Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

15 filmů, které nesmíte minout v Karlových Varech


ikona
Rob Roy
karlovy vary
Čím byste si měli proložit procházky po kolonádě? 

Na světě jsou dva druhy lidí – ti, kteří si myslí, že ví, jaké je zažít největší český filmový festival, a ti, kteří tam byli. Není čas zdržovat a okecávat, svátek filmu je za dveřmi, pojďme si ukázat kvůli kterým kouskům byste rozhodně neměli letošní ročník minout. A nešetříme nikoho, jedeme od nemluvných artů až po brakové výplachy. Protože základní pravidlo zní – každý si tu něco najde a třeba některé pomýlené duše přesvědčíme o tom, že vyrazit na tuhle akci se vyplatí. Začínáme...

11) Sorcerer (Mzda strachu)

Ale nejen filmovými novinkami je člověk živ. Restaurované klasiky nabízejí zcela srovnatelný, často i mnohem intenzivnjěší zážitek. Obzvláště když jde o napůl zapomenuté kousky a do těch právě patří Mzda strachu (1977) Williama Friedkina. Jeden z nejchlapáčtějších filmů. Oblíbený kousek Quentina Tarantina vypráví o jedné zoufalé misi v džungli a poprvé máme možnost vidět tuhle klasiku v prvotřídní kvalitě. A to za doprovodu samotného legendárního Friedkina, který s filmem do Varů přijel. Mimochodem právě tenhle „děda“ před třemi lety začal restart kariéry Matthewa McConaugheye ve své lahůdce Zabiják Joe.

 

12) The Texas Chainsaw Massacre

Všichni o tom filmu slyšeli, zdaleka ne všichni ho viděli. Teď máte možnost. Ne ty remake sračky, které následovaly. Ten původní Texaský masakr. Přiznám se, že i já patřím mezi ty, kteří dosud neměli čest. Kdy jindy to napravit, než při příležitosti promítání 4K projekce remasterované klasiky. Sedmdesátky se letos prostě ve Varech vrací na plný koule.

 

13) Low Down (Až na dno)

A u sedmdesátek ještě jednou zůstaneme. Tentokrát v americké novince z prostředí bohémského uměleckého prostředí Los Angeles 70. let. Elle Fanning, John Hawkes a Glenn Close by měli zajistit dostatečnou kvalitu.

 

14) What We Do In The Shadows (Co děláme v temnotách)

Tohle by mohla být nejzábavnější komedie letošních Varů. Novozélandská upírská mockumentary, která nejdříve potrhala bránice divákům na letošním Sundance festivalu v lednu, vás dostane už v samotném traileru. Odkaz Petera Jacksona stále žije!

 

15) Norviyia (Norsko)

A upíři ještě jednou. Tentokrát v řeckém podání. Výběr tohoto filmu je ode mě odvážný krok. Proč? Všechny předešlé snímky mají předchozí ohlasy z jiných festivalů, alespoň částečně můžeme tušit, co nás čeká. Norsko ale čeká na karlovarském festivalu světová premiéra v jedné ze soutěžních sekcí. Nebuďme oběťmi cizích názorů, ale zkusme je sami vytvářet. Objevování zcela neznámých filmů je jedna z nejlepších věcí, které vás ve Varech můžou potkat. Tahle lehce existenciálně a výtvarně zajímavě stylizovaně působící upířina může být evropským filmem o kterém se bude v následujících měsících hodně mluvit a psát.

 

A tím končíme. Opravdu by nebyl problém vybrat dalších deset zajímavých filmů – od britského dramatu s Tomem Hardym, které se odehrává v prostoru interiéru auta v reálném čase, až po íránský horor točený na jeden záběr. Ale zkuste si po dalších filmových lahůdkách zapátrat sami. Pokud vás nepřesvědčil náš výběr, třeba vás osloví něco jiného. V každém případě považovat program karlovarského filmového festivalu za snobskou záležitost pro povýšené intelektuály je hodně zcestný názor – ostatně většina redakce Moviezone se této akce účastní pravidelně každý rok a mají k tomu důvod. Zkuste a uvidíte sami.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace