Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tolkien se podívá do kin osobně


ikona
KarelR
hobbithobittolkien
Již brzy se s autorem Hobita a Pána prstenů seznámíme o něco lépe. 

Ona to vlastně byla jen otázka času. Slavná literární díla se filmují odjakživa, v posledních letech ale hledáček Hollywoodu míří i na jejich autory. Na jedné straně přitom máme Hledání Země - Nezemě, které výborně zpracovalo osudy Jamese Barrieho (Peter Pan). Na té druhé pak třeba mizérii Vášeň a cit, v níž nás tvůrci týrali nudnými osudy Jane Austenové (Pýcha a předsudek). Momentálně tedy začíná veliká bitva o to, ke kterému ze zmíněných filmů se přikloní biografie J. R. R. Tolkiena.

 

Život fantasy ikony, která dala světu Hobita a Pána prstenů, rozhodně nebyl nudný nebo obyčejný. Tolkien v mládí ztratil oba rodiče, jeho život ale ještě více poznamenala První světová válka, která ho připravila o spoustu blízkých kamarádů. Během svých evropských výprav, ať už bojových či ne, potom sbíral inspiraci pro svá budoucí díla, v nichž hodlal zúročit nejen oxfordské vzdělání. A zbytek je víceméně literární historie, kterou bude někdo musel oživit s velkou opatrností.

Tolkienovu biografii totiž chystá Fox Searchlight, zatímco na Hobita a Pána prstenů dohlíží Warner Bros. Ve hře je pak ještě Tolkien Estate, organizace spravující Tolkienovu pozůstalost, která se s Warnery několikrát soudila a nemá adaptace jeho děl příliš v lásce. Jak bude reagovat na životopisný film? Moc vřelý přístup se čekat nedá, a to i přesto, že se má o scénář postarat David Gleeson, jeden z největších odborníků na věhlasného anglického profesora.

 

Veškerá další zodpovědnost teď nicméně leží v rukou producenta Petera Chernina (Zrození planety opic), který musí schválit scénář, sehnat režiséra a začít obsazovat. Snad s tím bude mít menší problémy než Warneři, hlavně ale musí světu dokázat, že nechystá jen zbytečný lapač na peníze. A to rozhodně nebude jednoduché.

---

Vytáhni v hospodě: Tolkienova biografie se tedy hýbe kupředu, problémy má naopak bondovský klasik Ian Fleming. Sice ho čeká televizní seriál s  Dominicem Cooperem, jeho celovečerní životopis ale čerstvě opustil režisér Duncan Jones. Přípravy filmového Warcraftu si holt žádají plnou pozornost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace