Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tenkrát v Americe ovládne podzim


ikona
KarelR
blu-raysergio leone
Restaurovaný Leone míří na blůčko. 

Možná jste si všimli, že v redakci dost tíhneme na Sergia Leoneho. Kdyby se dnes někdo pokoušel točit tříhodinové filmy, ve kterých se na sebe dlouho dívá pár lidí, asi by to byl průšvih. Italský klasik ale zvládal masivní stopáže jako nikdo jiný a zanechal po sobě (minimálně) tři majstrštyky.

Věhlasnou klasiku Tenkrát na západě určitě znáte. Eastwoodovský epos Hodný, zlý a ošklivý, který může nebo nemusí být nejlepším westernem všech dob (ale spíš je!), snad taky. O něco menší pozornost u nás ale bývá věnována Leoneho poslednímu filmu - čtyřhodinové gangsterce Tentkrát v Americe s Robertem De Nirem.

 

Ta kdysi dorazila do USA rozstříhaná na hadry (a bez Morriconeho hudby) a od premiérového roku 1984 se snaží dát dohromady. Její původní podoby (229 minut) jsme se naštěstí dočkali už v devadesátých letech na DVD. V roce 2011 následovalo její vydání na Blu-Rayi, už o rok později se ale festival v Cannes dočkal rozšířené, 251 minut dlouhé "režisérské" verze, která by měla mít k Leoneho původní vizi zdaleka nejblíž.

Čímž se dostáváme k tomu, proč vůbec čtete tenhle článek. Nejdelší Tenkrát v Americe se totiž konečně chystá na modré placky, a to v nejluxusnější možné podobě, kterou doprovodí třeba dokument z natáčení nebo výživný booklet. Za mořem tahle edice vychází 30. září 2014. Co je ale důležitější, zhruba ve stejné době by se měla objevit i na českém trhu.

 

Pokud vám tedy Tenkrát v Americe doteď unikalo, je nejvyšší čas chystat peněženku. Leoneho newyorská gangsterka totiž patří mezi žánrové klenoty a bez debat se může měřit s tím nejlepším od Scorseseho, Coppoly nebo Stonea. Že byste rádi slyšeli ještě důraznější argumenty? Tak se račte začíst do zdejšího V.I.M.ka...

---

Vytáhni v hospodě: Před třemi týdny u nás vyšlo blůčko Hodný, zlý a ošklivý. A samozřejmě je to audiovizuální pecka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace