Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Víkendový výplach #221 o Star Wars a Praze


ikona
Mr. Hlad
víkendový výplach
Jak vypadají Hvězdné války s trochou australského stylu? Kde lze v Praze narazit na Karla IV.? A jaký remake chystá Martin Scorsese? 

První prosincový výplach

Kraťas týdne
Fanoušci Hvězdných válek jsou snad nejvíc hardcore ze všech filmových fandů na světě. Dokazuje to i novinka Star Wars: Downunder, která vznikla v Austrálii a její tvůrci na ní dělali deset let. Půlhodinový film vypadá víc než solidně, na triky se dá koukat, točilo se na 35 mm kameru a uvidíte nejen světelné meče, ale i světelné bumerangy. Jako bez legrace a bez omlouvání „je to fanouškovské“ sakra dobrá práce. A ten australský styl s lehkým nadhledem tomu dost sedí.

Přiznání týdne
Producent Arnon Milchan, který je zodpovědný za Pretty Woman, Klub rváčů nebo čerstvou novinku a hodně ambiciózní kousek 12 let v řetězech měl buď o dost zajímavější život než většina lidí v Hollywoodu, nebo má velice svérázný způsob propagace svých filmů. Teď totiž v jedné izraelské televizní show přiznal, že v sedmdesátých letech odjel z Izraele do Hollywoodu ne aby točil filmy, ale jako špión. Jeho úkolem bylo shánět zbraně a peníze na vývoj nukleárních zbraní pro svou domovinu. A prý mu ochotně pomáhalo hodně velkých jmen ze světa filmu, zatím ale nehodlá nikoho jmenovat.

Superhrdinové týdne
Dostat se k roli superhrdiny je nejspíš pro spoustu herců sen. O práci mají postaráno, málokdy se v kinech ukáže, že film, jemuž se upsali, je propadák, a fandové je budou poznávat i dlouho po tom, co kostým hodí do koše a budou se pokoušet o role renesančních sochařů bojujících se syfilisem. Idris Elba a Jackie Chan by si ale víc pozornosti ze strany producentů zasloužili.

Prezident týdne
Dělat prezidenta je fajn džob. Možná ne třeba v nějaké středoafrické zemi, ale šéfovat Americe může být rozhodně zajímavější než dělat autobusáka v Kardešově Řečici. Člověk má pod palcem atomovky, takže si všichni okolo dávají pozor, aby ho nenaštvali, v novinách je častěji než Iveta Bartošová a podívá se i na místa, kam je normálním smrtelníkům vstup zakázán. Barrack Obama kupříkladu takhle navštívil studia DreamWorks Animation, jimž šéfuje jeho velký podporovatel Jeffrey Katzenberg. A mohl se podívat, jak se dělá motion capturing pro dvojku Jak vycvičit draka a viděl se i se Stevem Martinem nebo Sheldonem Cooperem.

Socha týdne
Mít fotku s oblíbeným hercem nebo herečkou je fajn, což vám určitě rád potvrdí třeba K0c0ur, který si v Karlových Varech doslova ulovil Kima Bodniu. Ovšem mít mít doma samotného Maltézského sokola je možná přeci jenom ještě víc cool. Slavná noir detektivka s Humphrey Bogartem se teď dražila a cena, za kterou byla prodána, se nakonec vyšplhala na 4 085 000 dolarů, což je jen o patnáct tisíc méně, než kolik se zaplatilo za Aston Martin z bondovky Goldfinger. Někdo tu musí být sakra velký filmový fanda.

Sequel týdne
Život je krásný z roku 1946 od režiséra Francise Capry je absolutní filmová klasika. Ani klasika ale už dávno není nedotknutelná a sequely tak občas nafasujeme i k filmům, u nichž bychom to nečekali. Tohle naštěstí není ten případ, ale mohl by být. Za 67 let se ovšem divácký vkus dost zásadně změnil, takže když někdo – třeba Martin Scorsese – kývne na nabídku pokračování téhle legendy, může to dopadnout jako hodně velká divočina připomínající třeba Vlka z Wall Street.

Dokument týdne
Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy jsou už dost starý film, ale jeho kvality a kultovní status zapříčiňují, že existuje pořád dost lidí k tomu, aby se prohrabávali archivy a snažili se najít nějaké nové informace nebo materiály. A občas se jim povede objevit skutečnou pecku. Jako třeba raritní hodinový dokument, který byl natočen v roce 1981 pro PBS. A jde o sakra zajímavou věc nejen pro fandy Indyho a Stevena Spielberga.

Projekt týdne
Tvůrci aplikace s názvem Chronicles: Prague chtějí představit naše město trošku jinak, než jak ho turisté znají z příruček nebo keců průvodců. Půjde víceméně o filmového průvodce, který zpracovává život Karla IV. Na spoustě míst v Praze si budete moci jednoduše pustit krátká a dost stylová videa, která vám ukáží, co se tu asi tak mohlo dít před stovkami let. Pochopitelně dostanete i hromadu textových informací a celé to vypadá zatraceně zajímavě. Ovšem jen pro majitele mašinek od Applu. Trailer si však můžou pustit všichni. Stahovat lze případně zde.

Kevin týdne
Kevin McAllister byl můj dětský hrdina. V Sám doma si dokázal užít Vánoce bez rodičů a zároveň terorizoval Joe Pesciho a Daniela Sterna. Krom toho uměl dokonale řvát a ukázal, jak moc zábavné může být zlobení. Fakt, že z podobného dítěte by v dospělosti byl asi solidní sociopat a magor, jsem tehdy neřešil. Ovšem teď je čas podívat se díky upřímným trailerům na to, co je vlastně Sám doma zač.

Duel týdne
Minule jsme se ptali na novinky Davida Ayera a na jakou se víc těšíte. Nakonec to o chlup vyhrála jeho Sabotage, ve které si to Arnold Schwarzenegger rozdá s drogovým kartelem.

Tentokrát se podíváme na jednoho komika, jehož kariéra zažila vrcholy i pády a jenž se letos vrací ke své dost možná nejslavnější roli ve Zprávaři. Otázka je jednoduchá – baví vás pořád ještě Will Ferrell? Svoje ANO nebo NE pište do předmětu a v textu se pak rozkecejte.

Za týden zdar

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace