Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: 300: Vzestup říše


ikona
KarelR
300první dojmy
Jak se povedl sequel Snyderova comicsového spektáklu? 

Čekali jste vývar z jedničky? My taky. Druhá Třístovka ale Snydera ladně překročila a víceméně plní všechny její sliby. Víc se dozvíte v následujících odstavcích...

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Ačkoliv se mi ve své době Snyderova Třístovka líbila, dnes si z ní pamatuju jen uřvaného Butlera, hlášku „This is Sparta“, skopnutí do studny a vizuál. Netroufám si hádat, co si budu myslet za pár let o pokračování, ale momentálně mám pocit, že Noam Murro se se svým filmem tomu prvnímu minimálně vyrovná. Někde je to horší, někde lepší a celkově tak na stejno, možná trochu lépe. Důležité je, že to podstatné zvládá lépe než Snyder. Murro má akci totálně zmáknutou, dlouhé záběry jsou kulervoucí, každá bitva vypadá jinak než ty předchozí a co chvíli se objeví nějaké vizuální překvapení, nápad nebo prostě efektní moment, kvůli kterému se musí fanda akce hodně držet, aby si necvrknul do kalhot. Na vizuál a akci je tohle rozhodně krok kupředu. Na druhou stranu je tu malinko problém s hlavním hrdinou. Sullivan Stapleton má charisma, ale hraje podstatně méně cool postavu než Butler (ne méně zajímavou, spíš naopak, ale prostě není tak vděčná). No a pochopitelně je tu pak Eva Green, která dokonale kombinuje živočišný sex-appeal s barbarskou děsivostí a pokaždé, když se na scéně objeví, netušíte, jestli si máte užívat to, jak jí role sedí, nebo být nervózní z toho, jak moc jí tu vraždící psychopatku žerete. Druhá Třístovka přichází přesně s tím, co fandové chtějí vidět. Takže kdo se těšil, bude spokojený. A kdo se netěšil, měl by vyrazit do kina taky, protože ty akční scény naznačují, že se nám tu klube sakra zajímavý režisér. Byla by škoda nebýt u toho, když to poprvé zkouší s velkým filmem.

 

Jak to vidí KarelR

Tohle... už není Sparta, tedy 300 drsňáků, kteří musejí hodinu a půl přešlapovat na místě a trpět pod Snyderovou efektní, ale jinak nepříliš záživnou režijní taktovkou. Je to nečekaně výživný výtvor Noama Murra, jenž se rozhodl nezapřít svoje reklamní kořeny. A naopak je plně využil. 300: Vzestup říše tak sice zůstává v kategorii "plytká akční řež, u které si budou osmdesátiletí historici rvát zbylé vlasy na hlavě". Jenže tentokrát stylizovaný vizuál skrývá opravdu hutné rubací pokoukání, jež rve koule přesně v těch místech, ve kterých by je rvát mělo. Ano, Sullivan Stapleton je možná až příliš nevýrazným hlavním hrdinou. Do hry se ale naštěstí přidala Eva Green, jejíž nabroušená vojevůdkyně je bez debat hlavní hvězdou téhle epické přehlídky námořních bitev. Ať už porcuje nepřátele nebo využívá jiné (explicitně erotické!) zbraně, budete jí to žrát i s navijákem. A potichu doufat, že odkaz vyčpělé jedničky neodradí věčně hladovou diváckou základnu. Tohle je totiž plná porce testosteronu, u jejíž závěrečných titulků se budou fandové mečů a krve klepat radostí jako už dlouho ne.

Recenze bude za pár dní, do té doby si třeba připomeňte trailery. Vězte, že výjimečně nelžou.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace