Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok 2013 v kostce - 1. část


ikona
KarelR
mz nejrok v kostcetéma
Herci, bitky, bizarnosti, postavy, scény, události i nejvtipnější momenty z loňského roku na jednom místě 

Nejlepší filmy jsme vyhlásili, nejlepší trailery taky, podívali jsme se i na věci, které v loňském roce v kinech malinko zasmrádly, ale pořád to není všechno. I letos vyhlašujeme Rok v kostce, takže i tentokrát tu pro vás máme pár více či méně seriózních pochval a i letos došlo jak na redakční favority, tak i na soukromé tipy.

Redakční tip – Záchodová řež v U konce světa

 

Modrá je dobrá. A tady je té modré habaděj. Jakási srajda, kterou v sobě mají zlí emzáci, jež se zmocnili lidských těl v jednom britském městečku, stříká po všech koutech záchodu, to když se Edgar Wright rozhodne ukázat, že nejen dialogy s vtipnými pointami jsou živy jeho filmy. Jasně, není to akční nášleh matrixovského formátu, ale zábavnější, originálnější a svižnější bitku – navíc na hajzlech, mezi partou vožungrů a otravnými studentíky s umělými vnitřnostmi – jste loni rozhodně vidět nemuseli.

 

Osobní tip Civala: Iron Man a přilétající oblek - Nevím, jestli je to přesně bitka – spíš něco mezi šarvátkou a klasickou akční palbou. Shane Black si mě každopádně touhle scénou získal i jako režisér, protože původní nápad a jeho dynamická realizace, jsou skvělým dokladem toho, že kreativita a vynalézavost se můžou uplatnit i v megalomanském blockbusteru.

Osobní tip imfa: Khan vs. Klingoni - Vždycky je super pozorovat nadčlověka, jak nakládá nic netušícím mimozemšťanům. Když při tom v jedné ruce drží obrovskou bouchačku, tím líp. JJ Abrams tuhle divácky vděčnou scénu dohrál k dokonalosti, včetně nechápavých pohledů přihlížejícího torza posádky Enterprise. Druhý Star Trek je obecně podobných službiček fanouškům plný, takže těžko vybírat. Hodně se v tom podobá Wrightově zakončení cornetto trilogie, ale ta - oprávněně - obsadila redakční volbu. Oba filmy mají hrozně moc pozitivní energie, která scény, které na papíře vypadají obyčejně, povyšuje na pamětihodné události.

Osobní tip KarlaR: Wolverine vs. Shingen - Kdyby se z Wolverinea vystřihlo hrozné digifinále a bitka na vlaku, mohla to být skvělá comicsárna. Eastwoodovský feeling totiž jel na plné obrátky a komornější akce jakbysmet. Vrcholem byla v tomhle směru Wolvieho potyčka s Shingenem, která obzvlášť v eRkové verzi filmu doslova tne do živého. Zručný samuraj zasekává do Logana jeden meč za druhým, ale místo krvavých šrámu přetrvává jen hlasité řinčení olova. Smůla, kámo, Wolverine je zpátky. A začíná mu nabíhat žíla na čele...

Osobní tip Mr. Hlada: Ryan Gosling dostává přes držku - Drama Jen Bůh odpouští jsem si sice protrpěl, ale scénu, ve které se proti sobě postaví Ryan Gosling a Vithaya Pansringarm, z hlavy asi jen tak nevymažu. Ne že by měla extra choreografii a dokázala strhnout, na to se Nicolas Winding Refn vykašlal a místo toho vsadil na čirou brutalitu, ale její průběh je poněkud překvapující. Člověk čeká bitku, místo toho dostane masakr, v němž do té doby suverénní Ryan Gosling schytává jednu ránu za druhou, na obranu se nezmůže a po minutě vypadá, jako že už nikdy v životě nebude chodit. Jednoduché, překvapivé, hodně působivé.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace