Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhý Hobit vydělává míň než jednička


ikona
Cival
hobbithobittržby
Ani Legolas nepomohl... 

Ne každá dvojka vynáší víc než první díl. Většina sice jednoznačně ano, ale občas se nějaký ten nešťastník najde. A tentokrát jím je velikášský Hobit. Šmakova dračí poušť totiž vstoupila do světových kin, tentokrát ale už bez velkých fanfár ohlašujících návrat do Středozemě po víc jak deseti letech - a i proto se uvedla s trochu nižšími tržbami než loni.

Za mořem vynesly osm mega půlnočky, i s nimi pak dvojka Hobita vyšplhala na 73 milionů z prvního víkendu. Tentokrát rekordy tedy nepadají, druhý díl zaostává jak za otvírákem jedničky, tak za Avatarem a Já, legenda. Dalo se to čekat, protože očekávání tentokrát nebyla tak obrovská jako před rokem, po dlouhém prstenovském absťáku. První díl navíc zvládl odradit slušnou část diváků a ani čerstvé ohlasy netlačí Jacksonův nový megabiják mezi nejzásadnější počiny roku (průměrné hodnocení kritiků na RottenTomatoes je 6,9 z 10, jen lehce nad prvním dílem).

NEJVĚTŠÍ PROSINCOVÉ OTVÍRÁKY

Armáda lembasových hlav zůstává nicméně i tak početná, a i kdyby třeba tržby trojky ještě klesly, Warneři z toho vůbec nemusí mít špatnou náladu – rozhodnutí udělat hned trojí hobití nášup jim po ekonomické stránce přinese samá pozitiva, i když ne tentokrát rovnou miliardová. Právě proto koneckonců Bilbo šlape Středozemí hned natřikrát, i když si měl původně dopřát jen dvě vycházky.

SROVNÁNÍ DENNÍCH AMERICKÝCH TRŽEB BLOCKBUSTERŮ PETERA JACKSONA

Zpět k tvrdým číslům: Pokles startovních tržeb o 13% naznačuje, že 300 milionů z Ameriky tentokrát nepadne a první díl bude nejspíš i jediným miliardovým, co se týče kinovýdělků. Nástupci tak výkonní nebudou. O Hobita 2 je nicméně pořád velký zájem napříč glóbem, o čemž vypovídá 204 milionů dolarů z celého světa, jež má už po prvním víkendu tenhle snímek na kontě. V absolutních číslech je tenhle přílepek samozřejmě o zhruba třetinu méně populární než Pán prstenů (když zvážíme inflaci a dražší 3D vstupné), ale pořád jde o jednu z top kasovních událostí roku, o aktuálně nejdůležitější značku studia Warner Bros. a o úspěšnou fantasy sérii nabourávající převahu comicsáren. Jen tu záplavu Oscarů pro tým Petera Jacksona po jejím skončení tentokrát nečekejte.

Hobit odtlačil na stříbrnou příčku animák Ledové království. Ten díky 22 milionům vylezl už na 164 mega z Ameriky a hravě tu přeskočí dvoustovku. U Disneyho se budou radovat i přes celé vánoční svátky, což byl po úspěchu spřízněného Na vlásku přesně plán studia.

Bronz uchvátila Madea. Nezničitelná ikona černošského publika, kterou si znovu zahrál její stvořitel a toho času i vytrvalý prznitel vkusné filmové nadílky Tyler Perry, naštěstí nevynáší skrze novinku A Madea Christmas tolik jako jindy. I šestnáctimilionový otvírák ale bohužel znamená, že film suverénně vydělá a přes svátky donutí Perryho vymýšlet, jaké další filmy s Madeou zámořskému diváctvu naservíruje. Uff.

Čtvrté Hunger Games 2 dál poctivě dřou v celém světě: Jejich globálních 729 milionů je o poznání lepší než 619 mega druhého Thora, jenž je v americkém žebříčku tentokrát pátý.

SROVNÁNÍ AMERICKÝCH TRŽEB HUNGER GAMES A TWILIGHTŮ

Druhou půlkou pořadí nevýrazně proplouvá drama s Christianem Balem Out of the Furnace, matná oddychovka Pozdravy ze spermabanky nebo rozpačitá stathamovka Homefront.

Procentuálně lepší výdrž pak mají potenciální oscaroví uchazeči Philomena, Zlodějka knih nebo jedenáctý Klub poslední naděje aka Dallas Buyers Club.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí Hobita překonat druhý Zprávař - že by nás čekala velkolepá rozlučka Frat Packu?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (52)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace