Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejameričtější hrdinové


ikona
Mr. Hlad
moviezonetématop
Kdo na velkém plátně nejsrdnatěji chránil hvězdy a pruhy? 

Kapitán Amerika už se vřítil zpátky do českých kin a vzhledem k tomu, že jeho kostým připomíná americkou vlajku a svým superhrdinským jménem dává celkem jasně najevo, za čí stranu kope, je jasné, že je to patriot. My jsme se ale rozhodli podívat na pár dalších borců, kteří jsou ochotni pro vlajku s hvězdami a červenými pruhy položit život. Nebo jich pár desítek vzít.

1. Rudý úsvit, 1984, John Millius

Scenárista a režisér John Milius je magor, což se moc dobře ví. Autor prvního Conana, scénáře k Apocalypse nebo k Drsnému Harrymu údajně chodil na natáčení ve vojenské uniformě, nechal Arnolda Schwarzeneggera a jeho herecké kolegy používat při natáčení skutečné meče a sloužil jako inspirace pro charakter militantního Waltera Sobchaka v coenovské klasice Big Lebowski. Zkrátka pokud by měl někdo natočil film, jako je Rudý úsvit, byl by to Milius. Dnes už velice úsměvné béčko si získalo minimálně za mořem kultovní status už kvůli dokonale absurdní zápletce. Spojené státy napadnou vojska Kuby a Sovětského Svazu a skupina mladých hrdinů z jednoho amerického zapadákova se pod tlakem okolností vrhne do partyzánské války. Pokud chcete vidět americké středoškoláky v souboji proti sovětským SPECNAZ, máte možnost. Navíc je Rudý úsvit plný dokonale vtipných scén, v nichž Patrick Swayze a Jennifer Grey neblbnou na parketu jako v Hříšném tanci, ale ona jemu umírá v náruči, patos z toho všeho doslova teče a člověk má pocit, že tihle odhodlaní puberťáci, jimž ještě na ksichtě raší akné, by bez problémů nakopali do zadku každého Ivana široko daleko. Je to směšné, ale zároveň je to i velmi slušně zrežírované, takže se na to dá koukat i dnes. A ta nádherná naivita toho, jak by probíhala studená válka, kdyby se trochu víc šláplo na plyn, je do dnešních dnů naprosto nepřenositelná. Což potvrzuje i slušně natočený, ale ve výsledku matný remake. (Mr. Hlad)

Zajímavost: V jedné ze scén se studenti učí o Čingischánovi. Jeho ilustrace je karikaturou samotného režiséra.

Nejslavnější scéna: Invaze

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace