Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobit ovládl Vánoce, zklamali Scorsese, Mitty i Róninové


ikona
Cival
martin scorsesetržby
Kolik premiér shořelo kvůli Šmakovi? 

Tak tohle se moc nepovedlo. Vánoční kotel premiér na diváky v zámoří dvakrát nezabral. Těsně, ale přeci jen si tak první pozici kasovního žebříčku uhájil druhý Hobit. Splašený fantasy sequel si připočetl 29 milionů za víkend, díky svátkům se tak dostal na 190 mega z Ameriky a přes půlmiliardu celosvětově.

Peníze po zásluze vydělávala i pohádka Ledové království aka Frozen. Studio Disney tady znovu jednoznačně boduje: Specialista přes rodinné oddychovky utržil v roce 2007 velké peníze díky Kouzelné romanci, v níž sice zpívali princ s princeznou, ale jinak šlo o lehce ironickou aktualizaci pohádkových klasik – a byl z toho velký hit, jenž si odbyl premiéru na Díkuvzdání, a pak vydělával dlouho přes svátky, až do Nového roku. Totéž v bleděmodrém se povedlo o tři roky později animáku Na vlásku. A teď utekly další tři roky a máme tu stejný příběh s Ledovým královstvím.

Teď už přeci musí Disneymmu definitivně sepnout a na každé Díkuvzdání do diváků lifrovat tyhle hravé updatey klasických pohádek, protože i dnes je diváci zjevně milují. V řeči čísel tak moc, že Ledové království už vytáhlo jen ze zámoří čtvrtmiliardu dolarů!

Sice s největšími propady z celého pelotonu, ale pořád na bronzové pozici s dvaceti miliony za víkend, se drží Zprávař 2. Slušně hodnocené pokračování zvolilo dobře vánoční distribuční termín - díky němu se v klidu protlačí přes stomilionovou hranici.

Stejnou metu určitě zdolá i jeden z oscarových favoritů, hravé retro Špinavý trik aka American Hustle. Z režiséra Davida O. Russella je vyloženě hitmaker, kterému musí herci nadbíhat, protože je žene k pozlaceným soškám, a studia si jej předcházet, jelikož jim nese kvanta dolarů. Za poslední víkend to bylo 19 mega, průběžnou šedesátku pak Špinavý trik při výborných ohlasech určitě ještě zdvojnásobí.

Určitým zklamáním je až pátá pozice Vlka z Wall Street. Majstrštyk Martina Scorseseho bohužel ukazuje život nenažraných makléřských hovádek s až příliš velkou porcí nezřízeného sexu a feťáctví, takže film jednak moc nemá šanci u Akademie a seriózních komisí udělujících nejrůznější ceny, navíc i kritici jej hodnotí příkřeji než třeba Huga nebo Prokletý ostrov. Diváci – například ti čeští – jsou přitom naopak blahem bez sebe. Je ale jasné, že takhle morálně zpustlý film nemá v amerických kinech úplně jednoduchou pozici: Víkendových 18 milionů a 34 mega po pěti dnech promítání naznačuje, že Scorseseho stomilionový rozpočet bude dotovat i zbytek světa. Nevadí, my to uděláme rádi.

Na šestce je zklamání pro studio Disney, které chtělo díky příběhu autorky Mary Poppins s Emmou Thompson a Tomem Hanksem natrefit na další malebnou dobovou žílu, z níž by pršeli Oscaři i prašule. Moc to neklaplo, aktuálních 37 milionů pro Zachraňte pana Bankse je tváří v tvář megalomanským očekáváním studia celkem tristních.

Tvrdě ale narazil i Walter Mitty, jenž o svátcích urval pouhých 25 milionů. Ben Stiller přitom přes Vánoce tradičně vydělával ohromné peníze díky Fotrům a Nocím v muzeu (za rok nás taky čeká třetí díl), jeho pohodový režijní počin to ale schytal jednak u brunátné americké kritiky, v záplavě premiér se pak nezvládl prosadit ani kasovně. Takže i když se lidem líbí a zahřívá jejich zkřehlá srdéčka, svůj devadesátimilionový rozpočet se  bude rovněž snažit zalepit ze světových kin.

Megahitové Hunger Games na osmé pozici samozřejmě takové problémy vůbec nemají, i černošská vánoční komedie A Madea Christmas si v klidu vydělala. Kapitální průser si ale muselo vyžrat studio Universal – to totiž nepochopitelně utopilo 200 milionů dolarů do fantasy 47 Róninů. Od první chvíle se přitom pochybovalo o star-power Kenu Reevese, o tom, proč by měli Amíci chodit o Vánocích na samuraje a tuplem na film, jenž se musel přetáčet, přepisovat a všelijak různě zachraňovat, páč zaváněl pořádnou srágorou. A taky se jí nakonec stal. Tragické ohlasy donutily studio, aby necpalo další peníze do marketingu, takže 20 milionů vydělaných přes svátky nakonec může být vnímáno ještě celkem pozitivně. Jasně, je to megaprůser, zvlášť po účetní stránce, ale aspoň někdo ho chtěl vidět.

Smutné je, že mimo top desítku zůstal i důchodcovský sportovní film Zpátky do ringu. Sylvester Stallone už asi fakt nikoho nezajímá, protože i když si nasadil rukavice a stoupl si do ringu proti Robertu De Nirovi, je z toho jen 13 milionů za pět dní v kinech. Žádné terno… a film, který se jen z amerických kin rozhodně nezaplatí.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace