Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První zahraniční reakce: Interstellar


ikona
KarelR
christopher nolaninterstellar
Jak se nejnovějšímu Nolanovi zatím daří u kritiků? 

Dámy a pánové, jsme v cílové rovince. Interstellar dorazí do kin už příští týden, čímž se završí zhruba dvouleté čekání na nový milník sci-fi žánru. Ne, nepřeháním. Christopher Nolan si za uplynulých 15 let vybudoval pověst režisérského boha, který nešlape vedle a servíruje jednu prvotřídní podívanou za druhou. Memento, Dokonalý trik, Temný rytíř, Počátek... Nolan byl vždy zárukou nezapomenutelného zážitku, když tedy začal chystat "Vesmírnou odyseu 21. století", rozhodně jsme si neříkali "hm, snad to bude fajn".

 

Očekávání zkrátka byla astronomická, a jak už to tak bývá, někdy jsou první reakce návratem do reality. Jak to dopadlo v případě Interstellaru? Předně je třeba říct, že se rozhodně nekoná obří zchlazení z ranku Promethea. Z prvních 26 recenzí je ale pozitivních "jen" 18, což na Rotten Tomatoes hází průměrný rating 7.2/10. A to je s přihlédnutím k tomu, že tři poslední Nolani nakonec neskončili pod osmičkou, maličko zklamání.

Že vás víc než čísla zajímají detaily? Inu, všichni se tradičně shodují na tom, že nás čeká totální vizuální žrádlo. Epické, ohromující, oslnivé... obrazovými superlativy se nešetří, takže pokud máte v dosahu 70mm projekci v IMAXu, rozhodně byste toho měli využít. Veškerou chválu technické stránky filmu ale bohužel nedoprovází jednoznačné jásání nad obsahem a vyzněním. Řada recenzentů tvrdí, že je Interstellar dojemnou trefou do černého a nechybí mu odvaha, inteligence ani vítané poselství. Na druhé (zatím méně početné) straně se ale mluví o příliš doslovném, patetickém, slabě odvyprávěném a chladném přešlapu, který se rozsype ve chvíli, kdy nad ním začnete byť trochu přemýšlet.

 

Kde je, ehm, pravda, se samozřejmě dozvíte až sami v kině (nebo v našich pondělních prvních dojmech!). Zatím ale stojíme před krapet rozporuplným přijetím, které vlastně nemá úplně daleko k prvním ohlasům na Temný rytíř povstal. Někteří zřejmě budou dojatě plakat a nadále velebit Nolanovu genialitu. Jiní se zase zapletou do sítě podivných scén a logických lapsů, z níž je nevytáhne ani veškerá opulence vesmíru. Je Interstellar nepodarek, kterému se bude hodně odpouštět kvůli opojnému vizuálu a oblíbenému režisérovi? Anebo bude kráčet ve šlépějích Vesmírné odysey a Blade Runnera, kteří se po smetení kritikou dočkali kultovního statusu a dnes jsou nezpochybnitelnou žánrovou špičkou? Hádáte správně, stejně jako u Speed Racera nebo Atlasu mraků se předběhnutí doby jen tak neobjasní. Aktuální doporučení je každopádně dost jasné: Mírně zchlaďte svá vysoká očekávání.

---

Vytáhni v hospodě: Šanci na pozitivní dojmy určitě zvýší naladění se na nolanovskou vlnu!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace