Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2014)


ikona
KarelR
moviezoneoscaroscarytéma
Jak se nám líbila letošní devítka nominovaných filmů? 

Letošní oscarové klání bude určitě patřit mezi ty zajímavější. Ne, rozhodně za to nemůže výměna výborného Setha MacFarlanea za miloučkou Ellen DeGeneres. Radost vyvolává spíš velice rozmanitá devítka nominovaných filmů, v níž se povinná důchodcovská dramata prolínají s ušlápnutými nezávisláky a hutnými thrillery, přičemž zbylo místo i na energickou drogovou megapařbu. Samozřejmě se nedivíme tomu, že nám největší letošní favorité příliš nesedí. Všem filmům jsme se ale poctivě mrkli na zoubek (= zase to nakoukal Karel...) a můžeme vám tedy krátce vylíčit jejich přednosti a vady.

PŘEHLED LETOŠNÍCH OSCAROVÝCH NOMINACÍ

Kapitán Phillips (CZ premiéra: 21. listopadu 2013)

Hodnocení: Cival 8/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 8/10, woody 8/10

 

Mocná thrillerová jízda, která ladně smazává Hanskovo taťkování z posledních let. Akademie sice předem rozhodla, že samotného kapitána třetí Oscar nečeká. Jeho děsivý kolega Barkhad Abdi ("I´m the captain now!") je ale stále ve hře a rozhodně dá Jaredu Letovi pořádně zabrat. Kapitán Phillips je jinak brilantním intenzivním bijákem, který dokáže vzácnou věc - držet konstantní napětí bez nápadných hollywoodských berliček. A ačkoliv moc oscarových šancí nemá, důležitější je, aby si našel co nejvíc diváků. Greengrass totiž potřebuje každý dolar, aby mu studiová důvěra pomohla zhmotnit nějaký další famózní napínák.

Klub poslední naděje (CZ premiéra: 23. ledna)

Hodnocení: KarelR 8/10, Mr. Hlad 8/10

 

Pochopitelně za sebou máme další herecky silný rok, autentický Klub poslední naděje z něj ale přesto vyčnívá. McConaughey a Leto už kralovali na Glóbech (hlavně Matthewova řeč stála za to), což byla velice vítaná výhra, která by jim mohla pomoct k cenám nejvyšším. Ty si zaslouží bezezbytku, jejich zápolení s AIDS je totiž mrazivé a dramatické v tom nejlepším slova smyslu. A vysazuje Klub poslední naděje mezi hrstku filmů, které to se špinavostí myslí opravdu vážně. Výjimečně to tedy není o tom, že áčková hvězda zhubla a teď jí máme ležet u nohou. Z téhle farmaceutické odysey čiší dojemná opravdovost, za kterou se ceny sbírají plným právem.

Nebraska (CZ premiéra: nestanovena)

Hodnocení: KarelR 7/10

 

Alexander Payne natočil černobílý film o pomateném staříkovi? Popcornové publikum dávno vzalo nohy na ramena, zbylí odvážlivci ale dostali procítěný příběh o lidské hlouposti, kterých upřímně není nikdy dost. Nebraska je krom toho i o rodinné soudržnosti, komplikovanosti vztahu otce se synem a maloměstských tajemstvích, která vždycky dokáží z útočit v tu (ne)pravou chvíli. Překvapivě jí ale nechybí nadhled a humor, který do publika pere hlavně čtyřiaosmdesátiletá June Squibb. V jádru tedy poctivá a uvědomělá práce, která by v roce bez otroctví a Russella mohla pomýšlet na slušný cenový záběr.

---

Ja letos vidí Oscary Mr. Hlad:

Část Oscarovek jsem viděl, část mě upřímně řečeno absolutně nezajímá, ale u některých filmů bych se asi nechal ukecat, abych na ně koukl. Někde by to přesvědčování bylo asi dost těžké, to přiznávám. Víceméně se počítá s tím, že si to rozdá 12 let v řetězech, Špinavý trik a Vlk z Wall Street. Ten první film jsem neviděl a na férovku buransky přiznávám, že pokud toho plešouna nevyhraje, tak ani neuvidím. A možná že ho neuvidím, i když ho vyhraje. Ze všech stran je slyšet, že jde o typickou Oscarovku, která sází na ty nejnižší akademické pudy a to mě fakt nebaví. Kvůli tomu, abych si připomněl, že otrokářství bylo špatné, nebudu koukat na film, který je podle všeho nudný a sází na jistotu. Špinavý trik jsem sice viděl, ale po pár týdnech si z něj pamatuji jen sexy Amy Adams a trvalou Bradleyho Coopera, takže tady palce logicky taky nedržím. No zkrátka doufám, že akademie ukáže koule a šoupne to Martymu, který s Vlkem z Wall Street převálcoval o dvě generace mladší filmaře svou dravostí a nadšením. Je to asi trošku naivní, ale věřit budu až do posledních vteřin. Co se Gravitace týče, ta má sice desítku nominací, ale buďme realisté. Cuarónovi bych to přál, ale tady fakt asi nemá smysl ani doufat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace