Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nej filmových umělých inteligencí


ikona
xxmartinxx
matrixstar warstématerminátor
Operační systém Samatha s hlasem Scarlett Johansson momentálně okupuje kina. Má ale na to dostat se mezi elitu filmových robotů?  

Hlasem Scarlett Johansson už i na české diváky promlouvá jedna z nejzajímavějších umělých inteligencí v jednom z nejpovedenějších filmů loňské sezóny. Naprogramovaní hrdinové nás ale provázejí už dlouho - vlastně co je film filmem. Připomeňme si tedy nejlepší umělé osobnosti, ať už hrdiny pronásledovali, byli jimi pronásledovaní, nebo se s nimi drželi basu

8. Gerty (Moon, D. Jones, 2009)

Pohodový společník Gerty je jediným kolegou hlídače samoobslužní Měsíční továrny. Jeden by mohl namítnout, že celá premisa režijního debutu Duncana Jonese je poměrně vratká, daří se mu ale díky ní rozehrát celkem zajímavou hru. Herecké exhibici Sama Rockwella pak hlas Spaceyho nepochybně zdatně sekunduje. Jde o takový opak HALa - z tohohle robota nenaskakuje husí kůže, spíš se jeví jako fajn kámoš, i když musí člověk pořád váhat, kde končí program a začínají nějaké ty, i když třeba umělé, emoce.

Zajímavost: Po přečtení scénáře souhlasil Kevin Spacey s namluvením Gertyho, ovšem až v postprodukci, pokud se mu bude výsledek líbit. Protože se mu líbil moc, slib splnil. Moc práce mu to ale nezabralo - své repliky namluvil za jedno odpoledne.

7. Roy Batty (Blade Runner, R. Scott, 1982)

Vzpomínky na tohohle replikanta rozhodně nezmizely jako slzy v dešti. Bojovník s vizáží Ivana Draga, který nakonec odhalí křehkou duši, je jedním z nejzajímavějších aspektů už tak zajímavého filmu. Právě jeho obrat od klasického záporáka k mnohem hlubší postavě musíme ocenit. Zvlášť když se podíváme na datum výroby. Osmdesátá léta podobným zvratům moc často nepřála a u bouchačky se začalo i skončilo. Sranda musí být, ale Batty má oproti tomu beztak navrch.

Zajímavost: Rutger Hauer byl obsazen před tím, než se s Ridleym Scottem osobně setkal. Asi to nebyla špatná volba - když se během skákání po střechách zranil kaskadér, odehrál nakonec Hauer scény sám.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace