Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kde se vzali Strážci Galaxie?


ikona
KarelR
guardians of the galaxymarveltéma
Nová marvelovka nemá zrovna jednoduché kořeny... 

Star-Lord, Gamora, Drax, Groot a Rocket. Jestli jste si hlavní hrdiny největšího marveláckého risku od Iron Mana nezapamatovali doteď, máte další šanci. Nový featurette Strážců Galaxie má sice jen minutu, v klidu ale během ní nakousne to hlavní - proč bude tahle marvelovka tolik odlišná od všech předešlých.

Když odhlédneme od režiséra Jamese Gunna, který je zdaleka největší filmařský magor, kterého kdy Marvel najal (podívejte se třeba na jeho (ne)superhrdinskou indie Super), pořád tu máme látku, která má hodně daleko k přístupnému comicsu. Adaptovanou inkarnaci Strážců Galaxie je totiž velká fuška nějak načíst, jelikož nemá úplně jasný začátek a konstantně ji "nabourávají" dekády staré konflikty a postavy. Všichni zmínění hrdinové (a převážně i záporáci, kteří nás ve filmu čekají) se nicméně poprvé setkali v prequelu k šestidílné minisérii Conquest: Annihilation, ve které kybernetická rasa Phalanx ovládla armádu modrých emzáků Kree. Do invaze na říši Kree se posléze zapletlo mnoho slavných vesmírných hrdinů, jejichž jména radši ani nechcete znát, a mimochodem také Ultron, budoucí sok filmových Avengers. Ten ale výjimečně není zas tak podstatný.

Hlavní je vědět, že tu Star-Lord poprvé sestavil defenzívu proti velkým galaktickým hrozbám. A že se následně rozhodl vytvořit tým, který by se podobné průšvihy snažil řešit ještě předtím, než začnou mít katastrofické následky. To už jsme na začátku samostatné série Strážců Galaxie, která začala vycházet v roce 2008. Ve Star-Lordově papírovém týmu figuruje pár dalších hrdinů (do představování Mantis, Novy nebo Adama Warlocka se raději pouštět nebudeme). Klíčoví hráči ale zůstávají plus mínus stejní a jejich spasitelská dobrodružství taktéž. Nové hrozby se přitom hrnou jak z náruče nezapamatovatelných záporáků, tak z budoucnosti nebo z alternativních realit. Zkrátka dost divoké počtení, ve kterém se umírá (a zase ožívá) jako na běžícím páse a mnozí se u něj začnou chytat až s příchodem Thanose.

TÉMA: 15 NEJLEPŠÍCH MOMENTŮ Z KAPITÁNA AMERIKY 2

Ten se objevuje v pokračování (mezitím zakončeného) strážcovského comicsu, šestidílném crossoveru The Thanos Imperative. V tom musí Strážci v alternativním vesmíru spojit síly s Avengers (respektive s jejich tamnější záporáckou verzí The Revengers). A právě z tohohle setkání by měl vzdáleně těžit marvelácký filmový vesmír, ve kterém ale všechno bude trochu jinak. Cestování časem a alternativní reality zmizí ve prospěch daleko jednodušší zápletky, která Star-Lorda a jeho partu nejprve pošle proti mocnému soudci Kree, jenž vystupuje pod jménem Ronan the Accuser (Lee Pace). V comicsech občas klaďas a občas padouch, ve filmu podle všeho maximální zloduch, který pracuje právě pro Thanose. O co mu půjde? Kdo ví. Nejspíš to ale bude nějak souviset s šesticí mocných Infinity Gemů (z minula známe Teserakt a Aether), po kterých jde Thanos a které budou hrát větší roli až v Avengers 3.

Strážci Galaxie každopádně rozhodí velkou vztahovou síť, ze které rozhodně nehodlají těžit jen v jednom filmu. Zelená mimozemšťanka Gamora (Zoe Saldana), toho času nejnebezpečnější žena ve vesmíru, je například adoptivní dcera Thanose, stejně jako Nebula (Karen Gillan), Ronanova modrá a holohlavá pravá ruka. Thanos oběma smrtícím slečnám zabil rodiny a následně je vychoval jako sestry. Téhle šťastné rodince to ale samozřejmě dlouho nevydrželo a obě dámy si tak ve filmu pravidelně půjdou po krku.

TÉMA: 10 VĚCÍ, KTERÉ PROZRADIL NOVÝ DOKUMENT O MARVELU

Star-Lord (Chris Pratt) a Rocket (Bradley Cooper) pocházejí ze Země. Prvního unesli v 80. letech do vesmíru a bezmezně miluje akorát sebe a svého walkmana, druhý býval obyčejným mývalem, kterému bylo experimentálně zvýšeno IQ. A po sakra dlouhém útěku z laboratoře se z něj stal nejen věhlasný kriminálník, ale také expert na zbraně, výbušniny a hláškování. Rocket si je velmi blízký s Grootem (Vin Diesel), posledním superstromem ve vesmíru, který všechno vyjadřuje pouze větou "I am Groot." A samozřejmě má být srdcem filmu, pročež James Gunn dlouhé týdny snímal pravého mývala.

Kdo nám zbývá? Už jen Drax (Dave Bautista). Původně obyčejný chlapík, kterého Thanos taktéž připravil o rodinu, se v comicsech dočkal siláckého make-overu a vydal se hledat pomstu. Ve filmu ale může mít zcela jiné motivace a kořeny (dost možná ani nebude pozemšťan), takže ho zatím halí rouška tajemství. Ostatně jako většinu filmu, o němž dosud víme jen to, že začne poctou Dobyvatelům ztracené archy (viz teaser) a posléze se v něm bude utíkat z galaktického vězení. Tomu se říká abramsovský marketing...

TÉMA: CO JSME SE DOZVĚDĚLI Z DRUHÉHO THORA

Záludná jména, výstřední vědecko-fantastická stylizace, žánrově nesourodý humor. Strážci Galaxie pojedou ve stylu všechno nebo nic a vlastně jsou na to dost pyšní. Slovy Jamese Gunna: "Pokud bereme Avengers jako Beatles, Strážci jsou Rolling Stones." Inu, snad je čeká podobně úspěšný rozlet jako Jaggera s Richardsem. Letošní várce katastrofických blockbusterů (Godzilla, X-Meni, Na hraně zítřka...) by totiž rozhodně bodla trocha nebojácné komediální konkurence.

---

Vytáhni v hospodě: Zásadní zpráva, kterou jste mohli minout...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace