Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních říjnových filmů


ikona
KarelR
téma
Filmové sucho nám dává sbohem. 

Už to máme skoro za sebou! Závěr letošního léta se v kinech vyloženě nepovedl a byl velký problém najít film, který by si zasloužil stopadesátikorunovou investici. Programy kin se od začátku srpna začaly plnit v nevýraznou nebo nepovedenou hlušinou, a zůstaly jí zavaleny po dlouhé dva měsíce. Z povinnosti jste zkusili Elysium a Riddicka? Pobavili se u Millerových na tripu? OK. Ale to muselo být zhruba všechno, protože jinak se must-see filmy jednoduše nedostavovaly.

 

Říjen tohle všechno naštěstí změní. Ještě sice nejsme v oscarové sezóně, příští měsíc je ale nacpaný nadějnými projekty, přičemž už teď víme, že minimálně dva z nich budou bodovat. Rivalové i Gravitace dostáli své výborné zahraniční pověsti a od 3. října tak česká kina opět ožijí. A to z velké části nesequelovými a vůbec neznačkovými filmy, takže si můžou hollywoodští hateři dát na chvíli oddech. Tady máte jednu skutečnou událost, dvě románové adaptace a sedmičku zcela původních projektů. Co víc si může filmový fanda přát?

3. října

Gravitace

Jestli to někdo nepobral z prvních dojmů, klidně se budu opakovat. Gravitace je výtečným žánrovým napínákem, který vás především v IMAXu oslní jako dlouho nic. Alfonso Cuarón se tak vrací s řádně vycizelovaným vesmírným dobrodružstvím, které i přes pár vyumělkovaných momentů nabízí ryzí filmařské potěšení. Povinnost číslo jedna.

 

Rivalové

Pro detaily zamiřte do Imfovy čerstvé recenze, i z Rivalů se podle všeho ale vyklubala ostře řezaná dramatická podívaná, která vás nenechá ani na minutu vydechnout. Bravurní duo Hemsworth-Bruhl sice nestráví za volantem závratné množství času. Ron Howard ale tuhle berličku ani moc nepotřebuje, protože dodává slavné rivalitě Hunta a Laudy obrovské pnutí i bez ní. Povinnost číslo dvě.

 

10. října

Zmizení

Hned třetí říjnovou jistotou by mělo být Zmizení s Hugem Jackmanem a Jakem Gyllenhaalem. Detektivky se sice dávno přesunuly do televize a za únosovými napínáky tak musíte k malé obrazovce. Když už se tedy jedna probojovala až na plátno, rozhodně potěší, že ji zahraniční recenzenti zatím chválí. Že se budeme se bát a dokonce dojde i na nějaké ty emocionální veletoče? Prodáno!

 

17. října

Rozbitý svět

Rozbitý svět není britská Americká krása! Alespoň to vehementně tvrdí první spokojené reakce, které tenhle nezávislý debut pasují na jedno z těch lepších vztahových dramat, jež letos doputují do našich kin. Tim Roth a Cillian Murphy si v příběhu o nařknutí ze znásilnění, které zamíchá osudy tří rodin, pochopitelně v klidu odehrávají svůj vysoký standard. Ještě více chvály nicméně míří ke třináctileté Eliose Laurence, která snad neplánuje podobné vyklizení pole, jaké předvedla Katie Jarvis z Fish Tanku. Mladého ostrovního talentu totiž nikdy není dost!

 

Plán útěku

Dlouho očekávaná potyčka Arnieho se Slyem už se válí v místní videosekci a moc nadšení tedy nevzbuzuje. Tohle dlouho očekávané párování (Expendables jsou spíš týmovka) ještě může každopádně překvapit, a to v půlce října, až budou dvě třetiny svaté trojice zdrhat ze  supervězení. Spíš se sice dá čekat béčko na jedno použití. To ale neznamená, že mu nebude věnována velká pozornost až do chvíle, kdy nastane smutné opouštění kinosálu.

 

Don Jon

Jestli vás v blízké době potká nějaké první rande, určitě do něj nezahrnujte návštěvu Don Jona. Tenhle pornozávislák totiž spolehlivě vyděsí tak 80% ženské populace, protože slečnám bez rozpaků hodí do ksichtu realitu moderních poměrů. Chlapi mají internet, na něm hodně prvotřídního porna, a pokud chcete v posteli držet krok, budete se muset sakra snažit. Je to drzé, občas trochu ze života (ač se to bude vehementně popírat!) a především zábavné od začátku do konce. Jasná volba… pro velice stabilní páry.

 

24. října

U Konce světa

Trio Wright-Pegg-Frost je zpátky a… dost záleží na vašem vkusu. Internet už se pár týdnů hádá, jestli je U Konce světa nejlepší nebo nejhorším zářezem z pomyslné „cornetto trilogie“. Za sebe ho sázím těsně na poslední příčku (Hot Fuzz pořád těžce vládne), to ale neznamená, že by nešlo o našlápnutou komediální štaci, ve které se krize středního věku řeší s grácií, ďábelskou podvratností i akční precizností. Tenhle pivní výlet se navíc do našich kin dopotácel vyloženě za pomoci fanoušků, takže byste si ho tuplem neměli nechat ujít.

 

Příběh kmotra

Upřímně… Příběh Kmotra nejlépe prodává jednoduchý, ale v jádru dost účinný plakát. Retro duel Vaculíka s Vetchým totiž zní natolik atraktivně, že ho nestíhá přidusit ani přehrocená upoutávka s důležitě explodujícím karavanem. Že Petr Nikolaev není zrovna zárukou kvality? Možná. Tohle by ale s trochou štěstí nemusel být až takový průšvih, a to je v rámci českých filmů poslední doby celkem pozitivní vizitka.

 

31. října

Vykoupení

Když Mr. Hlad i Ďuro tvrdí, že je Vykoupení jednoduše dobrý film se Stathamem, není radno o tom pochybovat. Jason se tentokrát sice moc nepere, ale spíš pátrá, rozmlouvá a romanticky toká. Pro jednou mu ale tahle změna vyšla, takže si ji užijte, než zase bude houfně vybíjet padouchy a někoho zachraňovat. Třeba svoji dceru před bandou vidláckých gaunerů, jak nám nedávno nastínil trailer Homefrontu.

 

Apokalypsa v Hollywoodu

Asi už jste to zaznamenali, ale Rogen, Franco a spol. už dlouho nepřišli s takhle vychytanou podívanou. Apatowovi kámoši tentokrát hrají k záhubě odsouzené verze sebe samých a užívají si to nevídaným způsobem. A to přitom ještě stíhají ždímat hluboce biblickou zkázu takovým způsobem, že na to jedno zhlédnutí málem nestačí. Geniálních momentů se totiž urodila celá řada, a jen při psaní tohohle textu mám tendenci sem tak půlku z nich připsat. Že to radši nemám pokoušet? Dobře. Ale minimálně božího hajzla Dannyho McBridea hodlám zmínit za každou cenu…

 

Ať už jste tenhle seznam poctivě pročetli, nebo jen šetřivě srolovali sem dolů, musí vám být jasné, že je filmový říjen sakra nabitý. Zbývá tak jediná otázka. Co všechno si z něj nenecháte ujít vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace