Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tony Jaa konečně nařeže hongkongským borcům


ikona
imf
Hvězda Ong-Baku a Tom Yum Goong se objeví v pokračování kriminálky SPL 

Týmovky, ze kterých americká kinematografie v současné době tak hezky profituje (ať už jde o bývalé akční hrdiny, komiksové superhvězdy nebo vyhaslé královny romantických komedií) jsou v Asii tak obvyklé, že už je nikdo neřeší. Vzájemné duely akčních hvězd jsou tu, po vzoru boxerských zápasů, důležitým prvkem kariéry. Abyste si udrželi svůj vlastní hvězdný statut, musíte tu a tam poměřit síly s ostatními titány. Někdy vyhrajete, někdy prohrajete. V asijské kultuře je důležité si tzv. zachovat tvář, takže mezi áčkovými herci není nikdo pouze otloukánkem. I Donnie Yen občas prohraje s Jetem Li, Sammo Hung někdy učí mladého hrdinu, jindy jako záporák kapituluje v souboji s čerstvou krví spravedlnosti. Prestiž je v Asii důležitá, proto ostatně dřív asijští herci nechtěli hrát v amerických filmech záporáky a doma tento post přenechávali slavnějším kaskadérům a hercům, kteří se na záporáky vyloženě specializovali. Tohle pravidlo ale už trochu obrousilo hrany a i největší z hvězd se občas přesunou na druhou stranu barikády. Pro diváka je to výhra, protože to umožňuje kombinovat mezi sebou akční hvězdy ještě vynalézavěji.

Podobné duely jsou samozřejmě netrpělivě očekávány. Když fanoušci zjistili, že Donnie Yen se utká s Jetem Li v Hrdinovi, poprvé od jejich epickéh duelu ve Once upon a Time in China 2, začala se diskuzní fóra rychle plnit nadšením a scéna opravdu dostála veškerým očekáváním. Donnie Yen je na organizování podobných duelů expert. Ve Flashpointu se popral s Collinem Chou, v nedávném Special ID mlátí Andyho Ona a v SPL, které nakoplo jeho zdánlivě nekonečnou akční lajnu nového tisíciletí, si podal Wu Jinga nebo Sammo Hunga. Ve dvojce se ovšem Donnie neobjeví, a tak bylo potřeba vymyslet divákům nové lákadlo.

SPL 2 je totiž prequelem a do hlavní role staví Wu Jinga. Ten si v předchozím filmu zahrál zdánlivě nezastavitelného zabijáka, jehož cesta končí na Donnieho podrážce. Dvojka nám jeho osudy přiblíží trochu víc a důležitou novinkou je i to, že se vrátí Sammo Hung jako hlavní mafián. Film totiž potřebuje charisma a to je zrovna položka, která jinak zkušenému Wu Jingovi celkem chybí. A nedostává se jí ani záporákovi filmu, protože Tony Jaa je sice neuvěřitelná kopací mašina, ale herecky by nevyniknul ani v davovém komparsu. Asijské publikum ale momentálně nezajímá nějaký příběh nebo nedejbože propracované postavy, PR kolotoč se rozeběhnul a všichni mluví o tom, jak bude souboj Wu Jinga a Tonyho Jaa vypadat. Oba mají celkem rychlé styly a Wu Jing byl v jedničce poměrně brutální, což by mohlo jít hezky dohromady s Jaaovými ostrými lokty. Především ale teď producenti těží z toho, že po Američanech (Tony Jaa už má dotočenou roli v Rychle a zběsile 7) jsou první, kdo Tonyho urvali ze sobeckých spárů thajských producentů. Jaa zase moc dobře ví, že svou příležitost musí dokonale vytěžit. Navzdory tomu, že bude v SPL 2 hrát záporáka, kterého pravděpodobně čeká neslavný konec.

Ale to byl ostatně i osud Wu Jinga - stačilo pár let a jeho postava má sólový film. Těžko soudit, zda by se podobný majstrštyk mohl podařit i Tonymu, ale je super, že bude moct své schopnosti konečně "rozsvítit" v hongkongském filmu a pod jiným vedením. Donnieho absence znamená samozřejmě i změnu na postu choreografa - akční scény zajistí Dion Lam, který pravda nemá zas tak zářnou kariéru (jeho poslední choreo zářez je na hongkongské verzi Skleněného pekla), ale zkušenosti mu rozhodně nechybí. Větším otazníkem je osoba režiséra. Wilson Yip u snímku sice zůstává jako producent, ale režírovat bude nováček Terrence Cheung. Může to být plus, může to být pohroma, všechno záleží na tom, jak moc si Yip případného zelenáče ohlídá. Ve hře je ostatně i jeho pověst, pokud se z prequelu vyklubá laciné béčko.

Každopádně teď je na čase si pustit nějaký ten masitý duel, abychom zapomněli na pochyby a začali se těšit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace