Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejlepších rivalů


ikona
imf
téma
Kvalitní nepřítel je víc než tucet kamarádů. A ve filmech to platí stonásob. 

Myslíte si, že s tímhle tématem přicházíme poněkud opožděně, protože Rivalové už si v kinech to svoje odkroužili? Ale co Plán útěku? Nebo blížící se Thor? Dámy a pánové, přátelská či sourozenecká rivalita je rudou nití, která se táhne všemi kvalitními příběhy. A nemusíme rovnou zabíhat k filmům, stačí se podívat na Sherlocka holmese a profesora Moriartyho, Batmana a Jokera nebo Harryho Pottera a Draca Malfoye. Jistě, ne vždycky je to o nevinném pošťuchování, ale ve všech případech je přítomno alespoň semínko vzájemného respektu. A o ten tu jde především. Po Rivalech jsem si samozřejmě zavzpomínal na pár filmů, ve kterých je úhlavní nepřátelství pověstnou třešničkou na dortu a stihne se přelévat ze souboje na život a na smrt ve skoro až vzájemné vyznání nejhlubších sympatií. Pokud stále platí, že hrdina je tak silný jako jeho protivník, neexistuje lepší odrůda filmů než tahle, na níž byste mohli zmíněnou filmovou poučku prezentovat. Zapátrali jsme v paměti a našli jsme rovnou desítku dvojic, jejichž vzájemné bitky, přestřelky, hádky a osudová i banální nepřátelství, nás baví i po letech. Určitě v nich najdete svoje favority.

 

 

Rocky vs. Apollo (Rocky I, II, III, IV)

Tohle je ovšem ultimátní bromance. V jedničce nemůže Apollo Creed (Carl Weathers) svého víceméně náhodně vybraného protivníka, šupáckého Italského hřebce, vystát a častuje ho nadávkami dlouho před vstupem do ringu, přesně v duchu nejlepšího boxerského marketingu. Jejich zápas pak skončí těsným vítězstvím pro Creeda, který ovšem ztrácí sympatie veřejnosti a ze všech sil se snaží Rockyho ve dvojce dotlačit k repete. Dalších pár nadávek, ale tentokrát už vzájemný respekt a občas i přátelské hecování. Trojka je samozřejmě zlomovým okamžikem, kdy Rocky trochu chytne Creedovy manýry, zleniví a dostane nakládačku od Clubbera (Mr. T). V následné tréninkové montáži už Rocky a Creed běhají po pláži, objímají se jako bratři a trénují Rockyho dělovou ránu ze záložní ruky. Nakonec je z toho přátelství, ze kterého se rosí čela všech heterosexuálů. Čtyřka pak cementuje jejich vztah tragickou tečkou, když Creed v zápasu s Dragem umírá a Rocky se vydává na křížovou výpravu proti celému SSSR. Carl Weathers zřejmě navždy zůstane mužem jedné role, i když si ho samozřejmě pamatujeme i ze silového duelu s Arniem. Tam je ale už od prvního podání ruky jasné, kdo zvedá nad hlavu autobusy a kdo ořezává v kanceláři tužky.

Robert vs. Alfred (Dokonalý trik)

Christopher Nolan má pro tenzi mezi charaktery zvláštní cit a rád ji v závěru převrací naruby nebo s ní alespoň nečekaně uhne jinam. Vztah Roberta (Hugh Jackman) a Alfreda (Christian Bale) ovšem ani ze začátku není moc přátelský, jedna se spíš o vzájemnou toleranci, která přejde do otevřeného nepřátelství, roubeného velkými oběťmi (tím myslíme oběti osobní, ale i slušnou kopu mrtvol). Jejich rivalita a úprk za co nejdokonalejším kouzelnickým trikem ovšem hezky ilustruje bič, který pro člověka představuje rovnocenný sok. Žene vás dál a výš, za hranice vašich možností. Jestli je ta hranice morální, na to se snaží odpovědět právě Nolanův film, zároveň však řeší otázku vlastních limitů a bezbřehé motivace. I díky tomuto trpělivému a detailnímu studiu psychiky postav si lze Dokonalý trik užít naponěkolikáté, i když znáte pointu a vnímáte tedy kouzelnické triky z pozice poučeného pozorovatele. Hugh Jackman samozřejmě má na kontě ještě jedno zásadní rivalství, o které se ovšem filmové adaptace X-Menů pouze otřeli. Vztah Wolverinea a Sabertootha je komplikovaný, jak ostatně naznačuje první sólovka Wolverinea. V komiksech je pitván do mnohem větší hloubky, filmové adaptace X-Menů dávají přednost rivalství na vyšším levelu - mezi pánem na vozíku a pánem v legrační helmě.

Profesor Xavier vs. Magneto (X-Men I, II, III, První třída, Days of Future Past)

Souboj ideologií - zahořklého nepřátelství a mírotvorné smířlivosti. Souboj nejsilnějších mutantů v celé soupisce. Není divu, že si žádný x-menovský film nemůže komplikovaný vztah Erica Lensherra a Charlese Xaviera nechat ujít. I kdyby měl jít proti proudu času nebo nějakým způsobem oba hrdiny resuscitovat. Jejich vzájemný respekt k schopnostem i zkušenostem, je hmatatelný, ať už je hraje klasická britská škola (Patrick Stewart a Ian McKellen) nebo její modernizovaná verze (Michael Fassbender je sice Němec, ale na britských ostrovech žije od dětství, takže ho můžeme považovat za odkojeného Temží, stejně jako Jamese McAvoye - i když je to Skot). V Days of Future Past ostatně potkáme obě gardy, takže se dojem rivality, která překračuje několik dekád, ještě umocní. Ti dva to vždycky zkoušejí po dobrém, a když to nejde, většinou má i ten zlý způsob svoje hranice, které brání vzájemnému zničení z rukou jich samotných nebo jejich žáků a oddaných následovníků. Jen si vzpomeňte, jak události ve trojce Magneta tragicky zasáhly... i tady samozřejmě platí, že komiksy jdou v jejich vztahu mnohem dál, a to oběma směry. Filmy je ale rychle dohánějí, protože Foxové x-menovskou pokladničku dojí, jak to jen jde. Dokud drží otěže zkušení režiséři, není si na co stěžovat. Určitě nejsme sami zvědaví, jak se s comebackem k sérii, která v jeho rukou pomohla nastartovat aktuální komiksovou vlnu, popere Bryan Singer.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace