Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

RIP: Zemřel otec dinosaurů Richard Attenborough


ikona
Mr. Hlad
rip
V devadesáti letech odešel oscarový režisér a legendární herec Richard Attenborough. 

V devadesáti letech opustil filmové fandy Richard Attenborough. Starší bratr slavného přírodovědce a moderátora Davida už na tom v posledních letech nebyl moc dobře, ale zanechává za sebou hromadu práce, kvůli které se bez nadsázky může řadit mezi legendy. Většina dnešních dvacátníků a třicátníků si ho nejspíš bude pamatovat jako miliardáře Johna Hammonda, který v Jurském parku stvořil dinosaury. Attenborough si ale zahrál i v klasice Velký útěk, historické Královně Alžbětě nebo ve slavném válečném dramatu Strážní loď Sand Pebbles, které mu přineslo jeden ze dvou Zlatých glóbů.

 

Nejvíc práce však odvedl za kamerou jako režisér. Jeho Příliš vzdálený most patří mezi nejzásadnější válečné filmy, Chaplin zase mezi gigantické propadáky, i když si to díky svým kvalitám rozhodně nezasloužil, a muzikál Chorus Line taky najdete v žebříčcích nejlepších žánrových pecek hodně vysoko. Attenboroughovým filmem číslo jedna je však biografie Gándhí, která v roce 1982 získala osm Oscarů, jeden z nich byl i pro režiséra a aby to nebyl jedináček, nafasoval i cenu pro nejlepší film. Attenborough byl zkrátka jedním z nejvýznamnějších nejen britských filmařů a dal světu dost důvodů k tomu, aby si ho pamatoval nejenom jako majitele Jurského parku. Tak si od něj večer nějakou tu klasiku pusťte, stojí to za to.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace