Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 největších oscarových nespravedlností


ikona
xxmartinxx
martin scorseseoscar
Uplynuvší roky ukázaly, že některé oscarové přehmaty fakt bolí... 

Oscary jsou, co naplat, pořád nejprestižnejšími soškami filmového světa. Sice je rozdávají hlavně starší konzervativní běloši, kteří se u Gravitace víc než technické kvalitě divili zjištění, že Země není placatá, ale to divákům nevadí a jednou do roka podlehnou iluzi, že rozhodování těchto pánů má tu nejzásadnější vypovídající hodnotu o kvalitě americké produkce.

Akademici se dopouštějí mnoha chyb. Nejčastěji odmítají ocenit progresivní filmy, jež nějak mění zavedené pořádky. Jenže jsou to pořád lidé se svědomím a výčitkami, proto mnohdy nakonec povolí a coby omluvu dají zaslouženým filmařům sošku za něco viditelně nezaslouženého.

Oba extrémy si připomeňme v dnešním výčitkami přeplněném výběru.

Nezasloužený - Zamilovaný Shakespeare, 1998, John Madden
Měl vyhrát: Zachraňte vojína Ryana

Tenhle omyl už je legendární. Producentský gigant Harvey Weinstein udělal ze své nenáročné a docela příjemné komedie oscarový hit a pohřbil Spielbergova do posledního okamžiku favorizovaného vojína Ryana. Pořadatelé už měli Weinsteina natolik plné zuby, že se mu od té doby pokoušeli bránit v lobbování, když se ale podíváme na seznam vítězů dalších let, zjistíme, že neúspěšně. Naštěstí už ale Harvey od té doby předvádí větší soudnost a pro svou tlačenku si vybírá filmy, jejichž nevhodnost není na první pohled tak patrná.

Zpoždění - Roman Polanski (Pianista, 2002)
Měl vyhrát už za: Čínská čtvrť, 1974

2002 byl ročník kroků vedle. Krom Chicaga za nejlepší film si odnesl sošku i Roman Polanski za Pianistu. Polanski by oscarové jméno mít měl, na tom se asi všichni shodneme, ale tuhle příležitost Akademie prostě propásla. Několikrát. Polanskiho pozdní tvorba už neskýtá záminky vlastně ani k nominacím - takže se nejspíš pánové s hlasovacími lístky trefili v tom, že mu první místo udělili za poslední film, u kterého to bylo alespoň trochu možné. Jako druhý extrém bývá zmiňována soška pro Adriena Brodyho, o níž se mluví jako o plýtvání vložených nadějí do někoho, kdo je později nenaplnil. Ale Brody má ještě čas vyvést nás z omylu.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace