Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Světy budoucnosti


ikona
xxmartinxx
tématop 10top 5top10
Kde bychom chtěli žít a jaká budoucnost by naopak dost bolela? 

Do kin brzy vtrhne druhý díl zrebootované Planety opic. Série, která si za padesát let existence a celou řadu více i méně povedených zářezů vytvořila poměrně rozsáhlý svět budoucnosti, roztažený navíc do několika staletí. Což je hezký námět pro topku, kde se podíváme na další filmy, které vybudovaly podobně rozsáhlý, fungující, nebo alespoň velmi přesvědčivý svět zítřka. Ať už bychom v něm žít chtěli, nebo raději ne.

Star Trek

Podmínky k životu: 10/10

Kdo se tu má nejlíp: Všichni, kdo zůstanou nohama pevně na Zemi, se mají skvěle. Pokud jste vyslaní na misi tam, kam se ještě nikdo nevydal, nejspíš se trochu zapotíte.

Ještě aby vesmír Star Treku nebyl propracovaný, když měli tvůrci prostor v rámci několika seriálů a filmů. Vytvořili velmi rozsáhlý svět se Zemí v jeho pomyslném středu, a na naší planetě rozpoutali až podezřele utopicky čistou společnost. Bez peněz, bez hádek, bez strádání. Zatímco za hranicemi Sluneční soustavy to často vře, samotná Země se většinou jen rochní ve sluneční záři. Tím horší pak je, když se nějaká hrozba přece jenom dostane do její blízkosti.

Zajímavost: Hvězdné datum vzniklo proto, aby nešlo určit, kdy se vlastně děj odehrává. Od snahy na zmatení diváků se nakonec upustilo, proto už dnes každý trekkie ví, že se původní seriál odehrává během 23. století.

-----

Minority Report

Podmínky k životu: 8/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Běžní lidé si žijí běžné životy. Nevíme o tom, že by byl někdo utlačován. Tedy pokud se ten někdo nechystá spáchat zločin.

Steven Spielberg tu hodně propustil uzdu perfekcionismu a svět Minority Report je tak nahuštěný futuristickými rekvizitami, že se dají sotva vstřebat na jeden zátah. Přitom se snad v ničem krom mírně fantaskní premisy o věštbách nepohybuje za hranicí uvěřitelnosti a je klidně možné, že takhle nějak bude budoucnost opravdu vypadat.

Zajímavost: Tři roky před začátkem natáčení oslovil Spileberg 16 vědců, aby mu vypracovali do co největší podrobnosti svět roku 2054.

-----

Metropolis

Podmínky k životu: 6/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Silně rozkastovaná společnost má jasno. Když na to máte, žijete si jako v bavlnce. Jinak šup do podzemí k mašině!

Legendární klasika Fritze Langa zničila svými astronomickými náklady, které se nikdy nevrátily, celý německý expresionismus. Film, který se prakticky dodnes kompletuje z dochovaných fragmentů, je ale úchvatnou ukázkou poctivé filmařiny, kdy megalomanské kulisy a pokrokové technologie ohromovaly nic netušící diváky. Klasický příběh tu v němém provedení poněkud skřípe, ale obrazy dodnes berou dech.

Zajímavost: Není tajemstvím, že vzhled C-3PO ze Star Wars je velmi silně inspirovaný Marií z Metropolis.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace