Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Průvodce automobilovými honičkami


ikona
imf
Poučná historická sonda nejen pro ty, kterým připadá filmové a herní Need for Speed docela cool. 
Má vůbec smysl tady cintat nějaký dlouhý úvod. Náš výběr patnácti esenciálních automobilových honiček by vám měl přiblížit tuhle svébytnou žánrovou disciplínu v celé její šíři. A nenechte se mýlit, automobilová honička je stejná normativní hodnota jako "akční scéna". Každý režisér tak nějak tuší, že v hollywoodském spektáklu pro mladé nevybouřené muže musí alespoň jedna taková honička být. Možností jako takovou scénu natočit je nepočítaně, stejně jako důvodů, proč by se měla na plátně objevit - tím nejdůležitějším jsou samozřejmě peníze z product placementu, pocit chlápáctví za volantem nabušeného stroje hraje až druhé housle.

V dnešním přehledu vám určitě bude spousta honiček chybět. Je to logické, protože automobilové blbnutí se objevuje v každém druhém filmu a vážně není v našich silách postihnout byť jenom ty opravdu vynikající asfaltové duely. Soustředili jsme se na období, kdy se tenhle žánr rozvíjel a vzkvétal, tj. od šedesátých let do současnosti. Vybrali jsme opravdu jen honičky, ve kterých někdo honí někoho a bere to setsakra osobně. Jsou tu filmy, na které se vzpomíná především kvůli pálení gum a nikoliv schopnosti aut transformovat v obří roboty. Většina režisérů a sérií tu má jen jeden zářez, i když by si třeba zasloužili víc. A taky... jsou tu víceméně hlavně americké nebo anglicky mluvené snímky. To znamená diskvalifikaci pro pár povedených francouzských filmů v čele s prvním Taxi a několika belmondovkami, legendární Jestli se rozzlobíme, budeme zlí z Itálie, seriálovou Kobru 11 nebo ostrovní kinematografii, která sice jezdí vlevo, ale umí s auty opravdu hodně. Nemusíte se ale bát, minimálně jednu bondovku jsme zmínili. 

Co se týče vynechání české kinematografie, tam vás to snad nemusí mrzet. Pár seriálových honiček s esenbáky, prastará a veskrze podivná adaptace Dědečka Automobila a Jáchymův Mustang vydávající za jízdy zvuky jako flašinet. V tomhle směru jsme se opravdu příliš nepochlapili a na porevoluční pokusy á la Tacho se chce člověk spíš zapomenout.

Nemáme patent na rozum a určitě jsme i v tomhle výběru na něco zásadního zapomněli. Odpusťte nám to a doplňte nás v komentářích. Chceme tímto článek rostoucí generaci filmových maniaků ukázat hlavně klasiky, které si zaslouží pozornost. Garantujeme vám, že po zhlédnutí minimálně půlky filmů z tohohle seznamu už vám Need for Speed nebude připadat cool. A jsme na to hrdí.
Film: Zlaté oko (1995, Martin Campbell)
Kdo: Tank vs. ruská policie
Kde: Petrohrad

Nová doba, nová bondovka a nové výzvy. Martin Campbell stál tenkrát před opravdu ošemetným úkolem, musel agenta Jejího Veličenstva nějak přesvědčivě zrestartovat. A povedlo se mu to, protože o pár let později ho k tomu povolali znovu. Automobilovou honičkou snímek začíná a souboj Aston Martin DB5 a Ferrari 355 patří k tomu lepšímu, co lze v rámci automobilových honiček vidět. Nás ale ještě trochu víc baví, když si Pierce Brosnan sedne do tanku a honí ruskou vládní limuzínu s vystrašeným generálem. Těch nápadů, těch rozmlácených žigulíků. A utažení kravaty v závěru honičky, které se minimálně pro Brosnana stalo trademarkem (stejně jako okusování ramen sličných bondgirls). 

Zajímavost: Scéna se natáčela čtyři týdny a její drtivá většina vznikala v okolí Londýna nebo ve filmových studiích, nikoliv v Petrohradu. Ani tank nebyl úplně košer. Šlo o starší T-55 namaskovanou jako novější T-80.


Film: Skála (1996, Michael Bay)
Kdo: Ferrari 355 vs. Hummer
Kde: San Francisco

Michael Bay honičky umí. Dokázal to už v prvních Mizerech, kde Porsche Willa Smithe povýšil na "toho třetího vzadu" a ve dvojce předvedl ještě větší machrovinky s Ferrari. Tam už ale zasahovalo dost CGI, stejně jako v Ostrově. Proto je tu Skála, kde se honí opravdové žluté Ferrari a opravdický Hummer. Najdete tu nepočítaně odkazů na Bullittův případ, ostatně honička se netradičně odehrává v San Francisku a nikoliv Bayově domácím Miami. Obří skoky, vykolejená tramvaj, průjezd skrz cisternu plnou minerálek. Podobná poklona McQueenovi byla i v Policajtovi ze San Franciska s Eddiem Murphym, ale Bay je vyšší liga. Jeho honička je krásně kinetická, auta při ní létají vzduchem a Connery tu obstarává potřebnou porci bondovského nadhledu.

Zajímavost: Pro to zničené Ferrari nemusíte plakat. Byla to replika. Když se podíváte na okamžik srážky, lze postřehnout, jak snadno se rozsypalo na kousky, bylo už totiž předem naříznuté.

 
Film: Ronin (1998, John Frankenheimer)
Kdo: BMW M5 vs. Peugeot 406
Kde: Paříž

Nemáme tu sice žádný francouzský film, dokonce jsme vynechali i stylovou úvodní honičku z prvního Kurýra, ale John Frankenheimer vám to v Roninovi víc než vynahradí. Evropská auta, evropské kulisy a Robert De Niro kroutící volantem jako Babica pánvičkou. Ani to ale benzínovým hlavám radost nezkazí, protože tahle honička je natočená opravdu mistrovsky. Velké německé sedany se stovkami koní se proplétají pařížským provozem. Vůbec si v tu chvíli nevzpomenete na nějaký tajemný kufřík, protože jste v daný okamžik pohlcení tím, jak brilantně někdo umí vodit dvě tuny bavorských plechů. A co je na tom nejlepší? I bez téhle honičky by byl Ronin špičkovou detektivkou s obsazením, které se jen tak neopakuje. Pokud jste ještě neměli tu čest, napravte to co nejrychleji.

Zajímavost: Oba vozy ve finální honičce měly řízení vlevo. Tam seděli kaskadéři, zatímco De Niro a Natasha McElhone jen napodobovali jejich pohyby.


Film: Bournův mýtus (2004, Paul Greengrass)
Kdo: ošoupaný taxík vs. Mercedes-Benz G-Wagen
Kde: Moskva

Duel Matta Damona a Karla Urbana vrcholí v ruské metropoli velkolepou honičkou, při které auta driblují provozem. Zatímco jinde vidíte těsné míjení na poslední chvíli, tady oba řidiči opakovaně narážejí do ostatních aut nebo předmětů, které lze rozprášit nacimprcampr (ne, nemyslím chodce). Urban si to může dovolit, protože řídí géčkový Mercedes, což je SUV maskované za tank. Damon je proti němu v jasné nevýhodě, protože komanduje ošuntělou Volhu. Strategické ostřelování (nejen bouchačkami) vrcholí Bourneovým majstrštykem, v důsledku kterého je Urbanův zdánlivě nezničitelný vůz konfrontován s poctivým ruským betonem. Předtím si ale užijete trademarkovou dokudramatickou kameru, jejíž náhlé střihy, nervózní třas a švenky jako by byly ušité přímo pro tuhle příležitost.

Zajímavost: Nesmějte se Bourneově Volze. Měla 130 koní a pasivní deformační zóny pro větší ochranu chodců. I ruské vozy jdou s dobou!


Film: Rychle a zběsile 5 (2011, Justin Lin)
Kdo: (Dodge Charger + sejf) x 2 vs. policie
Kde: Rio de Janeiro

Většina lidí si stěžuje, že se série Rychle a zběsile odklonila od aut a stal se z ní čistokrevný akčňák. Je třeba si ale uvědomit, že v prvních dvou dílech se jezdilo zásadně v přímce, což je vyloženě nuda. Trojka byla divným pokusem o driftování v Japonsku, takže čtyřka vlastně posunula věci dopředu. Její finále však bylo digitální zmetkovitostí v podzemních chodbách na mexických hranicích. Pětka je jiné kafe - dva Chargery tu za sebou táhnou obrovský sejf a zboří půlku Ria. Ano, je tu CGI, ale taky spousta opravdových, poctivě zrušených aut a správně over-the-top akce. Pokud jste to z nějakého důvodu s Rychle a zběsile vzdali před pětkou, okradli jste se o renesanci chlapáckého akčního filmu, takového ve kterém nesmí chybět šťavnatá bitka, epické finále a hlášky, ze kterých krvácejí uši. Nestyďte se a dopřejte si ho. Budete ho pak sjíždět stejně pravidelně jako Arnieho Komando.

Zajímavost: Podle fyzika z Harvardu by oba vozy musely mít alespoň 5000 koní, aby s tím sejfem vůbec pohnuly do cestovní rychlosti. Při smycích by musely vyvinout až třikrát tolik, aby je odstředivá síla neodmrštila do stratosféry. Ale kdo tu řeší fyziku?
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace