Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8: Nejlepší biblické filmy


ikona
xxmartinxx
tématop 10top 5
Co zbožňují křestaňé, co kacíři a co cinefilové? 

Bible... takové pěkné téma na poklidnou diskusi... a ještě lepší na biják. Platilo to především v padesátých letech, nicméně filmy inspirované knihou knih, ať už přímo adaptující některý z příběhů, nebo alespoň pracující s konkrétními postavami, vznikaly a vznikají po celou dobu historie kinematografie a po celém světě. Někdy, výjimečně, i kvalitně. A právě na ty nejlepší se dnes podívejme.

 

P. S.: V žebříčku jsem vynechal ty nejvolnější inspirace, u nich jsou biblická témata pouze naznačována formou příměr a alegorií (Bunuel, Bresson, aktuální Křížová cesta...), protože by se seznam až příliš rozrostl a ztratil konkrétnost. Nějak se stalo, že tím vypadlo všechno neanglicky mluvené... ale od toho je tu diskuze.

4) Desatero přikázání (1956)

Klasika z nejklasičtějších, kterou v Americe pravidelně vysílají každé Velikonoce už 60 let. Legendární film byl na svou dobu přelomový co do užití speciálních efektů, tak i do práce s obrovskými kulisami a tisíci komparzisty, vyprávěn byl ale naopak hezky postaru. Jeho epičtější než epická epika dnes už proto samozřejmě působí maličko ošuntěle. Navíc DeMille, známý nám především díky cameu v Sunset Blvd., byl režisér ze staré školy už tenkrát (a Desatero bylo jeho posledním filmem). Tím spíš se na něj kvůli tomu nemusíme zlobit a stejně jako u Quo Vadis si můžeme v klidu užít jeden z nejfilmovějších filmů podle představ Hollywoodu vůbec.

 

Zajímavost: DeMille tu remakeuje sám sebe - Deset přikázání natočil už v roce 1923.

Spokojenost Papeže: 10/10
Spokojenost Kacíře: 0/10

3) Život Briana (1979)

Po všech těch hollywoodských misinterpretacích musel někdo konečně ujasnit, jak se to s Biblí mělo doopravdy. A kdo by to zvládl lépe než Ježíšův soused Brian? Monty Pythoni každopádně v prostředním dílu ze své slavné trilogie uhodili hřebíček na hlavičku a snad nikdy nenabídli podobně chytrou a vtipnou podívanou, která skvěle variuje Ježíšův život a ukazuje, jak se musel chudák cítit ve světě, který mu nemohl moc rozumět. Alespoň že se dokázal na svět vždycky dívat z lepší stránky...

 

Zajímavost: Film byl zakázán v mnoha zemích. Jeden den dokonce i v jistém americkém městě, jehož starosta se s pythonovským humorem nemohl smířit. Jeho rozhodnutí bylo samozřejmě ihned prohlášeno za protiústavní a zrušeno.

Spokojenost Papeže: 4/10
Spokojenost Kacíře: 10/10

2) Ben Hur (1959)

Jedenáct Oscarů a dynamické akční finále zaručují, že tento padesátkový opus, na rozdíl od jeho souputníků, nezapadl, naopak je zas a znovu připomínán a oprašován i běžnějšími diváky. A právem. Jde vlastně o takové best-off padesátých let hollywoodské velkoprodukce, kde se tvůrci navíc nemusí řídit konkrétní biblickou knihou, Ježíšova osoba je pouze přítomna, aby zaštiťovala děj a dodávala morální vzpruhu. Díky tomu může celkem živě působit i příběh a jeho hrdinové.

 

Zajímavost: Legendární závod s koňskými spřeženími sledovalo na 8000 komparzistů. A chvíli si poseděli - ze čtyř minut natočeného materiálu se ve filmu objevila jediná vteřina.

Spokojenost Papeže: 7/10
Spokojenost Kacíře: 2/10

1) Poslední pokušení Krista (1988)

Martin Scorsese možná ve svých raných filmech nechával hrdiny umírat přibité na vlakovém vagónu. Možná se málem ufetoval během natáčení Zuřícího býka. Ale jako každý správný Italoameričan je to i věřící a přišla doba, kdy se chtěl filmově kát. Samozřejmě ne tak, jak by se líbilo většině fundamentalističtějších křesťanů. Jeho Poslední pokušení Krista adaptuje stejnojmennou novelu a je studií nejistoty a nedůvěry ve vlastní poslání, jaké prožíval Ježíš, ale jaké prožívá každý věřící a vlastně každý člověk, který se snaží něčeho dosáhnout. Ježíš to samozřejmě prožíval intenzivněji, proto i Poslední pokušení je především neskutečně intenzivní zážitek o síle lidského rozhodnutí, který může mluvit ke všem bez ohledu na jejich vyznání.

 

Zajímavost: V biblických velkofilmech mívají Římané britský a židé americký přízvuk. V Posledním pokušení je to výjimečně naopak.

Spokojenost Papeže: 2/10
Spokojenost kacíře: 4/10

A jací jsou vaši bibličtí favorité?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace