Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Úsvit planety opic


ikona
KarelR
dawn of the planet of the apesprvní dojmy
Další blockbusterový luxus? 

Tři roky staré Zrození planety opic bylo rebootovým zjevením, od kterého nikdo nečekal zázraky. Foxové jím ale mrtvou sérii mocně probudili k životu a nyní potvrzují, že to nebyla náhoda. Američtí kritici nad Úsvitem planety opic nepokrytě jásají. A my taky nejsme zrovna zklamaní...

 

Jak to vidí Cival

Dobře to dopadlo. Co, dobře... přímo skvěle! Skončit film o půl hodiny dřív, než jak opravdu skončil, uvažoval bych na CSFD i o maximálním hodnocení, což se u letních blockbusterů a sequelů prostě moc často nestává. Opice jsou ale velmi tučnou podívanou, která využívá své dvě hodiny a čtvrt na naprosté maximum, skvěle se tu pracuje s postavami - ať už lidskými, opičími, zlými či dobrými - a úsporné dialogy se vždycky trefí na komoru. Sen tvůrců o tom, že se temnější a vyhrocenější druhý díl jejich ságy bude srovnávat kvůli nádechu i kvalitě se slavnými dvojkami velebených trilogií, se naplnil, protože uvidíte výborně napsané i zahrané (nebo spíš digitálně zrelizované) drámo, jež osudový střet podá strhujícím způsobem a v audiovizuálně neskutečně nabušeném podání. Na některé záběry budete vzpomínat stejně dlouho jako na Gandalfa u Helmova žlebu. Klobouk dolů!

 

Jak to vidí KarelR

Takhle se točí dvojky! Sice bych neřekl, že je Úsvit nutně lepší než Zrození, svoje místo na slunci si ale rozhodně zaslouží. Je totiž tematicky a myšlenkově košatější a trikově vypiplanější, přičemž se stejnou vervou upřednostňuje hutný příběh před dynamickým spektáklem. Ne že by na nějaké ty akční opičárny nedošlo. Reevese ale daleko víc zajímá, proč k nim vůbec dojít má a co z nich vyplyne, paradoxně tak stejně jako protagonisté netoužíte po opulentních masakrech, nýbrž po míru. Je ale soužití lidí a opic vůbec možné? A může za stahující se smyčku vyděšená lidská nátura, opičí naivita nebo něco jiného? Pozvolna destilované odpovědi rozhodně stojí za to. A kdyby k nim po brilantních dvou třetinách filmu vedlo o něco silnější finále, byl bych vyloženě v sedmém nebi.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace