Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejlepší horory podle TedGeorge


ikona
TedGeorge
horortématop 10top 5top10
Hororové pecky, o kterých jste možná neslyšeli. 

pozn. redakce: Kdo je TedGeorge? Pokud jste někdy zavítali do eMZáckých diskuzí, určitě jste narazili na hyperaktivního chlapce z Českých Budějovic, který nás pravidelně zásobuje nejen temnou stranou filmových tržeb, ale také hororovými dojmy. Za poslední měsíce okomentoval a doporučil spoustu méně známých kousků, které se setkaly se slušnou diváckou odezvou. Pročež jsme ho požádali o sesumírování těch nejlepších do jednoho článku, aby v hlubinách internetu nezmizely úplně. Že je prezentuje svým tradičně roztěkaným stylem? To je holt daň za ulovení pár zajímavých tipů…

 

Že bych byl v kotlině česko-slovenské považován za jednoho z největších hororových odborníků, to se vážně říct nedá. Slasher, survival, found footage, gore… To všechno jsou pojmy, které pro mě až donedávna byly portugalskou vesnicí. Pletl jsem si je a pořádně nevěděl, co znamenají. Ale je to tak půl roku a něco se změnilo. Procházení největšího českého filmového webu, kde pokaždé zapomenu daný film ohodnotit, mi otevřelo dveře k žánrovkám, které by byla chyba minout. Tak proč se s vámi nepodělit o pár tipů, že? Často se sice budeme pohybovat v hodně béčkových vodách, ale vybere si snad každý. Když už ne v článku, tak určitě v diskuzi.

Jaká vlastně byla kritéria zařazení hororu do článku? No, musel jsem ten film vidět. Nechtěl jsem to brát horem dolem jako Karel, který polovinu filmů zmíněných ve svých tématech ani neviděl (hlavně ty z výhledů!) a spoléhá na to, že čtenáři koukají hlavně na obrázky. Každý z níže doporučovaných snímků jsem poctivě dokoukal do konce, přemýšlel nad ním a následně jej bez jakéhokoliv efektu doporučil ve filmové diskuzi. Dalším kritériem je neprovařenost. Ano, mohl bych tu do aleluja doporučovat filmy jako Conjuring, Insidious, Sinister, Fingering a další, ale what would be the point? Každý už je viděl, většině se líbily a nepsal bych nic nového. Raději tu zmíním filmy neznámé, jejichž kvalita může být pro mnohé pochybná, ale pokud nebudete hledat, tak si o nich nikde nic nepřečtete.

 

Prerekvizitou před zasunutím dvdčka do přehrávače tak je alespoň malinká náklonnost k žánru, který je (často neprávem) brán jako pokleslý. Psát tu o zasunutí ale není samoúčelné. V kinech těch hororů totiž zrovna moc nepotkáte. Když už tam nějaký zavítá a projde nekompromisním domácím distribučním sítem, tak za moc nestojí. A kvalitativně tudíž nesáhá ani po kolena filmům, které se kinodistribuci vyhýbají. Čest výjimkám, samozřejmě. No, pojďme raději doporučovat.

The Battery (2012)

Už první volbu si asi budu muset pořádně obhájit. Kvalitní čistokrevný horor je věc strašně vzácná. Často se těch žánrů musí smísit víc. A Battery je věc žánrově hodně nevyhraněná. Představte si svět po zombie apokalypse, ve kterém bloudí dva znudění hráči baseballu. Máte? Zasaďte si to do půvabných lesů Nové Anglie a máte Baterku. Vidím dvě zvednuté ruce. Ano, děkuji za dotaz, opravdu je to jenom o tomhle. Dva znudění týpci s kamerou bloudí lesem, občas přespí v chatě, jdou na ryby… Když se na scéně zjeví zombíci, tak to vypadá asi následovně: „Hele, támhle v dálce je zombík. Zabiješ ho prosímtě? Jééé, já sem oddělal toho minule, teďka je řada na tobě. Když mě se vůbec nechce a chtěl sem si zrovna udělat sendvič…“ Nebezpečí, které na životní pouti dvou sympaťáků přinášejí nemrtví, se rozhodně nedá srovnat s invazí zombíků, kterou tak pěkně ukázal třeba Snyderův Úsvit mrtvých. Je to jako když se na vás na Hlavním nádraží obrátí s prosbou o cigaretu bezdomovec. Zbavíte se ho a pokračujete v cestě. Zní to nudně? Fór je v tom, že to rozhodně nuda není. Nihilistický přístup k životu dvou sportovců si prostě zamilujete. Samozřejmě, že k tomu přibude nějaký dramatický oblouk, ale toho se dočkáte až ve druhé polovině. Prostě a jednoduše – za málo peněz hodně muziky. Skoro nikdo ten film nezná, dejte mu někdy v pátek večer šanci.

Dům Ďábla (2009)

V jednu chvíli jsem uvažoval o tom, že tu režisér Ti West bude mít dokonce trojnásobné zastoupení. Pak mi ale došlo, že ne každému může jeho styl sednout, a tak ho odbydu dvojicí hororových lahůdek. Tou první je Dům Ďábla. Amerika byla v sedmdesátých letech posedlá okultismem a uctíváním satana. Ne že by byl na každém dvorečku vedle psí boudy nakreslený panenskou krví pentagram, ale tak nějak to patřilo do kultury Spojených států amerických. Vzniklo proto hodně béčkových filmů těžících z tohoto fenoménu. A Ti West je měl asi hodně rád, protože před pár lety vzal kameru, pár tisíc dolarů a natočil poctu tomuto subžánru. A jakou. Můžete se těšit na velmi pomalu budované napětí, kdy kamera skoro až fetišisticky projíždí každým koutem starého a děsivého domu a sleduje při tom mladou a nevinnou hrdinku, na kterou se něco chystá. Pokud chcete lekačku každých pět minut, jděte o dům dál (doslova). Tady je to opravdu o té děsivé atmosféře, které budete muset podlehnout. Dovolíte malou odbočku? Budu trochu podvádět a propašuju sem zmínku o jeho dalším filmu, Innkeepers (ano, odmítám používat polodementní český distribuční název Tajemství starého hotelu), což je v tempu hodně podobný film, který většinu stopáže klame tělem. A až na samotném konci ukáže, proč je všude vedený jako horor. Jako bonus tu pak celou stopáž hotelem cupitá naprosto neodolatelná Sara Paxton, o kterou se budete bát jako o vlastní ségru.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace