Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

25 nejzásadnější prvních fotek z filmů


ikona
Cival
300sin citytéma
Nostalgické ohlédnutí za obrázky, které nám vzaly dech... 

Nejzásadnější fotky samozřejmě pro nás... respektive pro mě. Už delší dobu jsem chtěl zmapovat obrázky, které dokázaly zatřást našimi fandovskými hlavami a donutily nás těšit se na dlouhé měsíce dopředu na filmy, jejichž výsledná kvalita nám byla v danou chvíli naprosto utajena. Přestože něco jako redakční jádro tehdy ještě neexistovalo - ve většině případů jsme se ještě ani neznali - prožitky u prvních odtajněných fotek z blockbusterů, které přicházely během 90. a nultých let byly dosti podobné. Geekařili jsme si totiž každý pečlivě na svém písečku... což mimochodem v době před internety nebyla žádná prdel.

Dneska už se povede málokdy šponovat napětí způsobem, že by u pouhé fotky strnuly miliony fandovských srdcí. Všechno je vypouštěno v milimetrově naplánovaných marketingových kampaních, které vás nakonec zahltí a leckdy i zničí. Většina z níže uvedených fotek ale zvládla stupňovat očekávání víc než deset hobitích videodeníků dohromady. Pojďte si některé z nich připomenout... samozřejmě s mým vrcholně subjektivním, emocionálně přebarveným a jaksepatří nostalgickým komentářem.

 

Pamatuju si, že když jsem těsně před třináctými narozeninami spatřil v časopisu Cinema (toho času nejdůležitější filmové tiskovině na trhu a základním zdroji informací) fotku Bruce Willise v originálním futuristickém skafandru z 12 opic, mohla mi hlava puknout. Něco tak cool a zároveň špinavého, rukodělného, syrového, jsem si prostě nedovedl představit. Skvěle to vystihovalo výsledný film - můj táta ho sice nepochopil, ale já si lebedil, že mám za sebou jeden z těch velkých formujících filmových zážitků života. 

Víte, já v té době fandil E.T.mu, aby se vrátil domů. Mimozemšťani mě sice děsili v Blízkých setkáních třetího druhu a četba o fenoménu UFO mi nedávala spát stejně jako teorie o tom, že šmejd z vesmíru zapříčiní v roce 2000 konec civilizace, ale pořád jsem těm přivandrovalcům tak nějak věřil, že nepřiletí a nesrovnají Zemi se... no se zemí. A velkolepý teasing na emmerichovskou destrukci ze Dne nezávislosti mi v tomhle ohledu vzal vítr z lopatek. Někdo to prožíval u dinosaurů z Jurského parku, mě uhranuly víc talíře nad Bílým domem.

Podobný wow-efekt měla i Hvězdná pěchota. Výstředně stylizovaná sci-fi, která vypadala v mnoha ohledech podobně jako seriály Beverly Hills a Melrose Place, jež okupovaly televizní kanály, měla ale pár výhod oproti milostným avantýrám Brandona a Kelly - třeba velké bouchačky, ještě větší brouky, a pak samozřejmě Verhoevenův smrtící cynismus a smysl pro humor i tvrdou akci. Pecka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace