Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

25 nejzásadnější prvních fotek z filmů


ikona
Cival
300sin citytéma
Nostalgické ohlédnutí za obrázky, které nám vzaly dech... 

Nejzásadnější fotky samozřejmě pro nás... respektive pro mě. Už delší dobu jsem chtěl zmapovat obrázky, které dokázaly zatřást našimi fandovskými hlavami a donutily nás těšit se na dlouhé měsíce dopředu na filmy, jejichž výsledná kvalita nám byla v danou chvíli naprosto utajena. Přestože něco jako redakční jádro tehdy ještě neexistovalo - ve většině případů jsme se ještě ani neznali - prožitky u prvních odtajněných fotek z blockbusterů, které přicházely během 90. a nultých let byly dosti podobné. Geekařili jsme si totiž každý pečlivě na svém písečku... což mimochodem v době před internety nebyla žádná prdel.

Dneska už se povede málokdy šponovat napětí způsobem, že by u pouhé fotky strnuly miliony fandovských srdcí. Všechno je vypouštěno v milimetrově naplánovaných marketingových kampaních, které vás nakonec zahltí a leckdy i zničí. Většina z níže uvedených fotek ale zvládla stupňovat očekávání víc než deset hobitích videodeníků dohromady. Pojďte si některé z nich připomenout... samozřejmě s mým vrcholně subjektivním, emocionálně přebarveným a jaksepatří nostalgickým komentářem.

 

Hvězdné války byly tehdy samozřejmě naprostým etalonem a jejich ošoupané VHSky nám ležely na nejpřístupnějších poličkách v obývacích. V domácnostech se samozřejmě jediové etablovali s jistým zpožděním, přeci jen před revolucí jste moc chlápků v hábitech Obi-wana a se světelným mečem za pasem u Tuzexů nepotkali. Přesto byl odstup od klasické trilogie sakramentsky dlouhý a zpráva o tom, že se na pískovištích kdesi v Tunisku kutí nové epizody, zněla naprosto neuvěřitelně. Ohromný poprask pak logicky způsobil první teaser plakát, na němž Jake Lloyd vrhá stín Dartha Vadera. Nikdo tehdy ještě  netušil, že Lloyd se záhy ocitne na předních pozicích žebříčků dětí, které bychom s radostí šikanovali, a že z unavené mysli George Lucase vzejde šišlavý hovnošlap Jar Jar Binks... ale to už je holt trochu jiný příběh. 

Nenápadně se toho času rozjížděla i comicsová mánie. Můj žánrový rozhled tehdy začínal u Čtyřlístku a končit u Komety, Mr. Hlad byl ale jinší kápo: Když mi onehdy ukazoval fotku jakéhosi nevýrazného Australana v kůži jakéhosi neznámého pána, jenž drží v dlaních sice spoustu nožů, ale oholit se s nimi nezvládne, moc jsem to nepobíral. Ani Hlad ovšem tehdy nemohl tušit, jak moc X-Meni zabodují a že tu s námi Wolverine bude jako prvoligový bijec přinejmenším dvacet let.

 

Přednášku jsem dostal o pár let později i o Hellboyovi, ten ale zdaleka takové štěstí, co se týče dlouhověkosti, neměl. Jeho první odkrytí nicméně spustilo taky slušný poplach...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace