vznik přístupného celovečeráku, který se by se měl okamžitě promítat ve všech školách. V čem je tedy problém? Pochopitelně v tom, že tu chybí jakákoliv přidaná hodnota. Selma přesně mapuje tehdejší působivé události, tím to ale hasne a nikdy se nezbavíte dojmu, že byste se stejnou chutí (možná i raději) sledovali dokument. Černošská komunita tak může být stokrát rozčarovaná z toho, že jejich národní hrdina urval jen dvě nominace. Na tak obyčejně zrealizovanou dobovku je to ale až až.

Teorie všeho (CZ premiéra: 26. února 2015)

Hodnocení: KarelR 7/10, Mr. Hlad 6/10

 

A další životopisný standard. Životní útrapy Stephena Hawkinga už se dočkaly televizního filmu (paradoxně s Cumberbatchem v hlavní roli), no a teď tu máme o něco dražší reparát, za který si Eddie Redmayne zřejmě odnese domů Oscara. Nic proti tomu, jeho herecká transformace je naprosto bezchybná. Teorie všeho se ale jinak smrskla na fajn vztahovku s vítanou dávkou matematiky, která kupodivu nedostála srdceryvným trailerovým příslibům. Není tedy divu, že jí spousta lidí nehodlá věnovat pozornost. Oscarové zázraky se letos děly jinde.

Whiplash (CZ premiéra: 29. ledna 2015)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 8/10, KarelR 10/10, Mr. Hlad 9/10

 

Soška pro J. K. Simmonse by měla být jistotou a je velká škoda, že u ní zřejmě zůstane. Whiplash je totiž zdaleka nejživelnější letošní oscarovkou, dokonalou ukázkou malého filmu, který je víc strhující než mnohonásobně dražší konkurence. Damien Chazelle si sehnal 3,3 milionu dolarů, natočil vyčerpávající bubenické drama a dotáhnul to s ním k pěti oscarovým nominacím. A minimálně já s Hladem bychom mu vecpali maximum sošek, protože tak démonická hudební etuda se jen tak nevidí. Tohle je naše tempo!

---

Jak letos vidí Oscary Mr. Hlad:

Neviděl jsem Selmu, neviděl jsem Chlapectví. U toho prvního je mi to jedno, protože nečekám zázrak, u druhého mě to mrzí, jelikož zaúřadovalo klasické „ten film bude pecka, tak si ho budu šetřit, až na něj budu mít fakt chuť“. A šetřím pořád. I tak jsou ale letošní Oscaři na pohled hodně fajn. Jasně, Americký Sniper je tam trochu navíc a Teorie všeho je ten nejobyčejnější životopis, jaký lze vůbec natočit, ale tomuhle žánru alespoň napravuje pověst zábavnější a zajímavější Kód Enigma. Hlavně tu jsou ale Grandhotel Budapešť, Birdman a Whiplash. Ten první svou hravostí působí na Oscarech skoro až nepatřičně, o to je mi ale sympatičtější a fandím mu. Druhý je zase naprosto bezchybný po formální stránce a je jisté, že i kdyby nevyhrál, bude se o něm mluvit podstatně déle než o The Artist nebo Králově řeči. A Whiplash zase nabízí absolutně strhující zážitek, skvělou hudbu a herecké výkony, ze kterých mrazí. Tři zcela odlišné ale vynikající filmy. To je slušné skóre. Osobně budu fandit tomu třetímu, i když realista ve mně skoro až řve, že úplně zbytečně. Celkově je ale tenhle ročník hodně povedený. 

No a teď je řada na vás. Které oscarovky jste viděli a jak je hodnotíte? A které přejete nejvyšší ocenění? Koukejte se pořádně rozepsat v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace