Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nespolehliví vyprávěči


ikona
xxmartinxx
david finchergone girltop 10
Pokud jste i vy žrali mnohoznačné vyprávění ve Zmizelé, určitě rádi poznáte další hrdiny, jimž se nedá všechno věřit 
David Fincher a jeho Zmizelá se dočkali zaslouženě kladného přijetí, protože takhle vypilovanou kriminálku jsme tu neměli už dost dlouho. Co na tom filmu bylo vlastně nejlepší? Dozajista vypravěčské hrátky, kterými si nás postavy omotávají kolem prstu. Fincher ani Flynnová samozřejmě neobjevili Ameriku, princip nespolehlivého vypravěče bývá celkem běžný v literatuře a o něco méně, ale tím výrazněji i ve filmu. Mrkněme se tedy na některé nejlepší kousky, jež nám ještě krom Finchera pletou hlavu tím, že ten, kdo nám je vypráví, nevypráví zrovna košer.
PS: Jestli někdo nečeká v tomhle textu spoilery, tak si ten disclaimer snad ani nezaslouží.
8) Lolita, 1962

Kdo vypráví: Humbert Humbert přijíždí z Evropy do Spjených států, aby v těžké době mohl i on prožít americký sen. Nicméně ho z klidu a snahy se prosadit vyruší dcera jeho bytné, patnáctiletá Lolita, aby ho nevybíravě svedla a rozpoutala tím jeho šílenou posedlost mladou „nymfičkou“, pro niž by byl ochoten i vraždit. Pěkná mrcha, ta Lolita!
Proč mu nevěřit: Nabokov byl mistr nevěrohodných vypravěčů a pokud pochybujete podle filmu, přečtěte si samotnou Lolitu nebo Bledý oheň. U Lolity, zvlášť té filmové, na pohled všechno sedí, jenže když se víc zamyslíme nad tím, jak Humbert vypravuje svůj příběh, jak vykresluje Lolitu jako jakousi nadreálnou femme fatale, která ho zákeřně svedla, dojde nám, že tenhle člověk především omlouvá sám sebe a vypráví události tak, aby z nich vyšel co možná nejlépe. Právě proto, že film toto jádro románu zachytil jen částečně, s ním Nabokov, poté, co napsal i Kubrickem značně překopaný scénář, nebyl spokojený. Nicméně víc než jenom náznaky najdeme i zde.

7) Šestý smysl, M. Night Shyamalan, 1999

Kdo vypráví: Doktor Malcolm Crowe celý život pomáhá dětským pacientům, i když ne vždy mu to vyjde. Tentokrát by nerad udělal stejnou chybu jako kdysi, aby ho jeho pacient znovu vyhledal, pokusil se zabít ho a nakonec prohnal kulku i svojí hlavou, tak se snaží co nejvíc pomoct malému Coleovi. Ten „vidí mrtvé lidi“ a nakonec se ukáže, že zřejmě nebude zase takový blázen.
Proč mu nevěřit: Ani neví, že je mrtvej, tak může svůj příběh jen těžko pořádně odvyprávět. Šestý smysl svým zvratem způsobeným zkreslenou perspektivou hrdiny proslul a stal se popkulturním fenoménem. Shyamalan si tu sice pomáhá spíš filmovými principy než skrze vypravěče, matení diváka vyvoláváním nesprávných předpokladů je ale přesně to, na co nespolehliví vypravěči spoléhají.

6) Hrdina, Zhang Yimou, 2002

Kdo vypráví: Ne jedno vyprávění, ale hned několik sledujeme v příběhu muže, který z nějakého důvodu pobil tři královy úhlavní nepřátele a nyní čeká na slíbenou poctu – smět se k božskému vládci přiblížit. Jenže král není hlupák a vyžaduje přesný popis toho, jak dokázal jediný bojovník splnit onen nadlidský úkol. Vyprávění různých účastníků se liší stejně výrazně, jen všechny souboje jsou stejně cool.
Proč mu nevěřit: Těžko věřit matrixovskému ohýbání reality, zvlášť když je podáno čtyřikrát jinak. Kdo, proč a jak nakonec koho zabil, kdo koho miloval a kdo koho zradil, se ukáže nejen jako úhel pohledu, ale i jako zbraň sama o sobě. Co osoby udělaly se mění o dost méně než „proč“ a „co k sobě cítily“, což hezky poeticky ukazuje, že city rozhodně hrají roli. Na konci třeba ukápne i slza.
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace