Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2014


ikona
imf
mz nejredakce
Nejvíc nářezový videa v jednom žebříčku... 

Další rok je fuč a dalších pět stovek upoutávek proběhlo našimi hlavami. Filmový marketing možná v posledních letech už tolik nepřekvapuje, protože blockbusterové kampaně najely na obrovskou pásovou výrobu, ale kvalita vyžadovaná fanoušky si občas podá ruku s kvantitou, kterou naopak žádají sociální sítě - věčně hladová prostranství, která se musí krmit v podstatě denně.

Trailery nás každopádně i letos do kin spolehlivě lákaly a minimálně v několika případech dokázaly zastínit i celý film. Mluvíme samozřejmě např. o první upoutávce na nové Star Wars nebo druhé Avengers, kterážto videa se sama o sobě stala obrovskými událostmi.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013

Za pozornost toho ale stálo víc, pojďme si to podrobně probrat:

10. Kingsman: Tajná služba - Necenzurovaný trailer

Že by se Vaughn a Millar chtěli omluvit za to, co se vyklubalo z druhého Kick-Ass? Lehkonohou akční zábavu by chtěl natočit každý, ale zdaleka ne každý ji umí prodat. Už když nás upoutávky na druhý Kick-Ass nechytly za kou... srdce, měli jsme to tušit. Kingsman ale plýtvá v ukázce materiálem a i ve třetí minutě má odkud brát. Jistě, z ostrovů už dorazilo pár podobně střižených filmů (třeba Stormbreaker), ale tady nám obsazení i skvadra za kamerou slibuje mnohé a necenzurovaná upoutávka korunuje povedenou kampaň. Přesně takový ten pocit "to se stříhá samo", co účetní vyvažují zlatem. 

9. Slídil - Trailer

Tahle ukázka mi film prodala i s chlupama, navijákem a vším ostatním příslušenstvím. Znáte ten pocit, kdy jste o filmu do té doby neslyšeli a rázem máte nutkání ho vidět, protože včera bylo pozdě? Slídil obrací svůj nezávislácký původ v klad - dělá si legraci z palcových titulků, z cen na festivalech i z recenzí, pumpuje do vás vhodným beatem svůj sarkastický pohled na svět a chce vás za prst stáhnout do svého světa. Nechte se. Je sice irelevantní, že tenhle trailer neklame tělem a jeho ukázka skvěle vyjadřuje pocity, co budete zažívat v kině (ověřeno), ale proč to nezmínit. Není nic lepšího, než když se z příjemných trailerů vyklubou příjemné filmy.

8. Captain America: Návrat prvního Avengera - Trailer 

V loňském hlasování se nám umístil teaser, o rok později ho následuje regulérní trailer. Dokazuje to jediné, ať už si o Winter Soldierovi myslíte cokoliv, totiž že Marvel svůj marketing ovládá jistou rukou. V srdcích jednotlivých redaktorů ostatně najdete i upoutávku na Avengers: Age of Ultron, která taktéž není žádným revolučním dílem, ale do posledního puntíku naplňuje to dobré trailerové řemeslo. Rozdělení na koláže a vysvětlovačky, hlášky zapadající mezi akční money shoty, střih na hudbu a zásadní odhalení (Bucky chytající štít, Falconův první let), při kterých fanboyové piští jako malé holčičky. Funguje to vždy a všude, a proto by se to nikdo neměl pokoušet spravovat. 

7. Na hraně zítřka - Trailer

Epická melancholie, kterou nabídla tahle ukázka (a pak ještě o minutu macatější IMAX trailer), je sice trochu jinde než samotný film, který je o poznání humornější, protože míchá do mimozemského konfliktu skeče jak z Na hromnice o den více, sice nenahnala do kin dostatečný počet lidí, ale už kvůli neotřelému hudebnímu podkresu si zaslouží hlasitou zmínku. Doug Liman totiž tapetuje naše zorničky, zatímco v pozadí nehraje žádná z provařených instrumentálních nebo elektronických vypalovaček. Podobný luxus si před lety dovolila tragická Battle: Los Angeles. I napodruhé to působí, v tomto případě jsme to naštěstí měli i s happy-endem v podobě báječného sci-fi spektáklu. Bonusové body za #LiveDieRepeat, kterýžto hashtag spousta lidí přijala za svůj, případně dál modifikovala. 

6. Star Wars: Síla se probouzí - Teaser

Někteří režiséři by se určitě spokojili s dvacetivteřinovým spotem, ve kterém kamera pojede po siluetě Millenium Falcon. Možná pár charakteristických zvuků, monolog o novém začátku atd. atd. J. J. Abrams ale řekl ne a víc než rok před premiérou provedl regulérní trailerový výsadek. Logicky je tajemný jako hrad v Karpatech a díky postprodukční logistice ani nemůže nabídnout zásadnější vhled do děje nebo všechny trikové trumfy. Všichni ho analyzovali do posledního kousíčku, ale zapomněli na to nejdůležitější. Z těch pár záběrů jasně čpí, že Abrams pro Star Wars udělá totéž co pro Star Trek. Modernizace bez přehnaného respektu a s jasnou vizí. Hrstka věrných bude remcat, zbytek bude skákat nadšením, protože to Hvězdné války konečně dotáhnou do třetího tisíciletí. Trailerově se tak už bezpochyby stalo. 

5. Knight of Cups - Trailer

Zase ten Malick. Jeho trailery jsou roztěkané, hluboce rozjímavé, plné záběrů, které pronikají skrz osobní bublinu, i výjevů, které jsou větší než sám život. Jsou o ničem a o všem, jsou bez tahu na bránu a přitom vlastně útočí na všechno, co vám zrovna běží hlavou. Osloví vás, i když o jejich hrdinech vlastně do poslední chvíle nic nevíte. Je to ještě vůbec film, nebo je to terapie? Tahle ukázka vám vleze pod kůži a donutí vás přemýšlet nikoliv o filmu, ale o sobě. A protože chcete vědět víc, tak samozřejmě do toho kina stejně půjdete. Ať už tam na vás číhá cokoliv. Dokonalý marketing obrácený naruby, a pak ještě dvakrát zauzlovaný. 

4. Godzilla - International Teaser

Vzpomínáte, když z trailerů zmizely voice-overy? Chvilku jsme byli nesví, ale pak jsme přišli na to, že Hollywood našel novou hračku. Začal zneužívat hluboké myšlenky postav filmu. Nebo, jako v tomhle případě, prostý vojenský proslov. Film láká na mysterium a bezprecedentní zkázu, kterou divák očekává. Zároveň si schovává řadu překvapení do kina. Rozčarování z výsledku je do jisté míry vinou téhle vynikající kampaně. Nevím, jestli jde jednoznačně říct, že upoutávky "předběhly" film a vzbudily přílišná očekávání. Až hororový hudební podkres vrcholící nádherně surreálným seskokem do pekla ovšem bezesporu lákal na filmovou událost, jejíž stín Gareth Edwards nedokázal překročit. Škoda veliká, ale tahle kampaň by si mohla najít cestu do učebnic. 

3. Interstellar - Trailer 2

Představit na ploše dvou a půl minuty Interstellar jako jímavé, inteligentní a majestátné drama. Co může být lehčího? Nolan si půjčuje proslovy postav a nezatěžuje nás zbytečnými akčními kolážemi. Jeho upoutávka pluje vesmírem s elegancí průzkumné sondy - stačí doladit grandiózními žestěmi, sem tam nechat někoho objímat či slzet a miliony diváků jsou na lopatě. Tahle aura jedinečnosti vydržela minimálně do premiéry, která se stala událostí filmového podzimu díky neúnavné kampani. Nolanův dohled nad trailerovou nadílkou a její gradací je jasně patrný. Kéž by si všichni režiséři prezentaci svých děl takhle suverénně dokázali a mohli pohlídat. Trailerový svět by byl hned pestřejší. 

2. John Wick - Trailer

"Je to lejno, Keanu, ale my ti ho pozlatíme." Přesně tohle možná řekli markeťáci, když viděli Johna Wicka. Skvělý a zábavný akční film, jenže s odkvetlou hvězdou, minimálním rozpočtem a zápletkou, která nevzrušuje ani jednu demografickou skupinu. Už fakt, že někdo ten film vůbec mohl natočit, vzbuzuje otázky. Jenže všechny zvednuté paže rázným gestem uťala hned první upoutávka. Hlasitá, neurvalá, možná až moc popisná, ale nádherně starosvětská. Mnozí mysleli, že je to právě jen efekt naleštěného odpadku, který prošel hollywoodských sítkem, jenže kdo si došel do kina, ten neprohloupil. Patříte k nim? Pusťte si tu ukázku znovu a sami sobě odpovězte, proč jste sakra váhali. Je to oldschool upoutávka na oldschool film - od někoho, kdo ví, že oldschool se rýmuje se sakra cool. Bylo to cheesy? John Wick je cheesy. A je v tom sakra dobrej!

1. Šílený Max: Zběsilá cesta - Trailer

Nejlepší ukázky se často objevují na sklonku roku. Neptejte se nás proč, protože odpověď neznáme. Vždycky ale se sestavováním žebříčku čekáme na poslední týden. I letos se čekání vyplatilo, protože zkraje prosince se objevil Šílený Max. Zatímco v jiných odstavcích řešíme trendy, pitváme jejich dopad na jednotlivé scény a věštíme z koule, co tím chtěl autor/střihač/markeťák říct, u Maxe je veškerá snaha marná. Zeptejte se tohohle traileru "Kolik je hodin?" a on vás praští do hlavy obřím kyjem, aniž by jen koutkem oka kouknul na levé zápěstí. Velký australský comeback je natolik jiný, že nejde o změnu dresu nebo působiště, tady se bavíme o jiném sportu v jiné galaxii. Barevnou paletu někdo protáhnul pomerančovým džusem, palcové titulky přifouknul průmyslovou pumpou a hudební pozadí? To obstarali filharmonici na koksu. What a lovely day, what a lovely trailer.

Bude to fungovat jako celovečerák? Nevíme... ale je to jedna z těch ukázek, kvůli kterým jsme založili TrailerZone. Můžete o ní mluvit celé hodiny, chcete ji pustit všem známým, chcete ty pocity z objevu něčeho nového, jiného a báječného sdílet s celým světem. Je to ochutnávka, která může a nemusí reprezentovat nadcházející pokrm. Je to marketing, umění, kýč a práce několika tisíců lidí, to všechno v balení, které je určeno k opakované spotřebě, která vás nakrmí endorfiny.

Deset takových i příští rok a zase budeme spokojení... 

Nejhorší trailery jako obvykle najdete hlavně v tuzemských vodách, i když se najdou i výjimky. Západní produkce si často lebedí v šedém průměru, zatímco Evropa se řemeslo pořád ještě učí (nebo za něj prostě a jednoduše odmítá zaplatit a svěřuje ho amatérům). Každopádně moc horších věcí než Babovřesky 3 asi dlouho neuvidíme.

Zajímavější inspiraci nicméně najdete spíš v osobním pořadí nej trailerů jednotlivých redaktorů:

Cival: Knight of Cups: Trailer, Interstellar: Trailer 2, Na hraně zítřka: Trailer, Šílený Max: Trailer, Godzilla: International Teaser, Úsvit planety opic: Trailer, Star Wars: Force Awakens Teaser, Whiplash: Trailer, The Interview: Teaser, Strážci Galaxie: Trailer 2

imf: Godzilla Trailer 2, John Wick: Trailer, Interstellar Trailer, Šílený Max: Trailer, Slídil: Trailer, Captain America: Návrat prvního Avengera: Trailer, Kingsman Trailer, Na hraně zítřka: IMAX Trailer, Úsvit planety opic: Trailer, Whiplash: Trailer

Mr. Hlad: John Wick: Trailer, Knight of Cups: Trailer, Star Wars: Síla se probouzí: Teaser, Šílený Max: Trailer, Interstellar: Trailer 2, Godzilla: International Teaser, Kingsman - tajná služba: Necenzurovaný trailer, Captain America: Návrat prvního Avengera: Trailer, Na hraně zítřka: Trailer, Whiplash: Trailer

KarelR: John Wick: Trailer, Strážci Galaxie: Trailer, Šílený Max: Trailer, Slídil: Trailer, Captain America: Návrat prvního: Avengera Trailer, Star Wars: Síla se probouzí: Teaser, Entourage: Teaser, Na hraně zítřka: IMAX trailer, Kingsman - tajná služba: Necenzurovaný trailer, Americký sniper: Teaser

Teď je řada na vás. Jaké ukázky opakovaně sjíždíte vy a jaké byste nejraději vymazali ze všech těch internetů?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace