Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Teaser Star Wars záběr po záběru


ikona
KarelR
star wars
Co a koho jste to vlastně viděli? 

Tak jsme se dočkali. Star Wars fanoušci už hltají teaser plnými doušky, takže je ideální čas na menší prozkoumání všeho, co nám J. J. Abrams vlastně ukázal. Ale nejdřív... Civalova nostalgická chvilka!

TEASER STAR WARS: SÍLA SE PROBOUZÍ S ČESKÝMI TITULKY

---

"Nepovažuju se za hardcore Star Wars geeka, i když jím asi jsem. Přeci jen ty tři plakáty doma na chodbě a světelný meč hned pod nimi o něčem vypovídají. Ale rozhodně jsem nestříhal metr do zveřejnění prvních oficiálních záběrů z nové epizody - jednak vím, že Abrams toho moc rok před premiérou nepouští, zadruhé mi samotné vědomí, že právě moudrý resuscitátor Star Treku připravuje nové Hvězdné války, do jisté míry stačí.

Teaser je ale venku a naplno splnil moje očekávání. Je v něm cítit abramsovská úcta k původní trilogii, ale i to, že se bude hodně věřit ve skutečné kulisy i praktické triky a digitální efekty spíš budou kouzlit ve prospěch hmatatelnějších a zaprášenějších kulis, tedy i ve prospěch živějších příběhů.


Cival jde v noci do kuchyně (ilustrační fotka)

Zadruhé, může se oprašovat odkaz, ale ubulené topení v nostalgii, á la Singerův umouněný Superman, nečekejme. Abrams sice ctí klasiku, ale nebojí se být progresivní, což napoví už razantní přeskok z klidného meditování o Síle do víru akce, s neanonymním stormtrooperem v čele (ano, vždycky jsem chtěl vidět nějakou epizodu z pohledu toho zaměnitelného vojáčka v bílé uniformě - ačkoliv zrovna tenhle moc zaměnitelný nebude).

Pak tu máme pár hejblátek a postav jak z Epizody IV, pózujícího padoucha s upgradeovaným světelným mečem, ale i williamsovskou fanfáru a starého dobrého Malého sokolíka přímo uprostřed bojových manévrů. Dynamika na maximu, přitom feeling poctivého vesmírného dobrodružství jak ze staré školy. Radost pohledět.

Prostě pecka… čímž samozřejmě neříkám, že to nakonec nemůže být sračka."

---

Inu, snad jste dosáhli zhruba stejně nadšeného rozpoložení, takže se můžeme přesunout k obsahu samotného teaseru.

Abrams první upoutávku vystavěl kolem čtveřice postav a čtveřice míst. Nejdřív se setkáme s mladým průšvihářem Johna Boyegy, který by měl k bílé uniformě přijít dost podobně kdysi Luke s Hanem - není tedy imperiálním pohůnkem. Čímž se roztáčí docela efektivní kolotoč odkazů na původní Star Wars.

Feeling původní trilogie podporuje i tahle drobná robotí etuda. V pozadí... motoru kluzáků ze Skryté hrozby?

Celá úvodní masáž je pak dokonána stormtroopeřím výsadkem, který zase chytře odkazuje na řadu Star Wars her. Schválně, na kolik si vzpomenete.

Příliš imperiálního testosteronu? OK. Směrem k ženskému publiku by měla Star Wars přitáhnout mladá Britka Daisy Ridley, která se nalézá na stejné pouští planetě jako Boyega (na 99% Tatooine). A očividně frčí vstříc něčí (Boyegově?) záchraně.

Tím má Abrams z krku klíčovou omladinu a může se posunout k Oscaru Isaacovi, kterému se tímhle záběrem musel splnit dětský sen. Řídit X-Wing je totiž málem stejně cool jako pilotovat samotného Malého Sokola. Myslíte, že to Isaac v průběhu trilogie dotáhne i k metě nejvyšší?

Isaacova postava tak definitivně patří k Rebelům. A jeho formování útoku patří ve skromném teaseru mezi jasné highlighty. Komu tu hlavou taky probleskovala Zahnova trilogie?

Po třech klaďasech konečně přichází i sithské nebezpečí, které se chlubí dost vymakaným světelným mečem. "Probudily se k životu. Cítili jste to? Temná strana... i světlá." Komu patří ponurý hlas zatím nikdo nerozluštil. Pod pláštěm se ale možná skrývá Adam Driver, který si s Isaacem mimochodem zazpíval v coenovce V nitru Llewyna Davise.

A konečně velké finále! Teaser se po minutě začne tvářit, že už nám ukázal všechno. Místo loga ale nastoupí majestátní vývrtka Malého sokola, který se střetne s imperiálními stíhačkami. Na palubě by podle spekulací měli být Han Solo s Chewbaccou, kteří se z pouštní planety snaží odvést postav Daisy Ridley a Johna Boyegy. Ehm... ne, ani tady není podoba s Novou nadějí čistě náhodná!

TEASER STAR WARS: SÍLA SE PROBOUZÍ S ČESKÝMI TITULKY

Co na teaseru nejvíc zaujalo nebo naopak pobouřilo vás?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace