Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních lednových filmů


ikona
KarelR
téma
DiCaprio zakalí, Wahlberg si to rozdá s Talibanem a Bale se pokusí převést celou FBI. Leden bude stát za to... 

V prosinci se filmům, které netěžily ze slavné značky, v diváckých očích náramně dařilo. Sviňák, Dobrý řidič Smetana, Vše je ztraceno, první část Nymfomanky i Walter Mitty potěšili spoustu lidí, lednová nabídka tak bude mít zatraceně těžkou práci. Naštěstí v ní ale figuruje čerstvá oscarová elita, kterou čeští distributoři výjimečně nehodlají servírovat až na přelomu zimy a jara. Už v příštích týdnech tedy zažijeme propíraný duel 12 let v řetězech a Špinavého triku, jenž doprovodí mj. novinky od Martina Scorseseho a Petera Berga. V lednu by tak ohřívání se v kinosálu mělo být náramně chytrým tahem.

 

2. ledna

Zpátky do ringu

Ještě než nás začnou okouzlovat nejvybroušenější loňská dramata, hlásí se o diváckou přízeň Sylvester Stallone a Robert De Niro, kteří se jako stárnoucí boxerští rivalové utkají v komedii Zpátky do ringu. Na tenhle souboj se čekalo pěkných pár desítek let a první reakce nejsou vůbec špatné. Pokud tedy toužíte po odlehčeném startu nového filmového roku, neměli byste šlápnout vedle.

 

9. ledna

Na život a na smrt

Do půlky ledna má venku hezky přituhnout a Peteru Bergovi se to celkem hodí krámu. Jeho akční novinka totiž rozpumpuje krev v žilách každému, kdo se dávno smířil s patriotickým nádechem jeho tvorby. I Na život a na smrt je vyhrocenou armádní náborovkou, která oslavuje odvahu pravých amerických hrdinů. Tentokrát ale vychází ze skutečných událostí (zpackaná operace Red Wings z roku 2005) a byla primárním důvodem, proč se Berg upsal režii Bitevní lodi. Odměnou za odevzdání herního blockbusteru totiž byly peníze na "afgánského bratránka Černý jestřáb sestřelen", ve kterém Wahlberg, Kitsch, Foster a Hirsch zažijí neskutečně perné a řádně krvavé chvilky. Pro fandy vyhrocených přestřelek povinnost!

 

Nymfomanka, část II.

První Nymfomanku máme úspěšně za sebou a nakonec to nebyla zdaleka tak šokující přehlídka pohlavních orgánů, jakou naznačovaly trailery. Proč? Protože to pravé ořechové nejspíš přijde až ve druhé části, která by měla nastíněný dramatický oblouk dovést k peprnému závěru. A jestli jí někam neutečou filmové kvality jejího předchůdce, zaslouží si Trier další hlubokou poklonu.

 

16. ledna

Vlk z Wall Street

Scorseseho nejnovější drogovo-mocenský opus už si u nás odbyl pár předpremiér. A nutno říct, že tolik dámských partií se na plátně dlouho neobjevilo a zase dlouho neobjeví. Tahle tříhodinová přehlídka svlečených krásek je ale naštěstí protkaná obrovskou dávkou humoru a řadou už teď památných scén, takže si možná ani nevšimnete, že Marty po Mafiánech a Casinu natočil potřetí (zhruba) to samé. Tentokrát jen násilí nahrazuje nahota a utrácí se v daleko šílenějším stylu, který ale všichni za kamerou i před ní obracejí v ultimátní přednost. 180 minut takhle rychle už dlouho neuteklo...

 

Zlodějka knih

Loňská vysokoprofilová dramata se pokoušela hlavně o co nejmodernější grády a odvázaný přístup, Zlodějka knih je proto mezi nimi malé zjevení. Podle traileru nás totiž čeká válečná konverzačka nejklasičtějšího střihu, ve které se malá holčička postaví zlotřilým nacistům skrze zachraňování literatury. V zájmu rozmanitější filmové nabídky tenhle krok zpátky vítáme. Snad se tahle skoro-pohádková podívaná neztratí v nabité lednové konkurenci.

 

23. ledna

12 let v řetězech

Cítíte Oscary? Nejste sami. Zfilmování osudů Solomona Northupa, který se neprávem dostal do otroctví a zůstal v něm hádejte-kolik let, totiž patří mezi letošní oscarové favority. Třetí spolupráce režiséra Stevea McQueenea (Hlad, Stud) s Michaelem Fassbenderem, který se výjimečně spokojil s menší rolí, jistě půjde po silném příběhu a ještě silnějších emocích. A jelikož hodlá dotlačit na akademické pódium minimálně Chiwetela Ejiofora, už teď patří mezi lednové povinnosti, která diváky dost možná strhnou stejně jako kritiky.

 

Klub poslední naděje

Jestli jste nebyli rok v komatu, určitě jste si všimli hereckého comebacku Matthewa McConaugheyho. Zabiják Joe, Obhájce, Reportér, Bez kalhot, Mud... tohle snažení by měla korunovat nejen menší role ve Vlkovi z Wall Street, ale především Klub poslední naděje, ve kterém McConaughey hraje jezdce rodea, který se rozhodne vytáhnout do boje proti AIDS. V roce 1985 hodně odvážný krok, který se po 28 letech přesunul z reality do filmu. A to dost možná vynikajícího...

 

Špinavý trik

David O. Russell je tu se třetím snímkem svojí "nové éry". A jelikož Fighter i Terapie láskou patří mezi to nejlepší z minulých let, očekávání nejsou zrovna nízká. Špinavý trik nicméně nepokračuje v trendu hluboce osobních příběhů. Russell se naopak uvrtal do žánrové podívané, ve které musí Christian Bale a Amy Adams podfouknout spoustu lidí, aby si na přelomu 70. a 80. zachránili kejhák. Vysoký oscarový profil tu sice vykazuje maximálně na Jennifer Lawrence, která by z fleku donutila Kim Čong-una k odevzdání všech jaderných zbraní. I tak ale bude zajímavé sledovat, jak daleko to Špinavý trik dotáhne a kdo v něm uvidí něco víc než hvězdnou přehlídku podivných účesů.

 

30. ledna

Blízko od sebe

V lednu se do kin podívá spousta knižních adaptací, dostaneme ale i jednu zfilmovanou divadelní hru. Blízko od sebe je druhým celovečerákem Johna Wellse (Manažeři) a jméno opěvované hry do něj nalákalo nečekaně parádní obsazení. V černé komedii o takové (ne)normální rodince se objeví Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch nebo Chris Cooper. A přestože reakce nejsou nikterak nadšené, dvě hodiny s touhle hereckou smetánkou pořád znějí velmi lákavě.

 

Krásno

Trailery českých komedií obvykle způsobují hlavně žaludeční potíže, Krásno ale patří mezi světlé loňské výjimky. Režijní debut Ondřeje Sokola (z Partičky) nejenže neodpuzuje, ale chvílemi dokonce navozuje dojem netradiční domácí kriminálky, u které se rozhodnutí nejít do kina činí až po tragických prvních reakcích. Pokud tedy nepřijdou, rádi přispějeme. A ještě radši vyzveme ostatní, aby se k nám připojili.

 

Co jste si vybrali z bohaté lednové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle u podobně slibného února.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace