Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kdo je záporákem v nových Star Wars?


ikona
imf
star warstéma
Nebojte se spoilerů, v tomhle článku budeme řešit hlavně to, co se ve filmu zaručeně nestane. 

O čem se tedy bavit? O rozšířeném vesmíru Star Wars, díky kterému známe historii Hvězdných válek desítky tisíc let zpátky. O tom samém vesmíru, který musí J.J. Abrams ignorovat, protože kdyby ho bral na vědomí, asi by následujících dvacet let nedělal nic jiného, než přepisoval scénář, aby nikde nijak nekolidoval s oficiální i neoficiální fan fiction. Premiérou sedmé epizody se tak definitivně potvrdí, že jediným oficiálním kánonem je filmový vesmír.

Je tedy vlastně docela jedno, že galaktická republika vznikla 33 tisíc let před Epizodou IV, protože cokoliv, co se stalo od té doby až do objevení malého Anakina mladým Obi-Wanem a jeho mistrem Qui-Gon Jinnem, je prostě jen více či méně kvalitní fikce, která nás měla zabavit na dobu nezbytně nutnou (a že jsou ty časové odmlky mezi jednotlivými trilogiemi nemalé).

Ale zpátky k těm záporákům. Konkrétně tedy k Sithům. První trilogie nám vysvětlila, že Sithové jsou vždycky dva - učitel a jeho žák. V epizodách jedna až tři jsme měli Darth Maula a Palpatina, resp. Darth Maula a na jeho místo postupně nastupujícího Darth Vadera. V druhé trilogii (bráno čistě chronologicky, tak se nečertěte) už máme císaře Palpatina a Darth Vadera - nejslavnějšího Sitha, o kterém ovšem nikdo jako o Sithovi nemluvil. To je ten krásný zpětný paradox. Povšimněte si také toho, že Vader nebyl v pravém slova smyslu Sith, ale temný Jedi - rytíř řádu Jediů, který se obrátil k temné straně Síly. Stejně jako první plnokrevný Sith, což byl taktéž temný Jedi, první z těch, kteří nechtěli být svázáni omezeným arzenálem světlé strany Síly.

Drcení ohryzků, pohazování předměty a protivníky a další legrace, které si můžete užít jen když zabloudíte do neutrální nebo temné strany (Síla má tři variace, podle mírumilovnosti účinku). Kdo by odolal? První Jedi, který takhle experimentoval, vyvolal staletí válek a konfliktů uvnitř Řádu a nakonec byl i se svými pohůnky vykázan do galaktického zapadákova, kde objevil vesmírnou rasu Sithů. Rychle si všimnul, že jsou někteří její zástupci extrémně sílocitliví (nebudeme do toho plést rovnou midichloriany - prostě to měli v krvi, ale neberme to doslovně). Začal se tedy věnovat jejich výcviku a zároveň jim vštípil nenávist k Jediům.

Dávná historie, ze které vyplývá, že zástupce původní rasy jsme v Lucasově filmové éře nikdy neviděli. Ani v případě Darth Maula nebo Palpatina. Není divu, protože učení Sithů převzala celá spousta dalších kultů a spolků, které neměly s původní rasou nic společného. V některých dokonce ani nefiguroval žádný Sith, prostě šlo jen o nenávist k Jediům a nějaké to elementární zacházení se Sílou. Pojem Sith se pak vžil pro učedníky původních mistrů, kteří svoje schopnosti vyučovali zase svoje učedníky. Tenhle model se zavedl, když sithské akademie začaly být příliš zranitelným místem.

Pravidlo dvou umožňovalo Sithům přežívat v relativní anonymitě po tisíce let. Tu a tam se někde vynořili, a pak zase zmizeli. Jeden čas se dokonce praktikovalo pravidlo jednoho. Po dokončení výcviku musel učedník svého učitele zabít. Byla to taková finální maturita. Pokud neuspěl, bylo jasné, že ho mistr špatně nabifloval. Podobně ostatně vyřešil svoje problémy Darth Sidious alias Palpatine, který svého mistra zavraždil ve spánku, protože tušil, že si za něj hledá náhradu (poté, co se Sidious začal příliš zajímat o politiku). Jeho mistr mimochodem experimentoval s tím, že temnou Silou ovlivní vybranou ženu natolik, že v ní uměle vyvolá těhotenství, což by vedlo k narození bytosti obzvláště citlivé k účinkům Síly. Povědomé?

Palpatine si během první trilogie postupně vycvičil Darth Maula, Darth Tyranuse (Count Dooku) a Darth Vadera - pravidlo dvou vždy zůstalo zachováno. Ačkoliv podle rozšířeného vesmíru během výcviku Maula stále ještě žil Palpatinův učitel, byl Darth Maul vždy vnímán spíš jako sithský zabiják než opravdový mistr - viz jeho zatížení na bojové techniky. Seriály a videohry v tom pak ještě udělaly slušný bordel, především animované Klonové války, ve kterých se prozradilo, že Dooku trénuje nejen roboty se světelnými meči, ale také vlastní armádu zabijáků (v čele s Asajj Ventress).

A jak to bylo dál? Po smrti Palpatina a Darth Vadera - tohle se Abrams jen těžko pokusí zpochybnit - by měl být podle pravidla dvou sithský řád definitivně rozpuštěn. Jenže pravidla jsou od toho, aby se porušovala. V rozšířeném vesmíru se pár přidružených kultů snažilo vyvolávat duchy a občas se jim povedlo nějakého toho Jediho přetáhnout na temnou stranu. Dokonce i Palpatine se - po vzoru béčkových hororů - musel zabíjet nadvakrát. Většina řešení ovšem byla tak křečovitá, že se Abramsovi ani nelze divit, že šel vlastní cestou.

Takže se konečně dostáváme k tomu hlavnímu: Kdo je ten týpek v kápi s divným mečem? Zaprvé ten meč není vůbec divný, v minulosti jsme kromě klasických mečů viděli i šavle, biče, kruhy, halapartny, oboustranné meče, obušky nebo dýky. Vlastně by se dalo říct, že je tohle vůbec první světelný meč v historii, protože tak vypadá, zatímco všechny předtím jsou spíš katany (a i ty mají tzv. tsubu, nebo-li záštitu, to aby vám protivník nejel po meči naproti a neodseknul vám ruku či hlavu jedním tahem). Zadruhé - je chlápek v kápi učedník nebo učitel? Už bylo potvrzeno, že hlas v trailerů patří Andymu Serkisovi a zároveň je jasné, že ten člověk mluví jako Sith.

Takže koho vlastně Serkis hraje? A ještě zásadněji, hraje sám za sebe (=skutečnou postavu) nebo zase blbne v mo-cap obleku? Druhá možnost by nabízela mnohem víc variant, ale zůstaňme u toho, že Sithové pořád ještě uznávají pravidlo dvou. Ale co je to za lidi a kdo z Jediů se proti nim postaví? Máme vůbec ještě nějaké Jedie? Tyhle otázky už necháme ve vzduchu, ale už teď je jasné, že nás čeká rok plný odhadů a dohadů. Pár spoilerů už sice na web uniklo, nicméně jde zatím o velmi nejasné a obecné informace.

Na jaře toho asi bude víc, protože na filmu postupně přestanou pracovat některé z profesí a klepy se rozšíří po anonymním internetu jako požár. Abrams je ale mistr tajnůstkář - Khana sice ani přes mohutné kličkování neuchránil, ale napínal nás do poslední minuty. A zrovna u Star Wars si určitě řada z vás dobrovolně naordinuje nějaké to informační embargo. Nebylo by to super, jít do kina bez poskvrnky a nechat se opravdu překvapit? Držím palce, ať se to alespoň pár lidem povede.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace