Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #35: Retro Expendables


ikona
imf
nářez
Eastern Condors je jako Tucet špinavců, 36 komnat Shaolinu a Rambo. Spolu v mixéru a na nejvyšší možné otáčky.  

Když jsem jednomu z podobně postižených kolegů prozradil, co bude v příštím Nářezu, povzdechl si jen "ach, sladké mládí...". To ale neznamená, že bychom byli staří. Jen se občas potřebujeme otřepat z aktuálních pokusů o akční filmy a připomenout si éru, kdy to šlo některým fachmanům takříkajíc samo od ruky. Byla v tom samozřejmě spousta talentu, dřiny a know-how, ale v Hong Kongu se zkrátka dařilo v druhé půli osmdesátých let sypat jednu hitovku za druhou. A protože když se dají podobně schopné ruce dohromady, jde to ještě líp, vznikla tehdy řada nezapomenutelných týmovek. Millionaire´s Express už jsme řešili, teď je na řadě Eastern Condors - vykradený mix Tuctu špinavců, Ramba a bůhvíčeho ještě, který disponuje vskutku vypečeným obsazením. Chybí tu jen Jackie Chan, který tou dobou natáčel Božskou relikvii. Jinak jsou tu snad všichni, dokonce včetně Yuen Woo-Pinga a Coreyho Yuena před kamerou! A na dnešní scéně si názorně ukážeme, že Sammo Hung a Yuen Biao ne vždycky Chana potřebovali k tomu, aby se zapsali do historie.

Eastern Condors (1987) (IMDB, ČSFd)

Určitě taky nesnášíte tzv. akční simultálky - tj. když se bitka prostříhává záběry ze tří dalších bitek, takže se ve výsledku sice na plátně tři minuty něco děje, ale vy si neužijete ani jeden ze segmentů, a předem odhadnete, že souboje jsou ve své samostatnosti nejen krátké, ale taky poměrně nudné. Vrcholným příkladem tohoto nešvaru byl Jetovo americké béčko Od kolébky do hrobu. Eastern Condors naštěstí prostříhávají pouze bitky, které se v důsledku prolnou, takže se nebojte, jakmile kamera odběhne od Yuena Biaoa a Yuena Waha (ta jména nejsou náhoda - oba byli spolužáci ve stejné operní škole, kterou vedl mistr Yuen - svá školní jména si pak ponechali po zbytek herecké kariéry) k Sammo Hungovi a Billymu Chowovi - Sammo nakonec zaskočí za Biaoa a povede se mu zdolat Waha, který si roli šíleného velitele záporáků jak se patří užívá (podobně jako v Dragons Forever). Souboj tak má i mírně komediální rozměr, tedy alespoň do chvíle, než si uvědomíte, co všechno Biao od Waha schytal. Každá rána bolí, ale zároveň se jimi protivníci zasypávají tak rychle, že nestíháte mrkat. Do Yuena Waha, který je tu ještě mírně ostařen brýlemi a vějířem, byste možná tohle tempo neřekli, stejně tak do Sammo Hunga, jenž kvůli roli v Eastern Condors zhubnul patnáct kilo, aby vypadal jako voják věrohodněji. A Biao s Chowem? Ti jsou v tomhle filmu v nejlepší formě a totéž se dá říct o zbytku zmíněného tuctu, který v téhle ukázce neúčinkuje. Eastern Condors jsou balzám na duši. Balzám plný léčivých akčních výtažků, jehož recept po letech do poslední tečky zopakovali Expendables. Možná by si teď naši asijští kolegové měli vzít příklad a dát se zas po letech dohromady. Dokážete si představit Samma, Jackieho a Biaoa zase po letech v nějaké seriózní detektivce, kde by víc hráli a míň kormidlovali vzduchem? Po Chinese Zodiac se už nechci znovu spálit, ale ta představa zní až příliš lákavě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace