Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních lednových filmů


ikona
KarelR
téma
Do nového roku s nadějně vypadajícími dramaty! 

Oscarovky jsou tu! Letošní leden je tak nabitý originálními filmy, že výjimečně nebyl problém tenhle výběr naplnit. Je toho dokonce tolik, že budou fanoušci francouzských módních návrhářů a iránského filmu marně hledat svoje favority. Ale doba je holt krutá, takže se pohodlně usaďte a nechte se nalákat na pár nadějných projektů, které brzy začnou sbírat pozlacené sošky. Jo a možná přijde i Michael Mann...

 

1. ledna

Odpad

Novinka Stephena Daldryho (Hodiny, Předčítač) vypadá jako pokus o brazilského Milionáře z chatrče a příliš nadšenou recenzi si u nás nevysloužila. Jinde jsou ale ohlasy krapet příznivější (nebo taky výrazně horší), příběh sirotků, co najdou na smeťáku důležité dokumenty a zapletou se do politického vydírání, vám tedy pořád ještě může sednout. Hlavním hrdinům tu mimochodem kryjí záda Rooney Mara nebo Martin Sheen. Ale jak říkám, tohle je vyloženě na vlastní riziko.

8. ledna

Miluj souseda svého

Jak dlouho tu nebyl dobrý film s Billem Murraym v hlavní roli? Já žádný nezaznamenal od Života pod vodou z roku 2004, Miluj souseda svého je proto velmi vítaným osvěžením. Komediální legenda si tu zahrála nerudného ochlastu, který se začne starat o dvanáctiletého klučinu. A přestože je to celé předvídatelné až běda, Murray zvládá humornou i dramatickou stránku a zase je jednou patřičně cool. Snad si do budoucna najde víc takových rolí!

15. ledna

Hacker

Nový film Michaela Manna uvidíme v pondělí a zatím není úplně jasné, co se z něj vyklube. Hacker totiž z trailerů zrovna nevypadá jako strhující thriller a navíc je jasné, že se v něm bude víc kecat než střílet. To ale vůbec nemusí být na škodu, a jelikož Mann dlouhodobě točí dobře (no jo, ten digitál...), vlastně bychom se bát neměli. Materiál nicméně ne a ne zcela oslnit, takže nezbývá než doufat, že budeme v kině o to překvapenější.

22. ledna

Birdman

Pokud stále nevíte, jestli dáte comebacku Michaela Keatona šanci, měla by vás přesvědčit Civalova desítková recenze. Birdman je podle něj "tak invenčně napsaný a progresivně natočený, že vám z něj budou smysly přecházet". Což je dost jednoznačná výzva k tomu, abyste dali příběhu stárnoucí celebrity se spoustou problémů šanci na velkém plátně. V případě totálního zklamání Cival určitě vrací peníze za lístky!

E.A. Poe: Podivný experiment

Filmy s Michaelem Cainem obvykle neplují hluboko pod radarem, o Podivném experimentu jste ale nejspíš nikdy neslyšeli. Britská legenda se po boku Bena Kingsleyho, Kate Beckinsale nebo Jima Sturgese vydala do psychiatrické léčebny, která je daleko děsivější než ta v Prokletého ostrova. Na konci 19. století se totiž duševní choroby řešily dost děsivými způsoby. A nelze se proto divit, že z nich Brad Anderson (Mechanik) vykřesal řádně špinavé hororové béčko.

Vyšší moc

Ze Skandinávie k nám často proudí zajímavé filmy a Vyšší moc patří mezi první letošní vlaštovky. Drama o švédské rodině, která se začne rozpadat po lavinové hrozbě, prý člověka sevře do pevných vztahových kleští a dvě hodiny ho nenechá nadechnout. Což je skvělá vizitka, která snad téhle civilní podívané přihraje co nejvíc diváků.

29. ledna

Kód Enigmy

Druhá světová válka je nepřebernou studnicí dechberoucích příběhů. Ten "nejnovější" se točí kolem geniálního matematika Alana Turinga, který zásadně ovlivnil boj s nacisty i každodenní život západní civilizace, a je docela divné, že ho někdo zfilmoval až teď. Turingův život je totiž ohromně fascinující, a to samé naštěstí platí i pro jeho oživení s Benedictem Cumberbatchem a Keirou Knightley. Výsledek je trochu děsivý, trochu dojemný, dost zábavný... zkrátka zasloužený přírůstek mezi oscarové favority.

Sils Maria

Kristen Stewart se konečně vrací k dobrým rolím! Twilight sága je v prachu a dramata Still Alice, Camp X-Ray a Sils Maria vůbec nevypadají zle, protože v nich není ani stopy po unylé Belle. Jako první k nám dorazí to třetí jmenované, v němž Kristen hraje asistentku stárnoucí herečky, která se připravuje na svou další roli v odlehlých Alpách. Ano, zápletka moc zajímavě nezní. Ohlasy z festivalu Be2Can ale vůbec nejsou špatné, tak se mrkněte na trailer a kdyžtak dejte holkám šanci.

Slídil

Taky si pamatujete, jak se Jakeu Gyllenhaalovi všichni smáli? Ještě pár let zpátky byl neohrabaným Princem z Persie, nyní si ale vybírá role stejně dobře jako McConaughey. Jeho posedlý "novinář" ze Slídila je přitom zdaleka nejlepší postavou, jakou kdy ztvárnil. Cílevědomý magor, který se snaží prorazit natáčením obětí autonehod, by měl být nanejvýš odporným filmovým protagonistou. V Gyllenhaalově podání ale jde o sympaticky odhodlaného sociopata, kterému člověk vlastně fandí. Neskutečný výkon. A navíc v neskutečně dobrém filmu!

Whiplash

WHIPLASH!!! Imfova osmičková recenze tohohle dramatu je velice trefná, tak nějak jí ale chybí dva body v hodnocení. Střet talentového bubeníka Milese Tellera s "hudebním trenérem" J. K. Simmonse je totiž naprosto fenomenální podívanou, po které si zase jednou řeknete, že v Americe zatraceně umí. V jádru jednoduchý příběh se v rukou Damiena Chazella proměnil v nervydrásající rytmický teror, u kterého se budete klepat strachem stejně jako hlavní hrdina. Pokud byste tedy v lednu měli jít do kina na jediný film, už nemusíte vybírat na který!

Co jste si vybrali z lednové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v únoru.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace